Nečasův muž uvažuje: Co bude, když nám budou vládnout komunisti

24.05.2012 8:33

Premiérův poradce pro lidská práva a zahraniční politiku Roman Joch míní, že aféra Rath ve volebních preferencích příliš nepomůže pravici, ale spíše část voličů sociální demokracie přivede ke komunistům. Myslí si ale, že ČSSD se k aféře Rath postavila příkladně. Případná koalice ČSSD a KSČM by podle něj polila živou vodou pravicové strany a vzbudila by velký odpor veřejnosti.

Nečasův muž uvažuje: Co bude, když nám budou vládnout komunisti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Joch

Rathova aféra podle Jocha nepomůže stranám středu a pravice. „Reakce celostátního vedení ČSSD na celou aféru byla ukázkově příkladná, nejlepší možná jak z hlediska práva, spravedlnosti a pořádku, tak i z hlediska vlastní profilace před veřejností. Neumím si představit, jak by sociální demokracie mohla reagovat lépe,“ pochválil opoziční stranu poradce Petra Nečase. Má to ale háček. "Pokud jsem pochválil ČSSD na celostátní úrovni, tak na úrovni kraje je podle mě skandální, že neodstoupili členové rady Středočeského kraje za sociální demokracii. Měli by minimálně nést politickou odpovědnost. Přece s Davidem Rathem několik let spolupracovali a nemohou dělat, že se jich to vůbec netýká," dodal Joch.

Příliš bohatí dělníci Paroubek a Rath

„Voliče na hranici mezi sociálně-demokratickou a komunistickou orientací může tato aféra posunout ke KSČM, a to z toho důvodu, že ČSSD se historicky profilovala jako strana dělnická a jako strana lidí práce, přitom ale veřejná prezentace a životní styl na vysoké noze některých členů ČSSD, klasickým příkladem byl David Rath i expředseda strany Jiří Paroubek, mnohé tradiční voliče ČSSD od sociální demokracie odrazoval. I když by jisté úvahy mohly směřovat k tomu, že diskreditace takto typicky modernistického, bohatého člověka může v očích voličů učinit ČSSD opět stranou dělničtější. Ale nemyslím si, že takto budou levicoví voliči uvažovat. Někteří se můžou spíše přiklonit k názoru, že sociální demokracie je stranou establishmentu, který je lhostejný vůči dělníkům, proto by se mohli někteří posunout ke komunistické straně,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Unikátní databáze výzkumů MÉDEA RESEARCH, STEM, CVVM, FI a SANEP

Preference KSČM se už v několika průzkumech pohybovaly kolem dvaceti procent, přesto si Joch nemyslí, že by komunisté převzali po ČSSD hegemonii na levici. „Neočekávám, že by se KSČM stala hegemonem na levici, to je zatím příliš vzdálené. Ale chtěl bych podotknout, že pokud se zmiňovalo, že David Rath byl opoziční politik, není to úplně pravda. Ve své důležitější funkci, funkci hejtmana, byl vládním politikem na úrovni kraje, srovnatelně jako je guvernér v nějakém ze států USA. Čili byl v podstatě guvernérem velkého a poměrně bohatého regionu,“ míní Joch.

ČSSD selhává, a tak posiluje KSČM

„Dále bych chtěl říci, že ČSSD selhává ve svém úkolu standardizovat a demokratizovat levou část politického spektra. Nárůst preferencí KSČM je velkým selháním ČSSD, pokud jde o umravňování levé části politického spektra. Mně se líbil výrok bývalého, již zesnulého předsedy bavorské CSU Franze Josepha Strausse, že CSU musí být tak rozkročena od středu doprava, aby napravo od CSU nebyl žádný subjekt, který by byl v parlamentu. Myslím si, že to by mělo patřit k politické kultuře, aby strany demokratické levice i demokratické pravice byly tak rozkročeny, že napravo či nalevo od nich již nebude žádná extremistická strana. Na pravici se to daří. Nemáme tu pravicově extremistickou stranu, která by měla problematický postoj k našemu ústavnímu řádu, ale nalevo se to nedá říci,“ říká Nečasův poradce.

Kdyby KSČM získala hegemonii na levici, tak by to podle Jocha vedlo ve svém důsledku k posílení pravice. „Středový, váhající volič, by to vnímal jako největší ohrožení polistopadového řádu a svým způsobem by to i bylo největší ohrožení polistopadového řádu. Z toho by profitovala pravice, která sice ať už v důsledku chyb či dlouhodobého vládnutí nemusí být nyní oblíbená, ale toto by kolem ní semklo všechny lidi, kteří nechtějí návrat před listopad ´89,“ předpokládá Roman Joch.

Komunisticko-socialistická vláda by aktivizovala pravici

Ředitel Občanského institutu Joch říká, že lze nyní těžko odhadnout, zda by šla ČSSD s KSČM do nějaké vládní spolupráce, ať formou přímé koalice či tiché podpory: „Pravděpodobnost vládní spolupráce ČSSD a KSČM na vládní úrovni lze nyní těžko odhadnout. Je fakt, že to někteří představitelé ČSSD zvažují, mnozí se k ní kloní, jiní mají ale obavu, že by to ČSSD dlouhodobě poškodilo. Především to bude záležet na tom, jak volby dopadnou. Tedy zda tu bude nějaká středová strana, která by s ČSSD mohla udělat koalici. Čili rozhodování ČSSD, pokud volby vyhrají, což se nyní může zdát pravděpodobné, ale definitivní účet dělá volič, nastane až na základě výsledků.“

Kdyby nakonec ale vznikla ať už skrytá, či otevřená vládní koalice KSČM a ČSSD, tak by podle Jocha dramaticky stouply preference středo-pravicové opozici a polilo by ji to živou vodou: „Politická situace by se vyhrotila a angažovanost lidí středo-pravicového tábora by stoupla. Současné demonstrace odborářů a levicových iniciativ by pak byly jen slabým odvarem vůči tomu, co by nastalo jako reakce na vznik koalice, ve které by byla jedna extremistická levicová strana. Něco jiného by byla vláda ČSSD s nějakou středovou stranou. To by se toho moc nedělo.“

Spolupráce KSČM s ČSSD by podle Jocha poškodila oba subjekty: „Pravicovější či středovější křídlo ČSSD by bylo demoralizováno a levostředoví voliči by se mohli od ČSSD odklonit. A u komunistů by nastal pokles z toho důvodu, že kdykoli se protestní strana stane stranou vládní, tak ztrácí ten náboj boje proti establishmentu. Nakonec by to vedlo k poklesu preferencí obou stran,“ odhaduje Joch.

Návrat před listopad? Pragmatici vs. stalinisté

Mohla by účast KSČM ve vládě ohrozit polistopadový vývoj a liberálně-demokratický konstituční rámec České republiky, nebo by pragmatici v KSČM s Vojtěchem Filipem v čele základní parametry dnešního ústavního řádu nezměnili?

„Pokud by u moci v KSČM zůstalo pragmatické křídlo Vojtěcha Filipa, tak by se patrně základní parametry ústavního systému nezměnily. To jsou lidé, kteří nemají problém dělat byznys s takovými komunistickými zeměmi jako je Čína a Vietnam, které ale praktikují dickensovský kapitalismus a jsou naprosto nemilosrdné vůči svým chudým. Ale pokud by se na levici vytvořila revoluční atmosféra, že teď nastává chvíle zvratu, tak logickým průběhem většiny revolucí je radikalizace revolučních vůdců a požírání bývalých umírněných elit,“ míní Nečasův poradce.

„Čili jedna možnost je, že pragmatické křídlo v KSČM u moci zůstane, ale druhá možnost je taková, že pragmatické křídlo má jenom uklidnit veřejnost a učinit KSČM akceptovatelnou pro maximum voličů, ale v momentu, kdy se stane vládní stranou, nelze vyloučit, že členská základna, která je mnohem více stalinistická než oficiální vedení KSČM, ve vlastní straně provede čistku a do čela strany dosadí tvrdé jádro. V takovém případě by byla důležitá reakce ČSSD, ale to už předjímáme mnoho kroků dopředu. Všechny možnosti jsou otevřené. Čili jedna možnost je, že se nestane vůbec nic, jenom budeme mít ekonomicky silně levicovou vládu, ale základy ústavního demokratického státu nebudou ohroženy, druhou možností je, že budou tendence tyto základní normy měnit a pokud by k tomu byla ústavní většina, mohl by vzniknout nový politický a ústavní režim,“ předpokládá Joch.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…