Nejdůvěryhodnější ministr, vzpomínají na Pospíšila Mladí konzervativci. Nečasi, vysvětluj

28.06.2012 21:54

Členové vedení Mladých konzervativců vzpomínají na odvolaného ministra Jiřího Pospíšila jako na mimořádně schopného člověka. Aktuální dění okolo jeho osoby se jim příliš obsáhle komentovat nechce. Je prý příliš brzy na to činit nějaké závěry, nicméně premiérův krok v mládežnické organizaci ODS vzbuzuje nervozitu.

Nejdůvěryhodnější ministr, vzpomínají na Pospíšila Mladí konzervativci. Nečasi, vysvětluj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiřího Pospíšila na popud premiéra Nečase odvolal prezident Klaus 27.6.2012

Pospíšil je s organizací Mladých konzervativců (MK), v očích mnohých jakousi přípravkou ODS, těsně spjat. V politice byl aktivní už od svých devatenácti let, kdy vstoupil do Občanské demokratické aliance. Poměrně neduživou stranu, která vždy fungovala ve stínu tehdejší Klausovy ODS ale opustil a přešel do partaje, která naopak stále funguje jako jedna ze dvou nejsilnějších v zemi. V roce 1998, kdy do řad Klausových příznivců vstoupil, spolu s několika dalšími založil také regionální buňku Mladých konzervativců.

Ti na svého bývalého člena sice dopustit nedají, ale v otázkách okolo současného dění ve Strakově akademii jsou poměrně dosti zdrženliví. „Jsem v posledních dnech poměrně zaneprázdněn, před dvěma dny jsem dodělal magistra,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz na dotaz ke sporu Nečas versus Pospíšil místopředseda MK pro oblast veřejné prezentace Matěj Trávníček, který má nyní, v druhý den kauzy, k celé věci údajně minimální informace.

Sledujeme dění kolem Pospíšilova pádu

Pospíšil byl jeho jednoznačným favoritem ve vládě Petra Nečase. "Poznal jsem jej osobně, v čele svého resortu odvedl za ta léta obrovský kus práce. Jmenujme Občanský zákoník, zrychlení soudního řízení a jiné. Jsem velice zvědav na vysvětlení pana premiéra,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz mladý politik, který prý v posledních dnech neměl čas média sledovat.

Nedůvěryhodná Nečasova slova

„Byl to jeden z nejdůvěryhodnějších ministrů, za ODS pak nejdůvěryhodnější vůbec,“ nešetří modrý zbytek Nečasova kabinetu Filip Klouda, odpovědný v hnutí za pořádání akcí a konferencí. Nečasem uvedené důvody ale nepovažuje vůbec za důvěryhodné, byť podle svých slov do pozadí celé věci nevidí, aby mohl vynášet nějaké jasné závěry.

Matrin Dytrych, který má u MK na starost oblast vysokého a středního školství, se k situaci na ministerstvu spravedlnosti také příliš vyjadřovat nechtěl. „Je to těžké, pokud nemám žádné informace kromě těch z médií. Ale snažím se věřit tomu, že premiér nějaké opravdu vážné důvody k Pospíšilovu odvolání má,“ uvedl Dytrych s tím, že v dosud publikovaných vyjádřeních premiéra opravdu podstatné prohřešky Pospíšila rozhodně nenachází.

„Pokud se žádné další neobjeví? Tak to je špatně, protože za celou kariéru Jiřího Pospíšila jsem neslyšel o jediné kauze, jediném vyloženě špatném kroku a bylo by dobré vědět důvody skutečné, které vedly k odvolání nejoblíbenějšího ministra ODS,“ dodal Dytrych. Jako vzor stručnosti ve vyjadřování by pak mohl politikům sloužit Roman Štěpánek, zabývající se v MK grantovou problematikou. „Působení v úřadě šedesát pět procent, důvody odvolání budu hodnotit, až kauza někam dál pokročí,“ odpověděl v během několika sekund na dotaz ParlamentníchListů.cz.

Jiří Pospíšil patřil mezi řadu dnes známých politiků, kteří vyšli z řad MK. Na ministerský post dosáhli třeba Ivan Langer, vykroužkovaný voliči Olomouckého kraje ve volbách 2010 nebo Pavel Drobil, známý z první velké kauzy Nečasovy vlády související se stranickým financováním a předražením pražské čističky. Mezi poslanci najdeme členy MK například v Janu Vidímovi nebo Davidu Šeichovi. V europarlamentu pak ČR zastupuje bývalý mladý konzervativec a euroskeptik Jan Zahradil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…