Nešťastný novinář Hvížďala naříká na Zemana i český národ. A má strach

11.07.2013 7:01

Politické strany nejsou schopny postavit se snaze prezidenta ukrojit si větší podíl moci, než mu z Ústavy přísluší. Nová hlava státu podle některých pozorovatelů postupně buduje mocenské centrum, prvním krokem k němu je vláda, která se neodvíjí od Parlamentu, jak by mělo být v parlamentní demokracii obvyklé, ale vznikla z vůle prezidenta.

Nešťastný novinář Hvížďala naříká na Zemana i český národ. A má strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

„Je to protiústavní v tom, že prezident je nezodpovědný, to znamená, že podle Ústavy má za prezidenta zodpovědnost vláda. V okamžiku, kdy je vláda složena z jeho kamarádů, pojistka ústavnosti, tedy kontroly prezidenta, padá,“ varuje komentátor a publicista Karel Hvížďala před kroky prezidenta Miloše Zemana. „Je to cesta do pekel pro tuto zemi, protože se tu otvírá prostor pro autokracii, směřujeme k prezidentskému systému,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz. Podle Hvížďaly Češi nevědí, o čem demokracie je a nedokáží si ji chránit.

Politici by měli zdánlivě jednoduchou cestu, jak se tlaku Miloše Zemana bránit: okamžitě rozpustit Poslaneckou sněmovnu. Pak by se musely konat do dvou měsíců nové sněmovní volby, které by znovu rozdaly karty. Nejvíce po nich volá sociální demokracie, v současné chvíli se těší poměrně silné podpoře, která jí bude nejspíš ubývat, čím déle bude u vesla Zemanova vláda, která se tváří jako levicová a pro sociální demokracii bude těžké se proti ní vymezovat.

Ale ve snaze vyvolat rozpuštění sněmovny je v podstatě osamělá, komunistům je dnes, kdy už není u moci Nečasův kabinet, v podstatě jedno, kdy volby budou, ale ostatní strany mohou jen jejich odkladem získat, protože jejich volební preference jsou velmi nízké. A pro menší strany – Věci veřejné a jejich odnož LIDEM – předčasné volby znamenají ukončení politické kariéry, protože pravděpodobnost, že se do sněmovny už nedostanou, hraničí téměř s jistotou.

Nejnebezpečnější je Zemanova vláda pro demokracii

Je tedy velmi nepravděpodobné, že se Poslanecká sněmovna v příštích dnech rozpustí a nakročí k předčasným volbám, protože by pro návrh muselo hlasovat sto dvacet poslanců.

„Hlavní problém je, že v Čechách u politiků převažují osobní zájmy nad státními,“ potvrzuje Karel Hvížďala. Ale když nebezpečí pro demokracii politici ignorují, protože mají hypotéky nebo jiné závazky, jen ukazují, že demokracie pro střední Evropu, s výjimkou dnešního Polska, je příliš složitý systém a že ho odmítáme.

„Nejsme ochotni tu křehkou demokracii bránit,“ konstatoval smutně publicista, že se Česká republika vlastně tímto krokem přiřazuje k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi a slovenskému premiérovi Robertu Ficovi. Proto nemá podle něj smysl rozebírat, které politické straně uškodí Zemanova vláda, vytvořená natruc sněmovně, nejvíce, protože nejnebezpečnější je pro demokracii.

Premiér Jiří Rusnok začne podle svých slov hledat pro svůj kabinet podporu mezi parlamentními frakcemi. I když to zpočátku vypadalo, že jeho snaha bude marná, protože se poslanci vezpřou tomu, aby si nechali proti své vůli prezidentem vnutit vládu s tak malou legitimitou, není vyloučeno, že se mu to nakonec podaří. Miloš Zeman má svou „pátou kolonu“ i uvnitř sociální demokracie. První místopředseda ČSSD Michal Hašek už pohrozil, že pokud pravice nepodpoří předčasné volby, sociální demokraté prý zváží podporu Rusnokovy vlády, protože ta je podle Haška určitě lepší než návrat pravicové koalice. A pragmaticky se k Haškovi začíná přiklánět i šéf poslaneckého klubu strany Jeroným Tejc. Vládě stačí k vyslovení důvěry hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Elity selhaly, nedokázaly vysvětlit, o čem ta demokracie je

Ani velká část veřejnosti nevidí zásadní problém, pokud by vládl prezidentův kabinet třeba až do řádných sněmovních voleb, které se mají uskutečnit příští rok v květnu. Stýská se voličům po vládě silné ruky, nebo jsou tak otráveni neustálými vládními krizemi, hádkami ve vládních koalicích a korupčními skandály, že už chtějí klid za každou cenu?

„Za tím je několik věcí, ale v podstatě jsme nedokázali lidem vysvětlit, o čem ta demokracie je. Poté, co v zemi handrkování dosáhlo jistého stupně, lidé se od politiky odvracejí a přiklánějí se k nějakému jednoduchému řešení, které je vždycky nějak extrémní nebo extremistické. A autoritářský systém je samozřejmě jedno z těch nejjednodušších řešení, takže já se tomu moc nedivím,“ prohlásil Karel Hvížďala. Ale současnou situaci na politické scéně považuje za důsledek selhání elit. „Nejen politických, ale i kulturních a ostatních elit tohoto národa, které nedokázaly vysvětlit přednosti demokratického uspořádání,“ označil viníky publicista.

Největší riziko je, že se od nás může odvrátit Evropa

Politický komentátor si netroufá odhadnout, jestli se politici rozhodnou nebezpečí rozkladu parlamentního systému čelit. „Ale může už být pozdě. Ta situace dnes je velice zlomová, v okamžiku, kdy se nebudeme umět bránit, tak bude mít nejen Miloš Zeman, ale i jemu podobní volné ruce,“ upozorňuje Hvížďala. Další riziko vidí v tom, že se od nás odvrátí Evropa. „Nebude mít zájem za nás řešit problémy. Když tu demokracii nechceme, ať si žijeme v tom mlhavém guláši,“ považuje možný postoj vyspělých evropských zemí za ještě mnohem nebezpečnější riziko publicista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…