Novinář naznačil plán Kalouska a miliardáře Bakaly na svržení vlády

03.05.2012 12:41

Spor premiéra Petra Nečase a podnikatele Zdeňka Bakaly ohledně někdejší privatizace OKD může souviset s dalším pokračováním, či naopak pádem nynější vlády. V komentáři týdeníku Reflex píše Bohumil Pečinka, že to je riziko ohrožující stabilitu vlády i proto, že právě Bakala je dlouhodobě ekonomickým a mocenským svorníkem budoucí vlády TOP 09 a ČSSD.

Novinář naznačil plán Kalouska a miliardáře Bakaly na svržení vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Už od loňského listopadu trvají útoky premiéra Petra Nečase na podnikatele Zdeňka Bakalu. Tehdy hovořil pro Hospodářské noviny o miliardových skandálech za vlád ČSSD, které prý vyplouvají na povrch, a vedle Mostecké uhelné a Škody Plzeň jmenoval i OKD. Podobně si přisadil po provalení odposlechů Béma s Janouškem, když prohlásil, že předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga musí mít Bůh rád, když veřejnost nezná obsah rozhovorů mezi ním a Bakalou.

To si miliardář Bakala už vyložil jako útok na své impérium a prostřednictvím svých právníků informoval úřad vrchního státního zástupce, že v případě Nečasových výroků dochází k zásahu do jeho osobnostních práv. „Pevně věřím, že se podobné výroky z Vašich úst již nebudou opakovat,“ napsal Bakala v dopise premiérovi. Ten však prostřednictvím časopisu Týden Bakalovi toto pondělí vzkázal, že v privatizaci OKD figurovali „bílí koně“.

Bakalovi poradci by vedle TOP 09 rádi viděli ČSSD

Válka slov prý souvisí s tím, že se premiéru Nečasovi začátkem roku doneslo, že někteří Bakalovi poradci by rádi viděli novou vládní koalici složenou z TOP 09, ale místo ODS a Věcí veřejných by v ní měli sedět sociální demokraté. To může být důvodem, proč předseda vlády dává Bakalovi najevo, aby se lidé z jeho tábora nepouštěli do politických her, které by premiéra mohly ohrozit.



„Reálným rizikem pro stabilitu vlády může být spor premiéra Nečase a podnikatele Bakaly ohledně někdejší privatizace OKD. Právě Bakala je totiž dlouhodobě ekonomickým a mocenským svorníkem budoucí vlády TOP 09 a ČSSD,“ tvrdí Bohumil Pečinka v komentáři týdeníku Reflex s tím, že pokud bude Nečas kritiku Bakaly stupňovat, může se stát, že se miliardář společně se svým finančně-mediálním impériem pokusí pád vlády urychlit.

Koalice má větší problémy, než je spor premiéra s miliardářem

„Použít slovo stabilita ve spojení s Nečasovou vládou je protimluv,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek. „Koalice mezi  námi a TOP 09 nehrozí v žádném případě. Tahle koalice má ale vážnější problémy než Bakalu,“ přidává se pro ParlamentníListy.cz místopředseda sněmovny i ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Já to nečetl, ale pokud je pravda, co mi říkáte, pak můžu říct jediné: Pan Pečinka je velmi zábavný tím, že ty nejstupidnější drby, které slyší v kuloárech ODS, má tu odvahu publikovat a ještě má tu odvahu říkat tomu publicistika,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle Kalouska se ČSSD orientuje na spolupráci s komunisty

„Navíc je evidentní, že ČSSD se zřetelně orientuje na povolební spolupráci s komunisty. To koneckonců plyne i z prohlášení pana předsedy sociálních demokratů Sobotky a nezbývá nic jiného, než s tím počítat,“ dodává Kalousek.

„Já to považuji za účelový nesmysl. Spekulovat o nějakém spojenectví pana Bakaly s TOP 09 s cílem svrhnout vládu jen kvůli jeho starému přátelství s předsedou Karlem Schwarzenbergem mi přijde až paranoidní,“ říká pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík.

Gazdík očekává pokračování vlády a dotažení reforem

„Miroslav Kalousek v jednom rozhovoru zmínil, že si dokáže představit koalici s ČSSD. Ale to jen za předpokladu, že by neměla ve sněmovně většinu s komunisty, čemuž ale průzkumy nenasvědčují. A muselo by jít o zcela mimořádnou situaci. TOP 09 ale o žádné předčasné volby neusiluje, ani je neplánuje. Chceme uskutečnit reformní opatření, které si koalice předsevzala,“ nepřipouští Gazdík úvahy o pádu vlády z vůle TOP 09.

Politolog Zdeněk Zbořil poukazuje na to, že po rozbití masivní stoosmnáctkové většiny, na čemž pracovali muži v zákulisí, se už dá premiéru Nečasovi hrozit stejně, jako se hrozilo všem jeho předchůdcům s výjimkou Miloše Zemana. „Sto pět hlasů, a to ještě bůhvíjakých, je ohrožení stability,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Pád Nečasovy vlády by se zamlouval i Babišovi a některým kmotrům

„Jestli to přímo režíruje pan Bakala společně s Karlem Schwarzenbergem, tak přestože mají léta k sobě skutečně hodně blízko, tak to bych si nedovolil odhadovat. Ale snahy o svržení vlády mohou  být ad hoc. Kupříkladu pan Babiš, když kritizuje vládu, může mít stejnou motivaci. A stejné ambice mohou mít někteří kmotři z ODS, kteří nechtějí v čele Petra Nečase,“ poznamenává politolog Zdeněk Zbořil.

Dokáže si přitom nějakou spolupráci ČSSD a TOP 09 představit. „Pokud nastane útok na ODS v předvolebním období, což může být klidně už po podzimních krajských volbách, tak topce mohou preference vzrůst a vysát část elektorátu ODS,“ očekává Zbořil, že by TOP 09 mohla s ČSSD jednat už jako druhá nejsilnější strana. „Pak může Sobotka říct, že než se spojovat s komunisty, tak zachráníme Českou republiku. Ne vytvořením velké koalice, k tomu by asi nedošlo, ale nějakou tolerancí od druhé strany,“ domnívá se politolog.

Podporu třeba i od TOP 09 by ČSSD obhájila nebezpečím komunismu

Dohodu ČSSD s TOP 09 nevylučuje Zbořil přesto, že ji předseda Bohuslav Sobotka veřejně zavrhl. „Ta jeho vytrvalost odmítání nějaké formy spolupráce s komunisty svědčí o tom, že je schopen tím rudým bubákem při nějakém delším sestavování vlády operovat. A kdyby se sociální demokraté ve volbách přiblížili hranici padesáti procent, tak podpora nějaké jiné strany by už nemusela být odmítnutíhodná. A obhájilo by se to tím nebezpečím komunismu, které je nereálné, ale zabírá to,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Zbořil.



 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník, Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…