Novinářský velmistr Petránek o dnešku: Nechutné, Masaryk se otáčí v hrobě. A Zeman...

04.07.2013 4:41

To, že by kolaps vlády Petra Nečase v důsledku odhalení (či podezření) celé řady kriminálních deliktů, mohl být politické spiknutí, si dlouholetý zkušený politický komentátor Jan Petránek nemyslí. „Žádné spiknutí to není, ale nenávist skupinek, které se snaží, stejně jako v prvobytně pospolné společnosti porcovat mamuta, za tím stát může a zřejmě stojí,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Novinářský velmistr Petránek o dnešku: Nechutné, Masaryk se otáčí v hrobě. A Zeman...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jan Petránek, novinář a publicista

Zprvu oblíbený a důvěryhodný politik Petr Nečas odchází po svém necelém tříletém působení v čele koaliční vlády jako jeden z nejhůře hodnocených premiérů v historii Česka. Ukázal to aktuální exkluzivní průzkum společnosti SANEP. Špatně ho vnímá 27,4 % veřejnosti a jako absolutně nejhoršího premiéra ho označuje 22,7 procent dotazovaných. A dobře si nestojí ani jeho vláda. Ta si vysloužila dostatečnou průměrnou známku, přičemž nejhorší, tedy nedostatečnou, jí dala bezmála polovina Čechů - 45,8 procent. Průzkum poodhalil i to, že české vrcholné politické reprezentaci důvěřuje v souhrnu pouze každý desátý člověk. Vizitka tedy opravdu nic moc.

„Dá se hovořit o tom, že se tu rozhoduje velký polistopadový smutek. Vše, co se děje a vyplývá na povrch, je natolik nechutné, že se snad musí T. G. Masaryk otáčet v hrobě. Navíc z toho, co prosakuje na veřejnost, si vůbec nemůžeme být jistí, zda existuje někdo v té vysoké politice zainteresovaný, kdo má opravdu čisté ruce,“ okomentoval vývoj událostí pro ParlamentníListy.cz zkušený novinářský matador a guru Jan Petránek.

Podle něj tu nyní panuje chaotický boj celé řady skupin. A to pro Českou republiku není dobré. „Vždyť ony nejsou schopny, i když se snaží v tom svém boji urvat nějakou slušnou pozici, deklarovat základní demokratické principy. Což s sebou samozřejmě obnáší i to, aby se rychle zřekly těch, kteří ty demokratické principy pošlapávají a nedodržují, i je přímo porušují. To skutečně není dobrý signál. Proto se domnívám, že se to chování politických špiček nyní dá srovnat se stavem, který panoval v prvobytně pospolné společnosti. Jen s tím rozdílem, že tehdy se ti lidé prali o mamuta, dnes o moc,“ pokračoval dál Petránek.

Figura nejvyššího stratéga - Miloš Zeman 

Podle něj nyní nejvyšší pozici strategického hráče zaujal prezident Miloš Zeman. „Jako pragmatik moc dobře ví, že jak vláda, tak i strana Petra Nečase, je natolik zkompromitovaná, že se nakonec celá ta jí budovaná struktura zhroutí, a to i navzdory ohlášené získané podpoře 101 hlasů poslanců. Tak to prostě nemůže fungovat. I proto se domnívám, že momentálně stavěná vláda Jiřím Rusnokem zřejmě Česko dovede k řádnému termínu voleb,“ uzavřel Jan Petránek svůj pohled na aktuální události na politické scéně.   

Zde je na místě připomenout to, jak se ještě před definitivním výsledkem přímé volby prezidenta vyjadřoval směrem k možnému novému působení hlavy státu. Ve finále se proti sobě utkali Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman.

"Z hlediska dějinného vývoje je jedno, kdo nakonec usedne na Hradě. Z hlediska politického však nikoli. Prezident totiž bude mít možnost politický vývoj urychlit. Na novém prezidentovi tedy bude, aby ovlivnil politický vývoj v zemi a případně ho nějak urychlil. Jisté je, že zatímco Karel Schwarzenberg by ten gordický uzel rozplétal, u Miloše Zemana se dá očekávat, že by do něj rovnou sekl. Zeman je totiž tvrdý politik, který by současné vládě zřejmě neodpustil žádný z jejích prohřešků," uvedl v lednu pro ParlamentníListy.cz zkušený komentátor Petránek. Jak se zdá, zřejmě se jeho slova naplňují.

Polistopadový smutek? Ano, cítí ho i občané

To, že Petránkova aktuální slova o „velkém polistopadovém smutku“ mají hodně do sebe, potvrzuje také i již zmiňovaný průzkum agentury pro výzkum veřejného mínění. Ten ukázal, že každý třetí Čech považuje odstupující vládu Petra Nečase za absolutně nejhorší vládu ve srovnání se všemi vládami ČR od roku 1993.  Najdou se i tací, co však mají zcela opačný názor a hovoří o vládě Nečase jako o absolutně nejlepší. Těch je však pouze něco přes jedno procento.

Banánová republika - tak hodnotí Česko zahraničí i vlastní občané

Jan Petránek, který pracoval léta jako zahraniční zpravodaj a komentátor, ještě nedávno mimo jiné i pro Hlas Ruska, samozřejmě zaznamenal i to, jak Česko, poté, co se aféra kolem blízké spolupracovnice odstupujícího premiéra Jany Nagyové a spol. rozjela, v zahraničí novináři vnímali. Nic pozitivního to, bohužel, nebylo.

Analýzy výstupů médií v zahraničí ukázaly, že v souvislosti s událostmi kolem policejního zásahu na Úřadu vlády a následnou politickou krizí přirovnávali někteří zahraniční novináři Česko k takzvané „banánové republice“ - tedy politicky nestabilní zemi řízené zkorumpovanou vládou.

S tím se ztotožňuje podle SANEPu i více než polovina Čechů. V souhrnu s tím souhlasí 62,7 procent dotazovaných.

Do jaké míry naplní očekávání a zklidní situaci Rusnokova vláda odborníků, ukáže čas. Zda to bude skutečně ona, která dovede Česko k řádným volbám, ještě budou rozhodovat poslanci.

Kdo je Jan Petránek (82 let)

Již v roce 1951 se stal redaktorem zahraniční rubriky Československého rozhlasu. Od začátku se zaměřil na studium mezinárodních vztahů, zvláště na problémy velmocenské strategie a od začátku kosmické éry také na otázky kosmonautiky. V letech.1961–62 byl stálým zpravodajem Čs. rozhlasu v Indii, pak v SSSR a později v řadě dalších asijských zemí. Za účast ve vysílání Československého rozhlasu proti okupaci v r. 1968 mohl pak po celých 18 let pracovat pouze jako topič v továrně MITAS na Zahradním Městě. Patří mezi signatáře Charty 77. Psal do samizdatových Lidových novin a po listopadu 1989 byl jejich redaktorem až do odchodu do důchodu v r. 1993. Od té doby je na tzv. „volné noze“, spolupracuje nejčastěji s rozhlasem a televizí. Napsal řadu písňových textů, ale i povídek a komentářů pro svou milovanou skupinu přátel ŠANSON – VĚC VEŘEJNÁ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…