Odbory, zde je vzkaz od pravice: Jen dělejte kravál. Nic se nezmění

03.04.2012 14:22

Odbory se spojily s různými protivládními hnutími a organizacemi v iniciativě Stop vládě. Mluvčím této zastřešující iniciativy se stal trockista, člen Socialistické solidarity Jan Májíček. Poradce premiéra Petra Nečase Roman Joch varuje před prorůstáním extrémní levice do odborového hnutí podobně jako někteří koaliční politici.

Odbory, zde je vzkaz od pravice: Jen dělejte kravál. Nic se nezmění
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Výročí 17. listopadu lidé využili k demonstraci proti vládě

„Pohár trpělivosti se naplnil. Shodli se na tom odbory, občanské iniciativy, pacienti, důchodci, nezaměstnaní a vůbec zástupci dolních deseti milionů lidí v České republice. Chtějí, aby vláda Petra Nečase stáhla asociální reformy, a pokud tak neučiní, aby podala demisi a byly vyhlášeny předčasné volby. Představitelé odborů a více než 20 iniciativ vyzývají všechny občany k celonárodním protestům. Své oprávněné požadavky, vyjádřené heslem Stop vládě, budou prosazovat během týdne akcí v regionech, a promluví i 21. dubna na pražském Václavském náměstí, kde protesty vyvrcholí. Požadujeme: zastavit asociální reformy, demisi vlády, vyhlášení předčasných voleb,“ zní prohlášení iniciativy Stop vládě.

Mluvčím trockista a sympatizant Hizballáhu

Součástí iniciativy je také hnutí ProAlt, v němž se angažuje mimo jiné i přední osobnost českých anarchistů Ondřej Slačálek, či mluvčí iniciativy Ne základnám Jan Májíček, který je členem komunistické Socialistické solidarity (SS), která podporuje vyvlastnění výrobních prostředků a vytvoření takzvané samosprávné společnosti. Socialistická solidarita považuje parlamentní systém za nereformovatelný a chce ho zrušit, stejně jako kapitalismus. Nyní se stal Májíček mluvčím iniciativy Stop vládě.

Májíček na webových stránkách SS také před časem vedl rozhovor s Haidarem Omaisem, sympatizantem Hizballáhu, který žije dlouhodobě v České republice. „Na začátek bychom rádi pogratulovali Hizballáhu, že porazil Izrael, který byl donucen se stáhnout z Libanonu,“ vyjádřil Májíček svou přízeň teroristické organizaci, která například v osmdesátých letech provedla několik bombových útoků na americké ambasády a je financována z Íránu.

Podle politologa a odborníka na pravicový a levicový extremismus Miroslava Mareše se v případě iniciativy ProAlt jedná o spojnici mezi klasickou levicí s levicí extremistickou, o čemž prý nasvědčuje například účast Ondřeje Slačálka a Jana Májíčka.

Trockisté a krajní levice neošálí český národ

„Nevěřím, že by trockisté a jiná radikální levice dokázala poblouznit a ošálit český národ. Chápu kritické nálady české veřejnosti, ale tihle pánové žádné řešení nemají,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra.

„Pokud má demonstrace vést trockista, tak se odbory zdiskreditují samy. Byl jsem taky v odborech a vím, že je v nich celá řada slušných lidí, kterým je možno věřit, že si s extremismem nebudou chtít zahrávat,“ míní místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

„Propojení odborů s krajní levicí je zřetelné již řadu let. Žádný úspěch to mít nebude,“ uvedl první místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer.

Revoluční odborové hnutí a zatím neozbrojená pěst ČSSD

„Propojení odborů a levice je reálné, filozofie odborů je blízká strategii levice,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

Poslanec TOP 09 Daniel Korte rovněž míní, že k propojení odborů s levicí již došlo. „Takzvané nezávislé odbory se již dávno staly zatím neozbrojenou pěstí ČSSD, jejíž posláním je vyvolat pouliční kravály,“ rýpl si poslanec.

Poslanec ODS Aleš Rádl uvedl, že k prolnutí mezi krajní levicí a odbory došlo již dávno a není to poprvé, kdy odbory v ČR vstupují na ryze politickou půdu a snaží se vynutit si na úkor zbytku společnosti vynutit nějaké výhody tím, že se začnou chovat jako nevolený, ale za to hlučný politický subjekt.

"Model, kdy se napřed pošlou do ulic jakoby nezávislé iniciativy, aby svou agresivní rétorikou částečně určily témata pro veřejnou debatu, a za nimi pak s odstupem vyrazí formálně apolitické odbory, aby tomu dodaly váhu, a nakonec se do čela těch protestujících ´nešťastníků´ postaví nějaká parlamentní levicová strana, aby to volebně využila pro sebe, není nijak nový. Je to standardní způsob modelace a manipulace s veřejným míněním. Jen bych rád soudruhy odboráře v této souvislosti upozornil, aby si povšimli, že jejich španělští a řečtí soudruzi bývají v ulicích pečení vaření, na transparentech mívají dokonce stejná hesla a španělští a řečtí tamní vládní Zapaterovi i Papandreovi socialisti si s nimi docela obyčejně vytírali pozadí. A když už na ně kašlou i tihle kovaní neomarxisti, tak by se nad tím aspoň ti chytřejší odboráři mohli zamyslet. Že se nad tím nezamyslí dobře napapanej Zavadil a his boys, to docela chápu, protože bez tohohle divadýlka to do Senátu za kámošem Štěchem asi nedotáhnou," dodal poslanec.

Podle senátora Petra Pakosty je český člověk pragmatik nemilující extrémy, proto se posílení krajní levice neobává. „Myslím, že demonstrace dopadnou jako vloni. Odborářům pak přeji příjemné nákupy a odborářským bossům úspěšný golf,“ vzpomněl na loňské odborářské protesty Pakosta.

Dle názoru místopředsedy poslaneckého klubu ODS Jana Čechlovského mají odbory právo na protestní shromáždění či další akce, kterými chtějí naplňovat své poslání, tedy prosazovat především pracovní zájmy zaměstnanců. To je podle něho naprosto legitimní.

„Řečnickou otázkou je, jestli je jejich jednání v posledních dnech ještě aspoň trochu konstruktivní, jestli stále vystupují jako sdružení zaměstnanců, nebo už spíše jako politická platforma, a jestli se spojením s čím dál více levicovějšími proudy nechtějí znovu stát Revolučním odborovým hnutím. TGM řekl: ´Cit ani vůle nejsou argument, chybí-li rozum´ a ´Iluze máme každý, ale je otázka, mám-li někomu vědomě dělat iluzi, to jest lhát,“ dodal poslanec.

Extrémní levice zástupce pracujících diskredituje. Ti lidé nikdy nepracovali

Podle poradce premiéra Romana Jocha toto propojení Stop vládě s krajní levicí celou iniciativu diskredituje.

„Na jedné straně je pochopitelné, že všichni levicoví kritici vlády mají tendenci se spojovat a koordinovat své akce. Na druhé straně se divím odborářům a odborům, kteří mají reprezentovat zaměstnance, pracující této země, že se spojují s radikálními extremisty, kteří v případě některých vůbec nikdy nepracovali, pouze se v lepším případě věnovali studiu neomarxistických filozofů, v horším případě se věnovali profesionálně pouze politickému aktivismu. Takovéto spojení, byť ideologicky možná pochopitelné, může odbory diskreditovat u svých členů. Odbory zastupují pracující. A dávat si za své mluvčí představitele velmi okrajových ideových proudů, kteří navíc s pracujícími lidmi nemají nic společného, může být pro odbory samotné kontraproduktivní,“ řekl ParlamentnímListům.cz Roman Joch.

Premiérův poradce se domnívá, že právem odborů není požadovat pád vlády, nýbrž hájit platové a pracovní podmínky zaměstnanců. Toto je nepřípustná politizace odborů a zasahování tam, kde není jejich místo.

Odbory nemají právo svrhnout vládu

„Takovéto politické cíle jako pád vlády jsou z hlediska odborů nelegitimní. Odbory slouží ke zlepšování pracovních a platových podmínek zaměstnanců. Požadovat pád vlády může parlamentní opozice a iniciovat ho svým hlasováním ve sněmovně. Ústavně ale vláda může padnout jen díky hlasování ve sněmovně, vyslovením nedůvěry, či změnou vlády jako důsledku sněmovních voleb. Pokud se odbory takto politicky vyhraňují, tak opět ztrácejí svou důvěryhodnost a nezávislost,“ míní Joch.

Ten si myslí, že pád vlády v době krize by byl sice ústavně přípustný, avšak ekonomicky a politicky nemoudrý krok, který by destabilizoval zemi a ekonomiku. „Odbory samotné ve spojení s dalšími hnutími pád vlády nezpůsobí, ani na to nemají žádné ústavní právo. Kdyby vláda padla, nastala by jistá nestabilita. Dlouhodobě by to životní úroveň českých občanů včetně členů odborů nezlepšilo,“ vysvětluje Nečasův poradce.

Joch si nemyslí, že by spojení odborů s iniciativami typu ProAlt odborům prospělo a získalo nové příznivce. „Bude záležet na schopnosti odborů mobilizovat své členy. ProAlt je okrajová iniciativa extrémně vyhraněných studentů a intelektuálů, která sama o sobě nepředstavuje nějakou početnou občanskou sílu v ČR,“ říká Joch.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…