Pane prezidente, vyžeňte parazity, řekl občan. Zeman odpověděl a dodal: Těším se na trestní oznámení

16.05.2014 9:55

REPORTÁŽ V rámci návštěvy Plzeňského kraje zavítal prezident Zeman druhý den svého pobytu do Klatov. Na klatovském náměstí, kde hlava státu předstoupila před občany, se sešlo zhruba tisíc lidí. Vzácnou návštěvu představil klatovským občanům primátor města Rudolf Salvetr (ODS): „Vítám pana prezidenta a nesmírně si vážím jeho návštěvy. Je důležité, že zavítal i k nám, do okresního města a nenavštěvuje jen města velká," pronesl úvodem primátor, jenž předal slovo hejtmanovi Plzeňského kraje Václavu Šlajsovi (ČSSD).

Pane prezidente, vyžeňte parazity, řekl občan. Zeman odpověděl a dodal: Těším se na trestní oznámení
Foto: Karel Bárta
Popisek: Miloš Zeman s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) v Klatovech

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Hejtman v prvé řadě poděkoval správě města za to, že se nemalou měrou podílí na dynamickém rozvoji kraje a posléze poděkoval za dobře odvedenou práci svému hejtmanskému předchůdci Milanu Chovancovi (ČSSD), současnému ministrovi vnitra, který byl při příležitosti prezidentské návštěvy královského města přítomen, stojíce poblíž jeviště. Poté už se dostal ke slovu prezident, který nejprve přátelskými slovy: „Milane, pojď k nám," pozval ministra Chovance na pódium.

Karafiáty, tetřev, datlík…

Prezident se před klatovskými občany uvedl jako člověk, jenž má smysl pro botaniku: „Poté, co jsem se těšil na klatovské karafiáty, mně bylo řečeno, že budou až v červnu," sdělil publiku Zeman a dodal: „Kdybyste měli skleníky, tak by tu mohly být celoročně."

Poté otevřel Zeman téma, které se Klatov, mnohdy také nazývaných jako Brána Šumavy, bezprostředně týká, a to současný stav šumavského národního parku. „Kdysi mi šumavské vedení tvrdilo, že se tam nebudou stavět sjezdovky, hotely, zkrátka žádná zařízení, která by přivedla turisty, již by vyplašili vzácného tetřeva hlušce či datlíka tříprstého, nakonec se tak bohužel stalo," konstatoval prezident.

V souvislosti se stavem Šumavy zmínil bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka, kterému přidělil titul „Přítel kůrovce". „V případě kůrovcové kalamity čelil šumavský národní park invazi nebezpečných zelených fanatiků, kteří ani neví, co je to biomasa," nebral si servítky Zeman, na což reagovalo zaplněné náměstí bouřlivým potleskem. Nebyli to však jen „zelení fanatici", o kterých se Miloš Zeman zmínil. „Lidé by měli své národní bohatství chránit a to zejména před takovými fanatiky, kteří zaplavují naše pole solárními elektrárnami. Klatováci, buďte ochránci Šumavy, ať není za branou jen uschlý les. Nejste tu však proto, abyste poslouchali můj monolog, nýbrž proto, abych vám odpověděl na vaše dotazy," adresoval Zeman publiku a zavelel tím k otázkám.

„Rádobypodnikatelé“ a srdcaři

Na dotaz, zda se mu konečně povede vyhnat parazity z české politiky, odpověděl: „Udělám pro to vše, co je v mých silách," slíbil a uvedl konkrétní příklad parazitování v Čechách: „My jsme teď na setkání se starosty o jednom parazitovi z mnoha parazitů mluvili. Už se těším na trestní oznámení od pana Zdeňka Bakaly. Je to jeden z příkladů, jak člověk dokáže vysát úspěšný podnik. Pan Bakala vykazoval neexistující zásoby uhlí a tím podváděl. Koupil, no dostal za hubičku, 42 tisíc bytů od OKD a místo toho, aby je, jak slíbil, prodal nájemníkům za výhodnou cenu, tak svůj slib nedodržel," řekl rozhořčeně, načež navázal přirovnáním k jinému, nechvalně proslulému podnikateli: „Zdeněk Bakala je nový Viktor Kožený, " prohlásil Zeman, načež definoval, koho lze vůbec jako parazita označit. „Parazit je ten, kdo neplatí daně, úvěry nebo neplatí svým dodavatelům. Je to prostě podvodník.“

V rámci tohoto tématu však ještě zmínil ty, kteří podnikáním žijí a kteří, jak prezident říká, svůj podnik nevysávají: „Naproti těmto osobám jsou tu tisíce srdcařů," řekl a jako příklad uvedl rodinnou firmu Petrof.

Ještě než došlo na další dotaz, vybídl prezident občany k tomu, aby pokládali spíše nesouhlasné až nepříjemné otázky. „Takové dotazy mohou vyvolat diskuzi, která je pro demokracii stěžejní."

S cigaretou už asi navždy….

Další diskutující se tak snažil prezidentovo přání splnit a zpočátku skutečně nešetřil chválou, vytkl Zemanovi jeho vášeň, tedy kouření či spíše kouření na veřejnosti, proti čemuž se hlava státu ohradila s tím, že na veřejnosti již nekouří. „Kouřím potají, někdy se s tím schovávám pod stůl," reagoval a zavzpomínal na dobu, kdy s tímto zlozvykem začal: „Bylo mi kolem třiceti let a mě poprvé vyhodili z práce, a protože jsem si po tomto nezdaru potřeboval vybrat nějakou berličku, zvolil jsem si cigaretu, jakožto něco, co stabilizuje lidskou psychiku," sdělil občanům a pokračoval oblíbeným citátem Marka Twaina: „Přestat kouřit je ta nejjednodušší věc na světě. Vím to dobře, protože sám jsem už přestával nejméně tisíckrát! Také já jsem se snažil přestat s kouřením. Po šestnácti dnech abstinence mě však moje nejbližší okolí přesvědčilo, abych znovu začal, neboť se mnou nebylo k vydržení," dodal s humorem.

Nohy hlavy státu

Na otázku, co by doporučil pro zlepšení pohybového aparátu, nejprve reagoval interpretací diagnózy svého lékaře: „Doktor mi říká, že nemám nohy, ale dvě protézy a těžko to nějak změním, protože na necitlivost nohou ještě žádné prášky nejsou." Na závěr se ještě pasoval do role meteorologa. „Čeká mě ještě návštěva města Sušice, kde nás dle aktuálních předpovědí postihne déšť," předpovídá a loučí se s lidmi: „Vám však přeji slunce v duši."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…