Peake by mohla nahradit "mrtvolu" Johna. Expert promluvil

15.02.2012 17:38

Změna ve vedení Věcí Veřejných je možná už po senátních a krajských volbách, pokud pro nejmenší vládní stranu skončí debaklem, píše středeční Právo. Místopředseda Tomáš Jarolím to ale odmítá, jde prý o vnější tlak. Odborník si to nemyslí, uvnitř VV prý může být tendence "politicky mrtvého" Johna vyměnit.

Peake by mohla nahradit "mrtvolu" Johna. Expert promluvil
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předseda VV Radek John a místopředsedkyně vlády Karolína Peake

Právo cituje přímo poslance Viktora Paggia. Podle něj není možné popírat, že v případě volebního neúspěchu může ve vedení strany dojít ke změnám. Na pořadu dne by tak byly mimořádné předsednické volby. Paggio podporuje na post stranického lídra Karolínu Peake, mimo jiné i proto, že je nyní díky postu vicepremiérky pro boj s korupcí vidět mnohem více, než John. "Pokud volby skončí katastrofou, mělo by celé předsednictvo nést odpopvědnost," říká pro Právo i Kateřina Klasnová, místopředsedkyně strany a manželka šéfa poslaneckého klubu Víta Bárty.

Peake po volbách očekává reflexi, rychlý konec Johna ale určitě ne

Oslovení lidé z vedení Věcí Veřejných ale označují možnost výměny vedení na podzim ještě v mimořádném termínu (regulérní volby do Poslanecké sněmovny mají být na jaře 2014) za spekulaci. V čele s Karolínou Peake, označovanou za nejpravděpodobnějšího Johnova nástupce v čele partaje.

"Rozhodně uvnitř VV neexistují tábory, podporující rychlou změnu předsednictva. Já osobně k předčasné změně také nevidím v tuto chvíli žádný důvod. Nicméně reflexe po volbách je běžná věc u všech politických subjektů a nevidím v tom nic špatného," řekla vicepremiérka ParlamentnímListům.cz.

Podle informací serveru Česká pozice je ale Peake nyní politicky na koni. Některým politikům z řad ODS se vystupování Peake zamlouvá natolik, že uvažují o draftu. "V pražských politických kruzích se již hovoří o tom, že se vicepremiérka Peake některým politikům ODS zalíbila natolik, že začali uvažovat o jejím přemlouvání. Špatný nápad to není, Peake je vzdělaná, mluví celkem k věci, je populární a hlavně je žena, jichž je v politice pramálo," píše István Léko.

Jde o ideje, ne o předsedy, ujišťuje Jarolím

Anketa

Prospěla by VV změna ve vedení?

65%
35%
hlasovalo: 398 lidí
Tomáš Jarolím, místopředseda strany pro protikorupční boj, pak vysvětluje, že za představou brzkých změn v čele jeho strany může spíše volání po jakémsi "návratu ke kořenům," jinými slovy opětovné přitvrzení v kritice vlády a koaličních partnerů. To zaznívá zejména z regionů, které po svém odstoupení z vládní funkce pravidelně brázdí předseda John. "S nápadem, že by Karolína Peake měla nahradit Radka Johna bych zkusil přijít na nějaké jednání v regionech. Jsem si jist, že by se mi akorát vysmáli," tvrdí Jarolím.

Za článkem Práva podle místopředsedy Véček stojí vnější tlak osob, majících zájem na zpochybnění Johnova mandátu a vyvolání diskuse o jeho výměně. "Přesvědčují veřejnost, že se něco děje, přitom taková diskuse neprobíhá, jde o mediální tlaky na spory, které ovšem uvnitř strany neexistují," říká. Připouští ale, že uvnitř VV existují zastánci mírnějšího či razantnějšího postoje.

John prý stoupá a lidem z venku se to nelíbí

Razantním postojem pak lze rozumět například Jarolímovu aktivitu spočívající v podávání trestních oznámení na některé členy koaličních partnerů Véček. Tu ostatně nyní využívá i Radek John, který je na obrazovce vidět nejčastěji právě ve společnosti teplického protikorupčního aktivisty. "Lidem, kteří informace i nejednotné podpoře předsedy vypouští, vadí nejvíce skutečnost, že se pan John díky odhaleným kauzám dostává znovu do hry," vysvětluje Jarolím.

Počet trestních oznámení je v případě teplické Ligy odhodlaných skutečně úctyhodný. Policii až doposud předložila k posouzení podezřelé jednání v 32 případech. Na seznamu cílů je Miroslav Kalousek dokonce dvakrát, jednou jej tam zařadila sama policie poté, co Liga podala trestní oznámení na neznámého pachatele za povolení internetového sázení v rozporu se zákonem. Ale ministr financí není na blacklistu Ligy odhodlaných jako člen vlády osamocen. Ministr spravedlnosti Pospíšil podle Jarolíma a jeho týmu porušil zákon, když nepřijal adekvátní opatření poté, co prověrka zjistila nedostatky ve fungování severočeských soudů. Z dalších známých členů ODS pak mezi žalovanými figuruje například důležitý hráč v resortu zdravotnictví Marek Šnajdr či exministr vnitra Ivan Langer.

Jarolím sám na chystané jarní ideové kanferenci plánuje přímo jakési potvrzení názorového proudu, který údajně reprezentuje i Radek John. "Na konferenci se chystám připomenout členské základně i předsednictvu původní ideje VV, tedy přímou demokracii a boj s korupcí. Budu požadovat tvrdé dodržování těchto zásad," slibuje místopředseda Véček.

Mrtvola John a nejistý Jarolím

Politolog Josef Mlejnek ale Jarolímův názor na neotřesitelnost Johnovy židle nevěří ani trochu. "Radek John stranu nevede a je to moc vidět. On je politická mrtvola. Tomáš Jarolím je pak člověk bez schopnosti politického vystupování," hodnotí Mlejnek oba muže, kteří požadují návrat k původním, rebelským VV za pomoci členské základny.

Další názory politologů čtěte ZDE

Konkrétně v případě teplického aktivisty je prý velkým handicapem mediální vystupování. Jarolím jako politik neuvažuje a nechová se tak ani před kamerami, což je podstatná chyba bránící mu v oslovení nespokojených voličů. "Člověka, který se do médií chodí svěřovat se svými problémy, nebere nikdo. Nesmíte prostě dělat politiku a říkat přitom, že "vlastně nevíte." Politik potřebuje prezentovat vlastní názor a řešení, nikoliv rozhořčení nad stavem věcí a vlastní nejistotu. ," uvedl dále Mlejnek. John s Jarolímem podle prezentují druhou dvojici vlastností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Zelený

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…