Peake by mohla nahradit "mrtvolu" Johna. Expert promluvil

15.02.2012 17:38

Změna ve vedení Věcí Veřejných je možná už po senátních a krajských volbách, pokud pro nejmenší vládní stranu skončí debaklem, píše středeční Právo. Místopředseda Tomáš Jarolím to ale odmítá, jde prý o vnější tlak. Odborník si to nemyslí, uvnitř VV prý může být tendence "politicky mrtvého" Johna vyměnit.

Peake by mohla nahradit "mrtvolu" Johna. Expert promluvil
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předseda VV Radek John a místopředsedkyně vlády Karolína Peake

Právo cituje přímo poslance Viktora Paggia. Podle něj není možné popírat, že v případě volebního neúspěchu může ve vedení strany dojít ke změnám. Na pořadu dne by tak byly mimořádné předsednické volby. Paggio podporuje na post stranického lídra Karolínu Peake, mimo jiné i proto, že je nyní díky postu vicepremiérky pro boj s korupcí vidět mnohem více, než John. "Pokud volby skončí katastrofou, mělo by celé předsednictvo nést odpopvědnost," říká pro Právo i Kateřina Klasnová, místopředsedkyně strany a manželka šéfa poslaneckého klubu Víta Bárty.

Peake po volbách očekává reflexi, rychlý konec Johna ale určitě ne

Oslovení lidé z vedení Věcí Veřejných ale označují možnost výměny vedení na podzim ještě v mimořádném termínu (regulérní volby do Poslanecké sněmovny mají být na jaře 2014) za spekulaci. V čele s Karolínou Peake, označovanou za nejpravděpodobnějšího Johnova nástupce v čele partaje.

"Rozhodně uvnitř VV neexistují tábory, podporující rychlou změnu předsednictva. Já osobně k předčasné změně také nevidím v tuto chvíli žádný důvod. Nicméně reflexe po volbách je běžná věc u všech politických subjektů a nevidím v tom nic špatného," řekla vicepremiérka ParlamentnímListům.cz.

Podle informací serveru Česká pozice je ale Peake nyní politicky na koni. Některým politikům z řad ODS se vystupování Peake zamlouvá natolik, že uvažují o draftu. "V pražských politických kruzích se již hovoří o tom, že se vicepremiérka Peake některým politikům ODS zalíbila natolik, že začali uvažovat o jejím přemlouvání. Špatný nápad to není, Peake je vzdělaná, mluví celkem k věci, je populární a hlavně je žena, jichž je v politice pramálo," píše István Léko.

Jde o ideje, ne o předsedy, ujišťuje Jarolím

Anketa

Prospěla by VV změna ve vedení?

65%
35%
hlasovalo: 398 lidí
Tomáš Jarolím, místopředseda strany pro protikorupční boj, pak vysvětluje, že za představou brzkých změn v čele jeho strany může spíše volání po jakémsi "návratu ke kořenům," jinými slovy opětovné přitvrzení v kritice vlády a koaličních partnerů. To zaznívá zejména z regionů, které po svém odstoupení z vládní funkce pravidelně brázdí předseda John. "S nápadem, že by Karolína Peake měla nahradit Radka Johna bych zkusil přijít na nějaké jednání v regionech. Jsem si jist, že by se mi akorát vysmáli," tvrdí Jarolím.

Za článkem Práva podle místopředsedy Véček stojí vnější tlak osob, majících zájem na zpochybnění Johnova mandátu a vyvolání diskuse o jeho výměně. "Přesvědčují veřejnost, že se něco děje, přitom taková diskuse neprobíhá, jde o mediální tlaky na spory, které ovšem uvnitř strany neexistují," říká. Připouští ale, že uvnitř VV existují zastánci mírnějšího či razantnějšího postoje.

John prý stoupá a lidem z venku se to nelíbí

Razantním postojem pak lze rozumět například Jarolímovu aktivitu spočívající v podávání trestních oznámení na některé členy koaličních partnerů Véček. Tu ostatně nyní využívá i Radek John, který je na obrazovce vidět nejčastěji právě ve společnosti teplického protikorupčního aktivisty. "Lidem, kteří informace i nejednotné podpoře předsedy vypouští, vadí nejvíce skutečnost, že se pan John díky odhaleným kauzám dostává znovu do hry," vysvětluje Jarolím.

Počet trestních oznámení je v případě teplické Ligy odhodlaných skutečně úctyhodný. Policii až doposud předložila k posouzení podezřelé jednání v 32 případech. Na seznamu cílů je Miroslav Kalousek dokonce dvakrát, jednou jej tam zařadila sama policie poté, co Liga podala trestní oznámení na neznámého pachatele za povolení internetového sázení v rozporu se zákonem. Ale ministr financí není na blacklistu Ligy odhodlaných jako člen vlády osamocen. Ministr spravedlnosti Pospíšil podle Jarolíma a jeho týmu porušil zákon, když nepřijal adekvátní opatření poté, co prověrka zjistila nedostatky ve fungování severočeských soudů. Z dalších známých členů ODS pak mezi žalovanými figuruje například důležitý hráč v resortu zdravotnictví Marek Šnajdr či exministr vnitra Ivan Langer.

Jarolím sám na chystané jarní ideové kanferenci plánuje přímo jakési potvrzení názorového proudu, který údajně reprezentuje i Radek John. "Na konferenci se chystám připomenout členské základně i předsednictvu původní ideje VV, tedy přímou demokracii a boj s korupcí. Budu požadovat tvrdé dodržování těchto zásad," slibuje místopředseda Véček.

Mrtvola John a nejistý Jarolím

Politolog Josef Mlejnek ale Jarolímův názor na neotřesitelnost Johnovy židle nevěří ani trochu. "Radek John stranu nevede a je to moc vidět. On je politická mrtvola. Tomáš Jarolím je pak člověk bez schopnosti politického vystupování," hodnotí Mlejnek oba muže, kteří požadují návrat k původním, rebelským VV za pomoci členské základny.

Další názory politologů čtěte ZDE

Konkrétně v případě teplického aktivisty je prý velkým handicapem mediální vystupování. Jarolím jako politik neuvažuje a nechová se tak ani před kamerami, což je podstatná chyba bránící mu v oslovení nespokojených voličů. "Člověka, který se do médií chodí svěřovat se svými problémy, nebere nikdo. Nesmíte prostě dělat politiku a říkat přitom, že "vlastně nevíte." Politik potřebuje prezentovat vlastní názor a řešení, nikoliv rozhořčení nad stavem věcí a vlastní nejistotu. ," uvedl dále Mlejnek. John s Jarolímem podle prezentují druhou dvojici vlastností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Zelený

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…