Podle serveru bude zajímavé, až budou Zemanovi jeho vazalové něco kontrasignovat

25.07.2013 11:57

Situaci kolem ustavování Rusnokovy vlády prý komentátor serveru DeníkReferendum.cz Petr Kolman nevidí tak kriticky jako Karel Schwarzenberg, jemuž se vybavují vzpomínky na nacistický puč v Berlíně v roce 1933, ale některé absurdní situace prý v našem ústavním systému s prezidentskou vládou přece jen vznikají.

Podle serveru bude zajímavé, až budou Zemanovi jeho vazalové něco kontrasignovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Podle komentátora Kolmana znamená sestavení „prezidentské vlády“ v ústavním systému malou revoluci. Jestliže je premiérem prezidentův vazal, znamená to například, že ztrácí praktický smysl institut kontrasignace, jímž premiér či jiný pověřený člen vlády potvrzuje prezidentova rozhodnutí a přebírá za ně odpovědnost.

Léty a mnoha zeměmi odzkoušená teorie brzd a protivah takto omezila například amnestie a milosti, vyhlašování voleb či jmenování soudců a generálů. Kontrasignace má plnit funkci jisté pojistky, nejenom ve smyslu „víc hlav víc ví“, ale rovněž třeba proto, že prezident může být na rozhodnutí osobně zainteresován.

„Pokud prezident může jmenovat premiérem víceméně svého vazala – bez vazby na dolní komoru Parlamentu - plní pak kontrasignace zamýšlenou funkci pojistky?“ přemýšlí komentátor. Navíc je prý třeba si uvědomit, že za taková rozhodnutí přebírá od prezidenta odpovědnost vláda.

Jistě prý existují případy, kdy se úředník jmenovaný libovůlí vládce dokáže svému pánu vzepřít. Pocítil to například Václav Klaus, kterému „jeho“ ústavní soudci připravili mnoho horkých chvilek. Je však otázkou, zda podobnou míru samostatného myšlení prokáží Rusnokovi ministři.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…