Pravicový voliči, kam utíkáš? Pryč od Nečase s Kalouskem, naštvali mě

17.04.2012 5:20

POLITOLOGOVÉ Průzkumy volebních preferencí dlouhodobě ukazují, že pravicové strany vytrvale ztrácí podporu. A to v podstatě bez rozdílu, zda volič preferoval občanské demokraty, TOP 09 či Věci veřejné, které pod tíhou skandálů nepřekročily už ani tři procenta. Redakcí oslovení politologové se pokusili zanalyzovat pro pravici nepříznivé výsledky. Co za tím vězí?

Pravicový voliči, kam utíkáš? Pryč od Nečase s Kalouskem, naštvali mě
Foto: Martin Kovář
Popisek: Výkonná rada ODS

Z grafu je patrné, že koaliční trojka za poslední rok vládnutí najela na sestupnou tendenci. Do popředí se naopak stále častěji dostávají křesťanští demokraté nebo i Strana svobodných občanů Petra Macha.

 

Opotřebovanost, vyprázdněnost

Na poměrně jasných argumentech položil svůj výklad pro úbytek pravicových voličů Pavel Hynčica z ústecké katedry politologie. „Voliči pravice jednak posilují stále více se rozšiřující okruh voličů nerozhodnutých a zároveň stoupá, byť zatím jen mírně, zájem o malé politické strany (v několika posledních průzkumech figurovala Machova Strana svobodných občanů),“ připomíná.

Anketa

Koho byste zítra volili?

10%
84%
6%
hlasovalo: 3053 lidí

Faktorů poklesu zájmu o vládní pravicové strany je podle Hynčici více. „V případě ODS je to určitě programová vyprázdněnost, celková opotřebovanost, prohlubující se vnitřní rozpory, kritika ze strany bývalého předsedy Mirka Topolánka, odchody významných politiků (Michal Doktor, Petr Pakosta) a především množství skandálů, v poslední době zejména Bém-Janoušek,“ vyjmenoval události, které ODS posílají do kolen. 

V případě TOP 09 platí prý některé podobné zákonitosti, zároveň ale podle Hynčici není možné přehlédnout stále více "blednoucí" kouzlo předsedy Karla Schwarzenberga, který byl hlavním "lákadlem" pro voliče TOP 09 v minulých volbách. Pokles popularity VV je zřejmý a logický a není nutno jej obšírněji rozebírat.

Přemlouvali bábu, dnes litují

Brněnský politolog Miroslav Mareš soudí, že u mnoha lidí mohlo dojít k deziluzi ze škrtů, které se jich dotkly více než očekávali, když dali hlas pravicovým stranám. Podle něj generace "Přemluv bábu" dnes částečně protestuje proti VŠ reformám. Vláda navíc kvůli skandálům působí dojmem, že "káže vodu a pije víno", čímž prý její apely na občany k utahování opasků působí nevěrohodně.

„ČSSD tak má opět možnost oslovit střední třídu, což se jí podařilo v letech 2001-2002 díky image, které straně tehdy vytvořil Vladimír Špidla.“ připomíná Mareš. Skalní jádro pravice může podle politologa stát za mírným nárůstem preferencí Strany svobodných občanů, zaznamenal Mareš stejně jako Hynčica zviditelnění „Machovců“.  

Naštvali všechny vrstvy

Skutečnost, že vládní pravice vytrvale ztrácí a trojkoaličnímu kabinetu věří jen deset procent občanů, plyne podle Pavla Kopeckého přirozeně z toho, že trojkoalice svedla znechutit prakticky všechny vrstvy. „A to od nejchudších až po nejmovitější, jelikož neplní sliby ani jediné významnější skupině,“ vychází politolog z průzkumů veřejných mínění.

„Lidé jsou naštvaní, pravda, a myslím, že právem, ale tím to bohužel u ještě drtivější většiny končí. Takže zde leží východisko vládních úvah o perspektivách svého postavení: převaha ve sněmovně zůstává a přes dva roky do sklonku funkčního období je opravdu hodně. Udát se může leccos, co zamíchá kartami. Svého času se občané "vyzuřili" v krajských a senátních volbách, kdy se mluvilo o "oranžové tsunami", aby vzápětí rychle zapomněli. Zbytek vyřešila "zpráva" stávajícího ministra vnitra Kubiceho,“ připomíná Kopecký noční můru Jiřího Paroubka. 

Řízli do vlastních, tak proto

Úbytek pravicových voličů je podle Josefa Mlejnka způsoben jednak tím, že vláda je rozhádaná, ale předně prý tím, že její vládnutí provázejí samé skandály. Jako podstatný faktor vidí Mlejnek také to, že si pravicové strany řízly do vlastních řad.

„Škrty se dotýkají i voličů pravice, z čehož logicky vyplývá, že část jich je nespokojených,“ připomněl Mlejnek nepřímo zvyšování daní, což nebývá specifikum pro pravicovou politiku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…