Premiér Nečas čelí výzvě k rezignaci. Sklízí zlobu za odvolání Pospíšila

27.06.2012 17:22

Ohrožení demokracie, odstranění schopného a odvážného ministra a připravenost předat kauzy tisku, pokud policie neprotlačí citlivé kauzy přes státní zastupitelství. Bezprostřední reakce na odvolání ministra Pospíšila. Tentokrát však nejde o vyjádření politiků, ale lidí, kteří mají s bojem proti korupci praktické zkušenosti. Nadační fond proti korupci pak přímo vyzval k rezignaci samotného premiéra Nečase.

Premiér Nečas čelí výzvě k rezignaci. Sklízí zlobu za odvolání Pospíšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil a Petr Nečas

"Považuji to za nesmyslný politický tah v situaci, kdy není dořešena otázka Vrchního státního zastupitelství v Praze, kde zůstává pan Grygárek. Je zásadně ohroženo vyšetřování finanční kriminality a korupce a důvody, uvedené premiérem pro Pospíšilovo odvolání, považuji za naprosto zástupné," uvedl pro ParlamentníListy.cz šéf Transparency International (TI) Ondráčka.

Odvolání Pospíšila bylo podle něj naprosto účelové. "Děje se tak v situaci, kdy se z mého pohledu pohnuly ledy na státním zastupitelství. Práce je napůl rozdělaná a ministr najednou končí. Vše může skončit u ledu a jde o krok naprosto špatným směrem," konstatuje zklamaně šéf české pobočky mezinárodní protikorupční organizace. Nečas se tak paradoxně podle Ondráčky může zasloužit i o další propad ČR v žebříčku vnímání korupce v zemi. "Kroky směřující k poškození vyšetřování korupce se na žebříčku mohou projevit negativně," tipuje protikoručpník.

K celé situaci se razantně vyjádřil i Nadační fond proti korupci, sdružující významné české podnikatele a osobnosti. Vyzval k rezignaci premiéra Petra Nečase. "Premiér Nečas jedná v zájmu mafiánských skupin. Jeho postup porušuje základní principy demokracie. Premiér již svými předchozími výroky útočícími na nezávislost policie ČR porušil zákon. Jeho odvolání ministra Pospíšila dokazuje, že Nečas jedná jako prostředník korupčních skupin a lokálních mafií, proti kterým policie a státní zastupitelství podnikly poslední dobou úspěšné očistné kroky. Petr Nečas, ať už z důvodu své osobní zbabělosti či z důvodu přímého a aktivního propojení se zločinci, jedná v přímém rozporu se zájmy této země, se zájmy občanů naší republiky. Negativní aktivity premiéra jsou bezprecedentními kroky proti počínajícím náznakům nezávislého vyšetřování a prosazování spravedlnosti v naší zemi," stojí v tiskovém prohlášení NFPK, který podporuje všechny aktivní kroky občanů včetně radikálních vyjádření občanské nespokojenosti.

Závodský: Byl to odborník a muž razantních činů

Ondřej Závodský, právník Zařízení služeb Ministerstva vnitra, díky němuž v Česku zdomácněl pojem whistleblower, si vůči premiéru Nečasovi vůbec nebere servítky. "Nijak mě nepřesvědčil argument premiéra Nečase, že by rozpočet Ministerstva spravedlnosti měl být důvodem k odvolání ministra. Jeho resort je dlouhodobě podfinancovaný a reforma justice se prostě nedá dělat bez navýšení prostředků. Ačkoliv se Pospíšil podílel na některých nestandardních věcech jako například schválení Náhubkového zákona, zanechával ve mně jako jeden z mála členů vlády dobrý dojem nejen kvůli razantnímu postupu vůči vrchnímu státnímu zástupci, ale i ve věci jeho odborné činnosti," uvedl pro ParlamentníListy.cz

"Ve chvílí, kdy ministr Pospíšil konečně dosáhl svého a zbavil se člověka, zjevně odpovědného za řadu podivných kroků na Vrchním státním zastupitelství, takového ministra premiér odvolá. To je přeci naprosto nestandardní. Premiér buď musí vysvětlit opravdové důvody, nebo přestat hovořit o boji proti korupci," dodal muž, který o poměrech ve státní správě neváhal jako jeden z prvních vysoko postavených úředníků informovat policisty.

Věřím že to nezastaví. Pokud ano, předám informace novinářům

Budoucího vývoje ve vyšetřování citlivých kauz se obává i Leo Steiner, bývalý úředník Regionálního operačního programu Severozápad, který upozornil na údajně zmanipulované zakázky z evropských peněz a v této věci spolupracuje s policií. Hodlá ve spolupráci pokračovat, ale ne do nekonečna. "Je to pro mě signál, že se utahuje kohoutek demokracie. Ve věci paní Parkanové a pana Ratha se řízlo do živého a bylo třeba udělat něco, aby to nepokračovalo. Mířili hodně vysoko. Spolupracovat s policií na případu, o kterém jsem před několika týdny hovořil, má smysl vždy," uvedl Steiner.

Ústecký whistleblower má ale přesto pojistku. Neví totiž, zda případ, v němž podal trestní oznámení nakonec ´neutne´ právě státní zastupitelství. "Za předpokladu, že ty kauzy spadnou pod stůl, jsem určitě připraven předat ty materiály novinářům. Zatím jsem ale přesvědčen, že jsem se trefil do černého. Zastupitelstvo Ústeckého kraje s největší pravděpodobností materiál k projektu propagace rekultivačních prací v kraji (v této věci podal Steiner trestní oznámení, pozn. red.) stáhne. Pokud by v tomto policie a státní zastupitelství nejednalo, pak už nežijeme v demokracii," uvedl Steiner pro ParlamentníListy.cz.

Premiér Nečas odvolal nejoblíbenějšího ministra své vlády ve středu ráno. O svém kroku podle zjištění ParlamentníchListů.cz neinformoval ani místopředsedu vlády Karla Schwarzenberga. Nečas tvrdí, že důvodem k Pospíšilově odvolání je jeho manažerské selhání. Proti tomu ale hovoří hned několik skutečností. Zaprvé, navýšení rozpočtu v oblasti vězeňství posvětila ministru Pospíšilovi vláda. Ministr pak měl v nejbližších dnech jmenovat nového vrchního státního zástupce. Tento post měla dostat Lenka Bradáčová, známá svým nekompromisním postupem ve stylu padni komu padni v kauze Rath. Informaci dobře informovaného zdroje ParlamentníchListů.cz potvrdil následně i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který prý nominaci Bradáčové oznámil svému ministrovi před nekolika dny. Na tom, že odvolání Pospíšila je snahou znemožnit nástup razantní Bradáčové, se shodují politici napříč spektrem s výjimkou členů vládní koalice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…