Přemlouvali bábu. Volili Nečase, Kalouska, Bártu. Čemu se diví, nechápe Jandák

29.02.2012 18:01

„Přemlouvali bábu a dědka“ a teď koukají. Jde o akce vysokoškolských studentů, kteří ve středu protestovali proti návrhům ministra školství Josefa Dobeše (VV). Ten navrhuje škrty i zavedení školného a další opatření. Jen v Českých Budějovicích přišlo na 700 vysokoškoláků, aby veřejně řeklo, že se jim to nelíbí.

Přemlouvali bábu. Volili Nečase, Kalouska, Bártu. Čemu se diví, nechápe Jandák
Foto: Radek Kraus
Popisek: Studenti protestovali proti reformě vysokých škol také v Českých Budějovicích

Někteří se už teď mlátili do hlavy, že volili TOP 09, ODS nebo VV. Jak sami přiznali, byla to chyba. Jiní si stojí za svým rozhodnutím, jen říkají, že se tam dostali ti nesprávní lidé.

"Neztotožňujeme se s věcným záměrem zákona o vysokých školách, ani s věcným záměrem zákona o finanční pomoci studentům v předložené podobě. Jejich přijetí povede k vystavení vysokého školství vlivu komerčních a politických zájmů, což omezí akademické svobody,“ řekla za studenty na demonstraci studentka a spoluorganizátorka protestu Eva Křenková.

Studenti si na pochod městem připravili i rakev, do níž symbolicky uložili k pohřbení Dobešovy reformy. "My prostě nesouhlasíme ani se zavedením školného na vysokých školách, povede to jen k zadlužování studentů nebo dokonce k nedostupnosti studia pro část zájemců," dodala Křenková.

Můžou si za to sami?

Přihlížející obyvatelé krajského města ale jen kroutili hlavami. „Na co si proboha stěžují, když si za to můžou sami. Vždyť o životě houbelec ví, volili ty darmožrouty, rádoby pravičáky a teď to mají. Nechápu, proč tu vyřvávají, když si sami Dobeše, Nečase, Kalouska, Bártu a další zvolili,“ divil se Josef Rys z Českých Budějovic.

Sami studenti na otázku serveru ParlamentníListy.cz, zda v rámci kampaně herců Issové a Mádla, kteří „přemlouvali báby a dědky“, volili právě tyto lidi z vládní koalice, odpověděli:„Já jsem volila pravici, nikdy bych nevolila levici. I když vím, že jsou tam korupcí prorostlí lidé. Kalousek asi nejvíc. Ale že to dojde do takových krajností, jsem fakt nečekala. Myslela jsem, že to bude jiné a je mi smutno z toho, že je to asi ještě horší. Školné platit ano, ale pokud, tak jen omezeně, symbolicky, jako příspěvek, který půjde do rozvoje vzdělání, ne do černé díry jménem český rozpočet. To, co chystá vláda a celkově s čím přichází, je ale likvidační,“ míní Kateřina Málková, studentka vysoké školy.

Její kamarád, spolužák, ten prý volil levici. A ani se nediví, co se v zemi děje. Jen nechápe, proč vláda studenty provokuje. „Čekají, co vydržíme? Asi mají pocit, že jsme blbečkové, kteří musí být vděční za to, že můžeme studovat “svobodně“. Ale co je to za svobodu, když na to za chvíli mladí mít nebudou, studovat nebudou moct. Každý by měl mít stejné možnosti. Až prezident, premiér, ministři sami zaplatí zpětně svá studia zdarma, a všichni ti papaláši, pak ano. Pak ať je i školné. Do té doby musí zůstat dostupné všem, protože v demokracii mají mít všichni rovná práva, nejen povinnosti,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Marek Novotný.

Studenti svým protestem chtějí vládu Petra Nečase (ODS) přesvědčit, aby přehodnotila své návrhy a názory a to i dlouhodobě. Jak se ale ukazuje, studentské protesty jsou patrně velmi slabé. Nemají podporu u téměř nikoho z vládní koalice. A dokonce i prezident Václav Klaus je odsoudil.

„Ten má mlčet. Člověk, který za socialismu vystudoval zadarmo, který před revolucí prý přednášel v Anglii a různě v zahraničí a byl tak “křišťálově čistý“, mne dožírá nejvíc. Co je to za lidi, kteří potápí studium v této zemi a opovrhují jím. Pro studenty, mladé lidi, rodiny, ale ani staré a nemocné neudělají nic,“ dodal student Marek Novotný.

Jandák: Proboha, čemu se divíte?

„Víte, mne většina těch studentů přijde jak nesvéprávných. Nejdříve chtějí volit pravici, a chtějí placené školství, protože už tím, koho volili, museli vědět, že budou platit, až se z nich bude kouřit, a pak se diví. Mne tohle nepřijde normální a pochybuji o tom, zda takoví lidé vůbec mají být na vysokých školách, když dělají vše proto, aby platili školné tím, že volí, koho volí, a pak protestují,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec za Jihočeský kraj Vítězslav Jandák (ČSSD).

Ten podotkl, že nechápe, proč studenti nevyjdou celorepublikově do ulic. Když prý mají co říct vládě Petra Nečase, mají to dát vědět pořádně nahlas. „K čemu je setkání pár stovek mladých lidí. Musí jich být pár desítek tisíc a musí to mít tu sílu."

Generální demonstrace by měla smysl? 

„Měli bychom asi opravdu uspořádat hodně velkou, celorepublikovou demonstraci či protestní dlouhodobou akci s podporou kantorů a třeba týden, dva, tři, nebo měsíc prostě nechodit do školy a každý den demonstrovat. Neustále upozorňovat na to, co se tu děje, a že to není dobře,“ míní další student, který si říká Petronius. Sám je prý odhodlán k časově neomezenému protestu, ale musí mít podporu svých kamarádů a kolegů ze studií.

„Klidně strávím měsíc před vládou nebo před Hradem, mně je to jedno, ale musím vědět, že to má smysl. Tuhle demonstraci jsem dneska podpořil ze solidarity, ale tím si asi moc nepomůžeme,“ dodal Petronius, který jak přiznal, volil TOP 09, už proto, že jeho otec je jedním z regionálních politiků ve východních Čechách. On však studuje na jihu Čech.

Protesty studenů chápou i profesoři. I když nechtějí přímo přiznat, že by nejraději šli protestovat taky, tiše je podporují.

„Tato země zahyne na aroganci politiků, na hloupost a na nedostatek kvalitních lidí, mladých lidí a na to, že zde se jen o demokracii hovoří, ale nepraktikuje se. Nedemokratické a totalitní je, když za chyby současné vlády a všech předchozích vlád mají platit studenti, učitelé, lékaři, sociálně slabí a nemocní lidé. To říkám přesto, že jsem tvrdý volič pravice a komunisté jsou mi odporní,“ dodala profesorka středních let z Jihočeské univerzity.




Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…