Psychiatryně a exministryně Džamila Stehlíková nám sdělila, co si myslí o Zemanových sprostých výrocích. Padlo jméno Boris Jelcin

04.11.2014 10:55

Prezident Miloš Zeman ztrácí veškeré zábrany a bude to ještě horší, varují někteří odborníci při pohledu na chování a mluvu hlavy státu. „Ztrácí sebekontrolu a obávám se, že se to bude rychle zhoršovat, protože svoje nezdravé návyky včetně pití alkoholu nezmění, navíc má moc, takže se na nikoho nepotřebuje ohlížet,“ reaguje psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková na jednání prezidenta v poslední době. Za chvíli si podle ní Miloš Zeman vyslouží podobnou pověst jako někdejší ruský prezident Boris Jelcin. „Přitom pro Rusko Jelcin udělal mnoho dobrého, v době převratu se odvážně postavil na správnou stranu, přivezl Gorbačova z Krymu. Ale co se vám vybaví, když se řekne Jelcin?“ ptá se Stehlíková.

Psychiatryně a exministryně Džamila Stehlíková nám sdělila, co si myslí o Zemanových sprostých výrocích. Padlo jméno Boris Jelcin
Foto: wikipedia.org
Popisek: Džamila Stehlíková

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

Kdo by zapomněl na obrázky rozjásaného ruského prezidenta Borise Jelcina z devadesátých let! Celý svět věděl, že při jeho státních návštěvách je za jeho vratkými kroky, které někdy skončily i pádem, přemíra alkoholu. Mnozí lidé si podle Džamily Stehlíkové řeknou: To je Rusko. Ale nečeká podobná pověst i Miloše Zemana? „Má hospodské chování, ale vyjadřovat se vulgárně ve veřejných médiích, kdy mluví k celému národu, je nepřípustné. Dříve nebo později se o něm řekne, že se rád nají a napije, je jedno, za čí peníze, klidně jede třeba na Rhodos. Ale my si přece nezasloužíme prezidenta, který nás bude podobně reprezentovat!“ řekla ParlamentnímListům.cz.

Ani čínský moderátor si nebyl jistý, jestli to český prezident myslí vážně

Už při státní návštěvě Číny bylo jednání české hlavy státu na hraně, připomněla bývalá ministryně pro lidská práva Zemanův rozhovor pro čínskou televizi. „Čínský moderátor se profesionálně ovládal, ale zdálo se mi, že i takový zkušený a prověřený moderátor byl chvilkami zaražený, jestli svá slova český prezident myslí vážně nebo si dělá legraci,“ připomíná kontroverzní rozhovor Miloše Zemana, v němž mával krtečkem a mluvil o tom, jak se přijel do Číny učit stabilizovat společnost.

Cimický: Byly to jen citace

Psychiatr Jan Cimický ale prezidenta omlouvá. „Pokud vím, ty formulace byly vlastně citací něčeho. Jsou tam reminiscence na texty, které zpívá nějaká ruská skupina, a na to, co říká bývalý ministr financí,“ prohlásil k vulgaritám Miloše Zemana v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán. Má prý pocit, že cokoli se v poslední době stane kolem Zemana, vzbuzuje až puntičkářskou pozornost. „Víme, že celá společnost i politická scéna, zvlášť když posloucháme parlament, nejde daleko k velmi odvážným vulgárním slovům,“ poukázal známý psychiatr na mnohdy emocionální diskusi v Poslanecké sněmovně, kdy padají také ostrá slova a urážky. „Obávám se, že se v tomto duchu vyvíjí slovník. Když vidíte, jak to vypadá u adolescentní generace, která – na rozdíl od generace předcházející - říkala v každé druhé sentenci slovo vole, používá dnes slova daleko výraznější,“ dodal Jan Cimický. Ale připustil, že od adolescenta už v případě současného prezidenta uběhlo hodně let. „Snahy o nějaký džentlmanský projev ustoupily do pozadí, herci, seriály, literatura, všechto to směřuje k takovému vyjadřování. Když to pronese takováto osoba, tak si toho všichni všimnou, jinak to vnímají jako samozřejmé,“ kritizuje podle něj zbytečnou pozornost, která vulgarity z úst nejvyššího ústavního činitele vyvolala. „Kdyby to nebyl prezident, vyšumělo by to a nikdo by si toho nevšiml,“ řekl ParlamentnímListům.cz Cimický.

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

Taková mluva patří do hospody, ne na Pražský hrad

Ale není problém právě v tom, že takové hrubé výrazy používá právě prezident? „Taková mluva patří do hospody, ne na Pražský hrad,“ říká rezolutně Džamila Stehlíková. Ani mediální odborník Milan Kruml nepovažuje za srovnatelné, když použije hrubší slovo například Karel Schwarzenberg. „Každý z nich má jinou pozici. Je rozdíl, co říká poslanec, předseda strany a co říká prezident při oficiálních Hovorech z Lán, což je jeden z důležitých kanálů, kterými se prezident obrací na veřejnost, kde vysvětluje své postoje a názory. Používat takové výrazy je zcela nevhodné, devalvuje to i to zajímavé, co chtěl prezident říci, protože díky vulgarismům se úplně překryl obsah toho, co říkal,“ objasnil mediální odborník. A za srovnatelnou nepovažuje ani někdy vulgární mluvu v Poslanecké sněmovně, kde probíhá diskuse v mnohdy emocionální atmosféře.

„Tohle nebyla taková situace. Když víte, že budete dělat rozhlasový rozhovor, tak se na něj připravíte. Člověku, který zastává nejvyšší funkci, by se nic podobného stát nemělo,“ je přesvědčen Kruml. Domnívá se, že v Miloši Zemanovi byly hodně silné emoce kvůli kritice jeho chování v posledních dnech. Podle něj to vypadá, že se prezident rozčiluje, protože mu komentátoři i politici vytýkají let z Číny, lidská práva a vyznamenávání. „Kritiku zřejmě nezvládl, že měl tento exces, protože myslím, že běžně sprostě nemluví. Ale ani to ho neospravedlňuje, protože prezident má udržet nervy na uzdě,“ dodává rozhodně. Prostě vizitkou schopnosti politika je chovat se v ručitých situacích jako státník. „Je o to smutnější, že zřejmě není úplně schopen kontrolovat své reakce,“ říká na adresu prezidenta Milan Kruml.

To by se za Václava Havla stát nemohlo

Sociolog a poslanec Ivan Gabal jako někdejší spolupracovník Václava Havla srovnává rozdíl mezi oběma prezidenty a jejich vážnost na mezinárodní scéně. „Vidím jako určitý problém neustálé klesání kredibility České republiky v mezinárodních poměrech, a to včetně klesání kredibility hlavy státu,“ řekl ParlamentnímListům.cz sociolog, což podle něj souvisí s tím, jak jsme na mezinárodní scéně vnímáni, jak jsme viděni, jak jsem předvídatelní a jak jsme bráni jako seriozní partneři, jejichž slovo něco znamená. Respekt a vážnost, kterou jsme měli za dob prezidenta Václava Havla ve světě, teď podle něj znehodnocujeme iracionálními postoji a urážkami. „Když jsem pracoval pro Václava Havla, nic podobného jsem nezažil,“ potvrzuje Gabal.

A protože zná Miloše Zemana od 80. let, neubrání se srovnání s jeho výroky a chováním dříve a dnes. Nemůže prý přehlédnout výraznou změnu směrem k negativnímu myšlení. „Mít hlavu státu s negativním myšlením je určitě záporná hodnota, ale to neznamená, že s tím stojíme a padáme,“ dodává sociolog, že je třeba se s tím vyrovnat. Ale nežijeme v autoritativním režimu jako v Rusku, kde rozhoduje jeden vládce, my žijeme v pluralitním systému, zdůraznil.

Poradci prezidentovi jen přitakávají, chybí mu zpětná vazba

Miloš Zeman bude na Pražském hradě ještě tři roky. Co nás čeká? Mohou se podobné excesy opakovat? Psychiatrička Džamila Stehlíková se obává, že ano. „Miloš Zeman se opájí mocí, při každé další bouřce se opájí rozruchem, který vyvolal, zvlášť když vidí, že není žádný odpor. Bude v tom pokračovat, nemyslím, že by došlo k nějakému obratu. Asi se něčeho takového ještě dočkáme,“ předpovídá odbornice na lidskou psýchu. „Miloš Zeman nemá už žádnou kontrolu nad svým chováním, včetně toho verbálního,“ soudí Stehlíková a dodává, že moc uvolňuje zábrany, takže se chování prezidenta zhoršuje velmi rychle. Na Pražském hradě nemá žádnou zpětnou vazbu, placení poradci mu jen přitakávají, na rodinu se zřejmě příliš neohlížel nikdy.

Smutná vizitka hlavy státu

Podle mediálního odborníka Antonína Zelenky je nepochybné, že prezidentovi vulgární slova „neujela“, naopak jich použil a také zdůvodnil, proč tak činí. „Dopustil se naprosto nevhodného a nepřípustného porušení vkusu a slušnosti, což je smutnou vizitkou hlavy státu,“ konstatuje dlouholetý moderátor, že už uplynulo hodně času od doby, kdy Zeman dovedl své politické soupeře urážet slušně a někdy dokonce i vtipně. Jako bývalý člen Rady Českého rozhlasu se také zamýšlí nad tím, jak se vedení Českého rozhlasu a rozhlasová rada zhostí této nepříjemné situace, kdy prezident použil vulgarismy nejtěžšího kalibru a vyvolal tak diskusi, zda tak rozhlas neporušil zákon o rozhlasovém vysílání. „Z vlastní zkušenosti vím, jak je těžké podobné situace zvládat, ale slova, která prezident použil, neočekával ani milovník hrubšího verbálního arzenálu,“ řekl ParlamentnímListům.cz dlouholetý rozhlasový a televizní moderátor.

Takové výrazy do slovníku prezidenta nepatří

Ani v případě, kdy Zeman hodnotil ruskou hudební skupinu Pussy Riot, neobstojí podle Zelenky argument, který uvedl na obhajobu prezidenta psychiatr Jan Cimický, že „jen“ citoval hudební text. „Je úplně jedno, jestli cituje, parafrázuje či využije své vlastní verbální invence. Zkrátka takové výrazy do slovníku hlavy státu nepatří,“ je přesvědčen bývalý člen rozhlasové rady. I když je to vlastní vizitka Zemana, přivedl do nezáviděníhodné situace veřejnoprávní instituci, která musí tuto událost řešit i do budoucna. Nebude to určitě jednoduché. Na návrh předtáčených pořadů nemusí hlava státu přistoupit. Vedení rozhlasu pak bude s velkými obavami pokračovat v tomto projektu s rizikem, že se stane něco podobného. Přerušit živé vysílání lze podle Zelenky jen těžko, i když připouští, že takovou zkušenost v polovině 90. let zažil v kauze s Martou Chadimovou. „Titulky deníků pak zněly unisono: Cenzura v Českém rozhlase. Tehdy to bylo zcela oprávněně,“ dodal Zelenka.

Miloš Zeman by měl dostat poslední šanci

Podle zákona musí moderátor v pořadu upozornit na nevhodné vyjadřování, vulgarismy, rasismus, šíření nenávisti a podobně. „Pokud respondent neuposlechne, musí moderátor vysílání ukončit. Myslím, že prezident Zeman může dostat druhou a poslední šanci, pokud ji ve vysílání promarní, pak musí pořad Hovory z Lán skončit,“ prohlásil Antonín Zelenka. Ale současně připomněl, že podle zákona musí veřejnoprávní média umožnit živé vystoupení prezidentu republiky i premiérovi, pokud o to požádají.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…