Schwarzenberg prý zradil přátele kvůli ČSSD. Padla zlá slova

30.04.2013 4:44

Karel Schwarzenberg se nezastal odvolaného vedení ÚSTRu. To vadí jak ODS, tak například disidentu Johnu Bokovi. Komentátor Reflexu Bohumil Pečinka připomíná, že vlažným postojem k převratu v Ústavu pro studium totalitních režimů v režii ČSSD kníže naštval mnoho svých spojenců z okolí prezidenta Havla. Kam tento tah směřuje, je prý zřejmé: K umetání cesty pro spolupráci ČSSD a TOP 09.

Schwarzenberg prý zradil přátele kvůli ČSSD. Padla zlá slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg na inauguraci Miloše Zemana

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy byly personální čistky v Ústavu pro studium totalitních režimů konány nejen se Schwarzenbergovým vědomím, ale nejspíš i s jeho posvěcením.

„Pro mě je to trochu zklamáním, zejména v těchto časech. Zjevně tam nevraživost vůči Pavlu Žáčkovi převážila nad racionálním uvažováním. Jestli je to nějaká snaha si vybudovat pozice uvnitř sociální demokracie pro příští jednání po volbách, to těžko odhadnout, ale není to vyloučeno,“ řekl ParlamentnímListům.cz Benda, sám syn slavného disidenta Václava Bendy, jehož portrét visi v jednací síni ÚSTRu - v místnosti, kde bylo rozhodnuto o kontroverzním odvolání Daniela Hermana.

TOP 09 chce být v další vládě. Ať bude jakákoli

K nečekané nereakci Karla Schwarzenberga, respektive celé TOP 09, se vyjádřila i výkonná rada ODS jako celek. „Výkonná rada ODS je zklamána přístupem TOP 09, která se jednoznačně nevyjádřila k pokračující paralýze Ústavu pro studium totalitních režimů. Zvláště po jmenování jejího člena Zdeňka Hazdry prvním náměstkem prozatímní ředitelky ústavu,“ zní závěr jednání vedení občanských demokratů.

„Je věcí TOP 09, že se k tomu nevyjadřuje,“ míní předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera. „Pak můžeme spekulovat, jestli je to proto, že se už chystá do vlády se sociální demokracií. Také to může být jen taktika se do toho nemontovat a těžit, že dvě strany se hádají a TOP 09 je mimo to. Skutečné úmysly jsou ale tajemstvím. Ale že by TOP 09 chtěla být v další vládě, ať bude jakákoliv, to je evidentní. Nejde o nic překvapivého. To je takové to lidovecké: Budeme nejmenší, ale důležití. Tak to samozřejmě funguje, nejdůležitější je ten stoprvní poslanec,“ konstatoval pro server ParlamentníchListů.cz Kubera, který z titulu předsedy senátorů ODS zahajoval minulý týden diskusní fórum pojednávající o situaci v ÚSTRu.

Jak to tedy je a proč se TOP 09 rozhodla vyostřený spor nekomentovat? Obrátili jsme se přímo na předsedu strany a prvního vicepremiéra Karla Schwarzenberga. Ten reagoval stručně. Spor je prý zpolitizovaný a není důvod jej komentovat.

Schwarzenberga se to prý netýká, proto mlčí

„Ano, TOP 09 se k tomu nevyjadřovala. Celé je to příliš zpolitizováno. Proč bych se k tomu sporu měl já vyjadřovat? Nikdy jsem tam nebyl činný, od začátku to bylo v režii ODS, a proto nemá smysl se mě ptát, co si o tom myslím. Starám se o své věci a nerad řeším záležitosti jiných,“ řekl redakci ParlamentníchListů.cz ministr zahraničních věcí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Na skutečnost, že se TOP 09 a především její předseda do sporu nijak nezapojili a situaci nekomentovali, upozornil v posledním vydání týdeníku Reflex komentátor Bohumil Pečinka, který Schwarzenbergovu roli v kauze ÚSTR označil za mimořádně trapnou. Knížete prý žádala o pomoc a zastání pro Hermana řada lidí, kteří ministra zahraničí podpořili při prezidentské volbě. A nepochodili. Kníže reagoval jen dvojakým a nic neřešícím rozhovorem pro Právo.

V rozhovoru zaujal pozici, že mezi příznivci i odpůrci změn v ústavu jsou jeho přátelé, takže se k tomu raději nechce moc vyjadřovat. Pohovořil o tom, jak má rád předsedkyni Rady ÚSTR Petrušku Šustrovou i odvolaného ředitele Daniela Hermana. Jeho postoj podle informací komentátora Pečinky vzbudil v řadě sympatizantů z prezidentské volby znechucení, v důsledku čehož se začala rozpadat jeho „kavárenská“ volební koalice. Proč to kníže dopustil? Protože prý chtěl udržet dobré vztahy s lidmi, kteří odvolání Hermana iniciovali či alespoň hlasitě propagovali. Tedy sociálními demokraty.

„Začala zákulisní jednání TOP 09 a 'OH' křídla v sociální demokracii,“ popsal Pečinka. „OH křídlem“ je míněna skupina bývalých členů někdejšího  Občanského hnutí, kteří nakonec našli útočiště v ČSSD. Patří mezi ně zejména Jiří Dienstbier, dále pak skupina kolem Lubomíra Zaorálka a jeho dlouholetého poradce Lukáše Jelínka - toho ČSSD vyslala přímo do rady ÚSTR.  

Bohumil Pečinka svůj pohled potvrdil i ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz. „Karlu Schwarzenbergovi se před prezidentskými volbami podařilo vytvořit docela širokou voličskou koalici. Sahalo to od voličů ODS až po ty, kterým se říká pravda a láska. Volby byly vyhraněné v tom, že mnoho lidí na pravici volilo Schwarzenberga proto, že nechtěli představitele levice. Pánové Kalousek a Schwarzenberg si mysleli, že tihle voliči jsou už jejich nadosmrti. Když ale přišla kauza ÚSTR, ukázalo se, že je to jen iluze, protože Karel Schwarzenberg je zájmově zaháčkován v určitých kruzích a způsob, jakým TOP 09 nejen přihlížela, ale aktivně se účastnila likvidace ÚSTRu, ji poškodilo právě v očích té strašně široké voličské koalice z doby před prezidentskými volbami,“ sděluje Pečinka.

Knížecí voličská koalice se rozpadá

„Ta koalice byla do značné míry umělá, protože se před takovými volbami voličský svět rozpadne na dva bloky. To se ale začíná rozpadat, protože vidí, že pan Schwarzenberg hájí zájmy zcela jiných skupin. Nejdříve do rady TOP 09 nominovala odpůrkyni ÚSTRu paní Benešovou, potom tam po dohodě s ČSSD dosadili pana Hazdru, který pomáhal uspořádávat rodinný archiv Schwarzenbergů a tak dále,“ zmiňuje dále.

Na této kauze se prý dá ukázat tendence, že jak v ČSSD, tak v TOP 09 existuje skupina, která by si po dalších volbách přála nějakou formou spolupráce. „Na jedné straně je to bakalovský proud v TOP 09, který reprezentuje Karel Schwarzenberg a na druhé straně je to křídlo Bohuslava Sobotky a jeho protegé Radek Pokorný,“ uvádí Bohumil Pečinka.

Kauza Ústavu pro studium totalitních režimů má podle jeho slov i další rozměr. „Ukázalo to, že prezidentská proschwarzenbergovská koalice byla hodně umělá a časem bude hodně erodovat,“ dodal komentátor Reflexu.

Tím ale celá věc nekončí. Její další souvislosti ukazuje případ někdejšího disidenta a šéfa spolku Šalamoun Johna Boka. Ten Karla Schwarzenberga považuje za přítele a byl jeho velkým podporovatelem v prezidentské volbě.

„Dost mě to překvapuje, protože Karel Schwarzenberg v minulosti coby předseda Mezinárodního helsinského výboru se zabýval děním v totalitních zemích. Proto mě překvapuje, že se od tohoto distancuje a dělá mrtvého brouka. Upřímně mě to překvapuje a je mi to líto. Jako představitel politické strany by neměl mlčet k takto závažné věci. Vypadá to, jako by historická paměť nebyla důležitá,“ komentoval rozhořčeně Bok.

Hraje mrtvého brouka                      

V kritice šéfa TOP 09 jde však ještě dál. „Musím konstatovat, že můj přítel a člověk, který kandidoval na prezidenta republiky, dělá mrtvého brouka. Je to můj pocit a dojem, že pan ministr Schwarzenberg do toho nechce vstupovat, protože řada lidí z disentu jsou na straně zlehčování. Situace v ÚSTRu se řešit měla, ale určitě ne diktátorstvím, jako to dělá Petruška Šustrová,“ uvádí někdejší disident.

„Mám obavy, že politika občas některé mé přátele utahala a schvátila a udělala z nich pragmatiky. Ale člověk, který kandidoval na prezidenta a chtěl být prezidentem a kdyby jím byl, také by se od toho distancoval? Je mi to líto, že se takhle musím vyjadřovat o svém příteli, kterého si jinak hluboce vážím pro mnoho věcí, ale bohužel na nás život působí ze všech stran a jen nesoudný člověk není kritický k těm, které má rád,“ uzavřel komentář pro ParlamentníListy.cz John Bok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…