Spor John-Nečas o Moroze: Nedostal jsem prověrku jako táta, zlobí se

06.05.2011 21:11

Epicentrem sváru premiéra Petra Nečase s vicepremiérem Radkem Johnem se stává jedno jméno. Michal Moroz, Johnův bývalý náměstek na ministerstvu vnitra. Mohl by způsobit, že se jazýček na vahách vládní pospolitosti vychýlí a strana Věci veřejné z vlády odejde. Pro Nečase je hlavním argumentem, že Moroz nemá bezpečnostní prověrku. Ten o ni zažádal, ale doposud ji nemá. Prý jde o politické tlaky.

Spor John-Nečas o Moroze: Nedostal jsem prověrku jako táta, zlobí se

„V srpnu požádal o prověrku a dodnes ji nemá, to považuji za výrazně komplikující prvek," řekl na to konto v rozhovoru s iDNES.cz premiér Petr Nečas. Kvůli Michalu Morozovi by mohla vypuknout další vládní krize, protože ho Nečas na úřadu vlády, přesněji v týmu vicepremiéra pro boj s korupcí Radka Johna, nechce. Moroz se k tomu staví neohroženě, ale už začíná být naštvaný.

Bez prověrky jako táta

„Ohledně mé prověrky a argumentace premiéra Nečase už začínám být mírně naštvaný. O prověrku jsem žádal, když jsem nastupoval na ministerstvo vnitra, protože mě premiér označil za bezpečnostní riziko. Zdůvodnil to tím, že přicházím ze soukromých bezpečnostních služeb, což je nebezpečné. Nezpochybňuji současného ministra vnitra, ale když se podíváte na jeho minulé působení, považuji premiérův argument v mém případě za pofidérní,"sdělil ParlamentnímListům.cz Michal Moroz.

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde


Agentura o dvou lidech

Naráží tak na to, že současný ministr vnitra Jan Kubice byl spoluvlastníkem bezpečnostní agentury. Permiér Nečas ale tvrdí, že to nelze srovnávat, protože agentura byla tvořena dvěma lidmi.

"Agentura SUB S.A. je společností, tvořenou dvěma lidmi, z nichž jeden ukončil veškerou činnosti ve chvíli, kdy byl jmenován do své ústavní pozice. Dojde dokonce k majetkovému vyrovnání, čili k úplnému odchodu. Čili jakékoli propojení firmy o dvou lidech, o kterém vy mluvíte, tady vůbec nepřipadá v úvahu," zastával se Nečas Kubiceho během čtvrtečních interpelací.

Podrobněji:
Nečas: Vliv Kubiceho bývalé bezpečnostní agentury na státní správu neexistuje

Psali jsme:
Exnáměstek Moroz: Johna podcenili, na mě vytahují nesmysly

V řádu měsíců

Moroz zažádal o prověrku v režimu tajné. Standardní doba na udělení prověrky je prý šest až devět měsíců. V říjnu ještě některé údaje doplňoval, takže je stále v této lhůtě. Na začátku roku byl však Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ), jenž prověrky uděluje, požádán o souhlas, jestli může být prověřen v režimu přísně tajné. Souhlasil.

Moroz: NBÚ je pod tlakem politiků

„NBÚ se dostává pod politické tlaky, což by být nemělo. Nicméně argument s prověrkou se některým politikům ODS líbí a používají ho stále dokola. Nevidím důvod, proč bych prověrku dostat neměl," dodává pro ParlamentníLIsty.cz Moroz s tím, že na postu náměstka ministra vnitra po něm prověrka požadována nebyla a za dobu svého působení se tam setkal jen s dvěma materiály ve stupni vyhrazené.

„Můj táta pracuje na Slovensku. Požádal si kvůli své práci o prověrku na tajné někdy na začátku loňského roku a dodnes ji nemá, což je zhruba šestnáct měsíců. Před revolucí, pravda, pracoval v bezpečnostních složkách, takže chápu, že je u něj nutné udělat prověrku důkladněji. Přesto mi ta doba už přijde extrémní. Jemu už to způsobuje problémy v zaměstnání a nevím, jestli za tím nejsou nějaké politické hry. Kdyby měl prověrku táta, tak už argumentů moc nezbývá," podotýká Moroz.

Šlápli jsme lobbistům na paty

„Jestli na vládu půjdu s vicepremiérem Johnem, to je věcí dohody těchto dvou politiků. Nechci nic předjímat. Pokračovat v práci, kterou jsme zahájili na vnitru, má smysl a naše projekty jsou dost významné. Johnovi vadí, že nemá volnou ruku ve výběru svých spolupracovníků. Ukažte mi ministra, jenž by před začátkem své práce předkládal premiérovi seznam zaměstnanců. Takové neznám. Buď je Radek John plnohodnotný člen vlády anebo ne," říká Michal Moroz a dodává, že John byl silným ministrem vnitra.

Psali jsme:
Trafika pro Johna? Vnitráčtí odboráři zaplakali. Zbytečný kočkopes

"Spoustě lidem jsme šlápli na kuří oko. Utáhli jsme kohoutek na vnitru ohledně veřejných zakázek v oblasti informatiky. Bylo zvykem dávat spoustu zakázek v jednacím řízení bez uveřejnění přímo konkrétním zájemcům. Zakázky byly v řadě případů předražené o desítky procent. My to zastavili. Řada IT firem tím přišla o své zlaté hroudy. Zavedli jsme předpis, jakým způsobem se má soutěžit, který platí od února. Lidé, co byli zvyklí, že dostávají peníze přímo, je nedostávají. To vyvolalo v podnikatelském sektoru řadu emocí a podnikatelé mají své cesty, jak lobbovat za své zájmy," dodává Moroz. Podobná situace je prý i na poli bezpečnosti.

Dále čtěte:
Kočí má údajně vazby na Kalouska. Ministr vůbec netuší
Tlustý: Moroz mě chtěl zničit provokací. Stál za tím Kalousek
Nečas slibuje: Očista od ABL pokračuje. Náměstek Moroz skončí  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…