Stát se rozložil a přestal fungovat, řekl před lidmi premiér Sobotka

02.05.2014 7:25

REPORTÁŽ Tohle skončilo. Řekl premiér a předseda Bohuslav Sobotka o vytahování peněz z důchodců a rodin s dětmi. Pustil se i do výstavby. Jsme asi jediní v Evropě, kde se zastavila jakákoliv výstavba rychlostních silnic a dálnic, letos neotevřeme žádný úsek, protože stát se postupně rozložil a přestal fungovat.

Stát se rozložil a přestal fungovat, řekl před lidmi premiér Sobotka
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v Moravské Třebové

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

I to zaznělo z jeho úst na oslavách 1. máje v Moravské Třebové, které pořádala sociální demokracie. Sobotka sliboval úplné zrušení zdravotnických poplatků, peníze pro rodiny a důchodce a nová pracovní místa. Naopak kritizoval například kumulování funkcí politiků za veřejné peníze. Přijel také kandidát do Evropského parlamentu Miroslav Poche, senátor Radko Martínek, hejtman Martin Netolický a další zástupci ČSSD.

Lídr sociální demokracie Sobotka dorazil na oslavy kolem půl čtvrté odpoledne, ohlášený sociolog Jan Keller měl ale zpoždění. Premiér se ujal slova a pustil se do chválení současné vlády: „Pro mne je letošní První máj odlišný od těch v minulosti, protože v posledních sedmi letech jsem na oslavách vystupoval jako zástupce nebo lídr opoziční sociální demokracie. Na podzim, díky vaší podpoře, vyhrála volby do Poslanecké sněmovny a sestavili jsme novou vládu,“ řekl hned v úvodu stovkám posluchačů.

Sobotka: Sestavili jsme vládu změny

„Jsem rád, že jsme sestavili vládu změny, a to s politickými stranami, které nemají nic společného s tím marasmem v posledních sedmi letech. Dodrželi jsme slovo, nedohadovali jsem se ani s ODS, ani s TOP 09 a pokusili se domluvit takový program, který může naší zemi opravdu pomoci,“ pokračoval Bohuslav Sobotka a publikum ho odměnilo potleskem.

Podle něj utekly tři měsíce, po které nová vláda funguje, velmi rychle, ale i tak je rád za řadu změn, rozhodnutí a opatření, která byla přijata. „Jednou z největších ostud země je komunikace R35, protože celých dvacet pět let po revoluci máme pořád jen jednu jedinou dálnici, která spojuje Českou republiku od východu na západ,“ vysvětlil Sobotka a dodal, že je strategickým zájmem země mít takovou páteřní silnici.

Proto prý navrhli zákon, který zvyšuje výkupní ceny za pozemky pod komunikacemi, aby byl jejich výkup jednodušší. Zákon schválili a poslali do Parlamentu, to podle Sobotky zabrání brzdit realizaci. „Jsme asi jediní v Evropě, kde se zastavila jakákoliv výstavba rychlostních silnic a dálnic, letos neotevřeme žádný úsek, protože stát se postupně rozložil a přestal fungovat. Problém nejsou peníze, ale neschopnost státu zajistit realizaci investic, jež země potřebuje,“ tvrdil Sobotka před plným nádvořím zámku.

Letos neplatíte v nemocnicích, příští rok v ordinacích

Připomněl i další návrh zákona, který má usnadňovat veřejné zakázky, protože nyní realizace zdržují různá nekonečná odvolávání kohokoliv. Nezapomněl upozornit ani na splněné sliby z volebního programu. „Další velký slib plníme, totiž změnu přístupu k seniorům. Zrušíme Kalouskova a Nečasova pravidla, že důchody se valorizují jen o třetinu inflace. Vracíme se ke zvyšování podle plné inflace,“ řekl premiér vlády.

Zaměřil se také na zdravotnictví a slíbil další snížení spoluúčasti pacientů. „Letos už neplatíte v nemocnicích, příští rok se přestane platit v ordinacích a za recept,“ slíbil Sobotka. Místo toho plánuje zvýšit platbu státu za státní pojištěnce. Dále chce ČSSD snížit daň z přidané hodnoty na léky z nynějších 15 na deset procent DPH a zvýšit počet pracovních míst.

„Jednáme s firmami a snažíme se je přesvědčit, že naše země je místo, kde se vyplatí investovat, kde je dobře vytvářet pracovní místa. Je to naše priorita číslo jedna,“ uvedl Bohuslav Sobotka a přidal další políček vládě minulé.

Jen tři otázky veřejnosti pro premiéra

„Žít v zemi, kde je více jak šest set tisíc lidí bez práce, to není něco, k čemu se chtěla kterákoliv vláda dopracovat. Pokračujeme a budeme dál bojovat za prosazení programu k užitečným změnám. Aby lidé mohli být s vládou spokojeni, jsme připraveni udělat maximum,“ přesvědčoval voliče lídr ČSSD.

Zdůraznil zároveň důležitost voleb do Evropského parlamentu a vyzval voliče, aby dali svůj hlas sociální demokracii a vyjádřili tím podporu ČSSD, že mají pokračovat v cestě, kterou se vydali.

Veřejnost měla možnost položit premiérovi tři otázky, na které odpoví. První dotaz se týkal kumulace funkcí veřejných činitelů. „Někteří poslanci si ponechali funkci hejtmana a vím, že proti tomu tlačíte, ale kdybych já nepřišel dvakrát týdně do práce na osm hodin, dostal bych vyhazov. Co tomu říkáte?“ ptal se Slávek z hlediště.

„Vím, že to lidem vadí. Když děláte veřejnou funkci, a u poslance není plat vůbec špatný, ani u hejtmana ne, je to práce na plný úvazek. Nikdy bych si netroufl mít k tomu ještě další z veřejných prostředků. Není to dobře a pokud někdo tvrdí, že pracuje 24 hodin denně a zvládá dvě nebo tři funkce, většinou to není pravda. Proto je nutné přestat kumulovat funkce a doplnit je našimi schopnými lidmi,“ sdělil Sobotka.

Minulá vláda brala peníze z kapes lidem, to skončilo

Jako další se ptala těhotná matka a stěžovala si, že očekává třetího potomka a zatímco u prvního měla slušné porodné i mateřskou a mohla se o děti bez starostí postarat, teď je to úplně jinak: „Takhle to dál nejde. Kam směřuje stát ve smyslu podpory rodin s dětmi?“

Bohuslav Sobotka odvětil, že tuší, co se v minulých letech stalo a přičetl to na vrub bývalé koalici. „Vždy, když sestavovala rozpočet, tak sebrali peníze jednou důchodcům, jednou rodinám s dětmi, jednou policistům. Tohle skončilo. Nová vláda také sestavuje rozpočet na další rok, ale nebudeme brát lidem jejich peníze. Nebudeme zhoršovat jejich situaci,“ vysvětlil premiér a přidal informaci o finanční podpoře druhého dítěte, o kterou usilují.

Třetí a poslední dotaz zazněl z úst seniorky, která se ptala na postoj lídra ČSSD k situaci na Ukrajině. „Jsme obětí propagandy, z jedné strany propaganda ruská, z druhé Kyjev a my se v tom musíme vyznat. Česká republika by neměla zastávat ani ruský, ani ukrajinský názor a dívat se na věc z pohledu zájmu naší země,“ popsal svůj názor Sobotka. Podle něj by na to mohli Češi doplatit, proto je třeba situaci stabilizovat.

„Jsem přesvědčen, že ukrajinská krize nemá vojenské řešení, válka by byla nesmysl,“ dodal Bohuslav Sobotka a za potlesku se loučil s přitomnými.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…