Tak to je řežba. Senátor se v den voleb málem potrhal smíchy

12.10.2012 11:53

Nobelovu cenu za mír pro rok 2012 získala Evropská unie. Senátor Petr Pakosta se v reakci na informaci málem potrhal smíchy. Senátor ODS Jaroslav Kubera také řekl své a rovněž to stálo za to.

Tak to je řežba. Senátor se v den voleb málem potrhal smíchy
Foto: senat.cz
Popisek: Bývalý senátor Petr Pakosta

Letošní ocenění má být prý vyznamenáním za to, jak dobře a solidárně si EU počíná v čase těžké krize.

„Tak to je pecka. To je řežba,“ řekl senátor Petr Pakosta, když se dozvěděl informaci a dlouho se smál a nebyl vůbec k zadržení. „Buduj socialismus - posílíš mír, je staré známé heslo,“ proto to asi EU dostala,“ chechtal se Pakosta.

Nobelovky se teď budou dávat mrtvolám

„Ale vážně. EU naopak svou centralizací, omezováním demokracie, vysáváním peněz z národních států a svým direktivním rozhodováním a tím, že způsobila ekonomickou krizi, napětí mezi státy a potenciální konflikt zvyšuje a může vyvolat nepokoje. Většina obyvatel již bruselské nadvládě nedůvěřuje. Jinak EU samozřejmě není příčinou míru v Evropě. Byla jí studená válka, kdy si státy Evropy nemohly dovolit spolu válčit, a vznik NATO. Jsou státy jako Švýcarsko či Norsko, které v EU nejsou, přesto s námi neválčí. Je to tedy přesně naopak. Pokud někdo v Evropě vyvolává nebezpečí války, tak je to Evropská unie,“ řekl redakci Pakosta.

Ani senátora ODS Jaroslava Kuberu nenechala informace chladným. „Fáákt? Vždyť se to vždy dávalo fyzickým a žijícím osobám. Tak teď jsou asi nějaké novinky, že se to dává právnickým mrtvým osobám, protože Evropská unie už je víceméně mrtvola. To jsou inovace. Dnes je možné všechno. Asi se teď budou dávat nobelovky in memoriam,“ řekl senátor.  

Rozhodnutí pětičlenného výboru, v jehož čele stojí generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland, bylo prý tentokrát jednomyslné. „Bylo to jednomyslné rozhodnutí a nebylo příliš složité,“ řekl Jagland v rozhovoru pro norský deník Aftenposten.

Nobelova cena pro teroristu

Jagland také řekl, že ocenění může vyvolat jisté kontroverze. „Očekávám, že bude nějaká diskuse, doufáme, že bude,“ podotkl Jagland. V loni získali Nobelovu cenu liberijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová, její krajanka a mírová aktivistka Leymah Gboweeová a jemenská politička Tavakkul Karmánová.

Již v minulosti vzbudilo udílení Nobelovy ceny kritiku. Například v roce 1994, kdy cenu dostal Jásir Arafat z teroristické organizace OOP. Vlažného přijetí se dostalo také ocenění prezidenta USA Baracka Obamy v roce 2009.

„Evropská unie je uprostřed jedné ze svých nejhorších krizí, ale možná právě teď tento mírový a stabilizační projekt zasluhuje pomocnou ruku od nečlenské země, kterou je Norsko,“ uvedla televize NRK.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…