To si nech na Silvestra. Kalousek pochválil sám sebe a odpověď je tu

28.12.2011 8:00

Ministr financí Miroslav Kalousek v Právu odmítl snahu opozičních politiků i odborářů vsugerovat veřejnosti, že „ministr Kalousek neumí vybírat daně“. A snesl celou řadu příkladů, kdy se podařilo odhalit daňové úniky a podvody. Za silvestrovský žertík ministrův článek označil stínový ministr financí Jan Mládek. Exministr Vlastimil Tlustý k tomu podotkl, že Kalousek nechápe, že lidé jsou stejně chytří jako on. Podle něj tak Kalousek nevybere víc ani na spotřební dani a ani na té z přidané hodnoty.

To si nech na Silvestra. Kalousek pochválil sám sebe a odpověď je tu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Ministr Kalousek v Právu odmítl argument kritiků, kteří poukazují na nižší výnosy daní. „Ty především odrážejí zpomalování ekonomiky a vliv klesající zahraniční poptávky,“ tvrdí ministr. Pokud pak jde o daňové úniky je přesvědčen, že může prokázat, že intenzita boje s nimi se zvyšuje. Za klíčovou přitom Kalousek považuje spolupráci jednotlivých útvarů a organizací v resortu financí.

Tu skoro tři miliardy, jinde více než tři

„Jedná se o daňovou správu, celní správu a rozhodně nezahálí ani Finanční analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí,“ vyjmenoval v Právu Kalousek složky spolupracující na potírání daňových úniků.

Dále pak Kalousek vyčísluje, že například za deset měsíců letošního roku bylo podáno 13 trestních oznámení na podvodné společnosti a bylo jim daňovou správou doměřeno 2,6 miliardy korun. „Jen v letošním roce odhalila daňová správa ve spolupráci s FAÚ několik rozsáhlých daňových podvodů ve výši minimálně 3,5 miliardy korun,“ tvrdí mimo jiné Kalousek.

Kalousek a daňové úniky? Silvestrovský žertík

Své kritiky však nepřesvědčil. „To bylo do silvestrovské rubriky? To panu ministrovi patrně otiskli omylem dříve než jedenatřicátého prosince, protože pak by to byl odpovídající žertík. Pan ministr se evidentně drží hesla, když tě nepochválí, pochval se sám. A to mu jde opravdu moc dobře,“ vysmál se stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek v reakci na dotaz ParlamentníchListů.cz.

Podle něj taktiku sebechvály použil ministr už u arbitráží. „Zde často pochybné výsledky vydává za vítězství. Ale dobře, tam se to dá blbě vyvracet. U daní ale máme tvrdá čísla a ta jsou jednoznačná. Podle nich se panu ministrovi rozpadl výběr daní na základě daňového přiznání, tedy od živnostníků. Tam čísla za za deset měsíců jsou naprosto neuvěřitelná. Bylo to pouhých dvě stě osmdesát milionů, přičemž plán byl asi dvě a půl miliardy korun,“ řekl ParlamentnímListům.cz Mládek.

Ministr financí dělá vše, aby vybral ještě míň

„Panu Kalouskovi to ale vůbec nevadí a dělá všechno proto, aby se tímto kanálem vybíralo ještě méně. To je jedna věc. Navíc je stále vyšší využívání švarcsystému, což ohrožuje nejenom vybírání daní, ale i vybírání zdravotního a sociálního pojištěné,“ podotkl stínový ministr.

Samostatnou kapitolu jsou podle Mládka pohonné hmoty. „S těmi se spekuluje, snad ani ne tolik ve spotřební dani kupodivu, ale jako s DPH, kdy se pohonné hmoty dováží z některých sousedních zemí a na cestě v tom řetězci nějaká firma zbankrotuje, nebo přestane existovat a DPH nezaplatí,“ popsal nekalé praktiky Mládek. „A to všechno má tendenci růst s pan ministr vykládá, jak úspěšně bojuje s daňovými úniky? To si opravdu dělá legraci a měl ten článek nechat na jedenatřicátého prosince,“ uzavřel posměšně.

Kalousek nutí lidi vyhýbat se daním

Nit suchou na současném ministrovi financí nenechal ani někdejší ekonomický expert ODS Vlastimil Tlustý. „Podstata výběru daní je v tom, jestli vyberete tu hlavní masu. A tu nevyberete žádnými represemi. To by musel být na každého plátce jeden finanční úředník a na každé tři finanční úředníky jednoho revizora. A pak ještě jednoho protikorupčního technika,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Tlustý.

„To je prostě pomýlená koncepce, kterou pan Kalousek, bohužel musím říci doslova jako levičák, razí odjakživa. On si myslí, že zlepšeného výběru dosáhne dohledem a počtem úředníků. Ale v tom to přeci není. On například nevybral spotřební daň z pohonných hmot prostě proto, že si zásadní odběratelé začali nakupovat pohonné hmoty jinde. A s tím nic represemi neudělá, to je prostě špatně nastavená výška daně, která motivuje lidi k tomu, aby se jí vyhýbali,“ míní exministr financí a dodává: „A lidé se jí vyhýbali a žádná represe na tom nic nezmění.“

Kalousku, lidi jsou stejně chytří jako ty

„To je důvod, proč Kalousek vybírá čím dál méně daní. Ale to on nikdy nechápal, nechápe a zdá se, že už nikdy chápat nebude. To může klidně postavit ke každé pumpě komisaře a kontrolovat tam daňové úniky. Fór je v tom, že kamion odjede za hranice a má velikou nádrž. A s tím Kalousek nic neudělá,“ popsal Tlustý běžnou praxi.

„Tedy možná že vymyslí nějaký fígl, aby se pohonné hmoty danily na hranicích, ona se nějaká ptákovina vždycky dá vymyslet, ale stejně to bude nefunkční, bude to stát hodně peněz a nic to nepřinese,“ myslí si Tlustý.

Podle něj „Kalousek nechápe, že lidé jsou stejně chytří jako on“. „Že se prostě nenechají tak snadno zkasírovat, jako on si to představuje. Lidé přemýšlí, jestli mají dát tu korunu jemu nebo někomu jinému. A když mají snadnou cestu jak se mu vyhnout, tak se mu vyhnou. A pak může posílat kontroly kam chce,“ míní Tlustý.

Zmařené úniky? Jen drobné

„To samé je DPH, on si myslí, že vybere víc peněz a nevybere. Lidé začnou ve velkém nakupovat v zahraničí. Začnou obchodovat z ruky do ruky, zejména na venkově a tam se tak prostě nic nevybere. Čili část bude nakupovat jinde, část uteče do šedé ekonomiky a třetí skupina? Když nebude mít žádnou z popsaných únikových variant, tak sníží spotřebu. A zase o to vybere méně,“ uzavřel Vlastimil Tlustý.

Do třetice nepochodil Kalousek s obhajobou svého resortu ani u poslance KSČM a ekonoma Jiřího Dolejše. „Daňové nedoplatky jsou kolem to miliard korun a stínová ekonomika, která je mimo zdanění, je minimálně půl bilionů korun,“ odespal v sms Dolejš redakci s tím, že Kalousek se tak v článku o intenzitě boje proti únikům „chlubí drobnými“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…