Už sebou smrtelně škubou. Čtěte, co prý ještě čeká Nečasovu vládu

24.05.2013 9:00

Bude si chtít nepopulární vláda Petra Nečase v posledním roce před volbami napravit reputaci? Významní a zasvěcení bývalí členové ODS naznačují, co nás čeká. Podle exministra financí Vlastimila Tlustého se rozpadem koalice v Praze začala rozpadat i vládní koalice. „Očekával bych nějaké škuby umírající kobyly,“ nevylučuje však, že se vláda ještě pokusí o nějaké kroky na vylepšení své image.

Už sebou smrtelně škubou. Čtěte, co prý ještě čeká Nečasovu vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

„Bývá to období, kdy i vláda, která zavádí drsné ekonomické reformy, poslední rok stavidla trochu otevře, aby lidé měli pocit, že pro ně udělala přece jen něco dobrého a že se lidem žije líp,“ předvídala pro ParlamentníListy.cz kroky vlády v posledním roce její existence profesorka Vladimíra Dvořáková. Podle Vlastimila Tlustého už může vláda jen rychle odejít. „Protože kdyby teď dělala nějaké změny daní, už by jí to lidé nevěřili,“ je přesvědčen bývalý ekonomický expert ODS.

Lepší peníze nebrat, než je pak vracet

Ale nezařazený poslanec Michal Doktor říká, že „je rozhodně lépe peníze lidem nebrat, tedy daně nezvyšovat, než jim je posléze vracet“.

„Vzhledem k tomu, že ODS a TOP 09 tuto logiku popřely tím, že lidem neúměrně daně zvýšily, patrně se snaží alespoň část těch peněz vrátit zpět,“ poznamenal k deregulačnímu balíčku, který v minulých dnech představila ODS na podporu živnostníků. Občanští demokraté navrhují několik opatření, která by měla pomoci v podnikání, například zrychlené odpisy investic. Jenže poslanec Doktor upozorňuje, že je třeba si uvědomit, proč se dnes podnikatelé bojí investovat.

„Žijí v atmosféře, kdy se bojí investovat, protože nevědí, co v tom neustále proměňujícím se prostoru bude projektem, který je za dva, tři roky uživí. Zdráhám se domýšlet efekty takto zamýšlených pobídek, protože si myslím, že budou spíš nulové. Kdo se bojí investovat, nemá co odpisovat,“ obává se Michal Doktor.

Populistické návrhy Parlament odmítne

Bývalý člen ODS Michal Doktor, který nesouhlasil s vládou prosazovaným zvyšováním sazeb DPH, očekává, že kabinet může s nějakým populistickým návrhem do konce volebního období  přijít.

„S ohledem, že teorie paradoxu musí být naplněna, pak budou po střízlivosti nejvíce volat ti, kteří byli v období roku 2006 nejhlasitějšími podporovateli a autory podobných zrůdností, které často vedou k deformacím ve výdajích veřejných rozpočtů. Postupně pak vynakládají spoustu času, prostředků a úsilí k tomu, aby podobné věci zase zvrátili a dali zpátky do reálií,“ konstatoval zákonodárce.

Na jaře před sněmovními volbami 2006 se totiž s populistickými návrhy z dílny tehdejších vládních stran – ČSSD či KDU-ČSL - ve sněmovně doslova roztrhl pytel, z té doby také pochází skokové zvýšení rodičovského příspěvku. Kabinet Mirka Topolánka k této činnosti nedostal příležitost, protože padl rok a půl před volbami. Doktor je však přesvědčen, že „tenhle Parlament je naladěn trochu jinak a podobné věci nedojdou hlasu“. „To znamená, že přestože budou navrženy, nebudou přijaty,“ řekl ParlamentnímListům.cz. s důvěrou v moudrost zákonodárného sboru.

Tlustý očekává škuby umírající kobyly

Bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý, který přispěl k pádu Topolánkova kabinetu, očekává prý jen „více či méně dramatický pomalý konec vlády“. Ale to podle něj nevylučuje nějaké zoufalé kroky ze strany vládních stran. „Očekával bych nějaké mohutné škuby umírající kobyly, to určitě ano,“ připustil. Ale nedokáže předvídat, jaké by mohly být. „To se racionálně nedá představit, protože to nebude racionální, to budou projevy zoufalství a uvědomování si toho konce.“

TOP 09 dává hlavu Svobody na talíři sociálním demokratům

Mezi „škuby Kalouskovské kobyly“, které jsou projevem zoufalství a touhy po záchraně, patří podle něj pád primátora Prahy.

„To, že TOP 09 předává vládu v Praze sociální demokracii, to není nic jiného než Svobodova useknutá hlavy darovaná Kalouskem sociální demokracii,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Vlastimil Tlustý. Tím podle něj dává TOP 09 jako dar ČSSD celý pražský magistrát.

„A na něm by mohl být nápis od Kalouska: Doufám, že se zachováte velkoryse, až vyhrajete volby,“ poznamenal někdejší zákonodárce. Tato akce na pražské radnici prý nemá pomoci Kalouskovi u pražských voličů, ale u vůdčích struktur sociální demokracie, protože očekává vstřícnou protihodnotu ve volbách.

„Těžko říci, jestli tento úvěr bude splacen. Jsou to zoufalé kroky, které se nemusí Kalouskovi v nic dobrého obrátit,“ míní Tlustý a dodává, že rozpadem pražské koalice se také rozpadá vládní koalice, protože když se v Praze dva hlavní aktéři postavili proti sobě, těžko prý budou ve vládě „radostně kooperovat“. „Někdo mi říkal, že Nečas je v zajímavé situaci, je předsedou politické strany, a neví o tom, že už neexistuje, a je předsedou vlády, a neví o tom, že už skoro taky téměř neexistuje,“ shoduje se s tímto názorem.

Ministři financí sousedních zemí si mnou ruce

Vláda by podle Michala Doktora měla přiznat, že co se týče daňového břemene, byl poslední úsporný balíček nepřiměřenou daňovou zátěží, kterou naše ekonomika není schopna vstřebat.

„Velká část spotřeby naší země se realizuje ve fiskálním prostředí sousedních zemí. Ruce si mnou ministři financí Rakouska, Německa, Polska a Slovenska. Ten náš se sice také tváří spokojeně, ale je to jen hra. Ve skutečnosti profitují rozpočty jiných zemí, protože Češi utrácejí za nejzákladnější spotřebu v sousedních zemích,“ prohlásil poslanec.

Vláda by měla jít tomuto jevu naproti a snížit daňové břemeno, které na lidi uvalila. „To by bylo jediné správné rozhodnutí, které by mohla udělat. To bych z podstaty podpořil a sám zvažuji podobný návrh. Deregulační balíčky, podobné pobídky a snahy zalíbit se podle toho, kdo koho má radši, jsou zvrácenost a nesmírně drahá věc,“ shrnul jeden ze sněmovních kritiků hospodářských kroků současné vládní koalice.

Daň z převodu nemovitosti je nemravná

Doktor odmítá námitky, že by se snížení daňových sazeb neprojevilo v cenách zboží a služeb.

„Ministr financí Miroslav Kalousek bagatelizuje snahy na každé snížení nebo restrukturalizaci nějaké daňové zátěže tím, že si ten rozdíl ti zlí podnikatelé nechají pro sebe a zákazník to na ceně nepozná. Zapomíná na tvrdou soutěž o přežití, která se v  ekonomice každý den odehrává. Nepochybně se najde první, který ten prostor využije ke snížení cen a strhne svým rozhodnutím ostatní,“ tvrdí nezařazený poslanec, že návrat k nižším sazbám DPH má smysl.

A kritizuje, že ministr Kalousek se stále snaží zvyšovat daně. „Návrh ministra financí na změnu zákona daně z převodu nemovitosti je ve své podstatě skrytým zvyšováním tohoto daňového břemene,“ upozornil. Přitom daň z převodu nemovitosti je podle něj ze své podstaty naprosto nemravná. „Je to čtvrtá úroveň zdanění. Nejdřív člověk zaplatí daň z příjmu, pak spotřební daň, resp. DPH za postavení domu, pak uhradí daň z nemovitosti, a když dům převádí na jiného vlastníka, platí další daňové břemeno. Tu daň není třeba předělávat, tu daň je třeba zrušit. Přesto Kalousek ve sněmovně předkládá návrh, kterým chce tu daň předělat a skrytě zvýšit,“ kritizuje jednání místopředsedy TOP 09.

Zločin na druhou

Zvyšování daní pravicovou vládou v době recese  je podle exposlance Vlastimila Tlustého „zločin na druhou“. „Za prvé – v recesi se daně nezvyšují. Za druhé – říkat tomu pravicová politika, to je matení voličů. Zvýšením daní vláda recesi prohloubila. A podruhé ji prohloubila sníženými investicemi,“ shrnul bývalý ekonomický expert ODS omyly vlády. A podivuje se nad tím, že představitelé kabinetu dokonce říkají, že vědí, že prohlubují recesi, jen se nehlásí k plnému rozsahu své role.

„Co tedy může taková vláda ještě udělat než rychle odejít?“ táže se bývalý zákonodárce. Ale je podle něj pravda, že mohou být ještě horší vlády. „Tím se Nečasova vláda hájí a má pravdu. Deficit se dá zvyšovat významně víc, státní rozpočty nemusela stabilizovat na úrovni 144 miliard korun, i když je to katastrofa, ale mohlo to být i 240 nebo 340 miliard korun,“ poznamenal ironicky Tlustý.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…