Ví premiér o tom, že se chystá ozbrojený puč? Ptá se komunista Filip

17.06.2012 13:18

Prohlášení předsedy vlády Petra Nečase během čtvrtečních interpelací, že parta policejních plukovníků nebude rozhodovat o tom, kdo bude, či nebude ve vládě, vyvolal mezi některými politiky negativní reakce.

Ví premiér o tom, že se chystá ozbrojený puč? Ptá se komunista Filip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

„Mám obavu, že zastrašuje policii,“ řekl poslancům místopředseda ČSSD a Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Nečas totiž, když byl tázán na kauzu letounů CASA, řekl: „Dovolte mi říci poměrně tvrdou a jasnou tezi, že o tom, kdo bude ve vládě, nebo nebude ve vládě, nebude cestou žádosti o vydání rozhodovat parta policejních plukovníků nebo podplukovníků, to by asi nebyl ten správný krok.“

Poslanec ODS Aleš Rádl uvedl, že je podle něho zbytečné, aby se premiér v této kauze prostřednictvím svých takto silných vyjádření angažoval více, než je nutné. „Tohle je především Kalouskův boj," myslí si Rádl. "On si paní Parkanovou umístil na pozici ministra obrany a on byl ten, kdo o podstatných věcech na ministerstvu obrany skrze ni více než spolurozhodoval, protože, pokud vím, tak byla z toho svého angažmá tak vystresovaná, že žádného rozhodování vůbec nebyla schopna. Tak je asi především na něm, aby naše poslance a veřejnost přesvědčil, že se na její činnost na ministerstvu obrany má vztahovat imunita. Zatím si nevede špatně."

Etický kodex TOP 09? Kalousek z něj udělal trapný cár papíru

„Z etického kodexu TOP 09 o striktním odmítání imunity udělal Kalousek trapný a bezcenný cár papíru, význam odpovědnosti ministra za kvalitu předkládaného materiálu rozmělnil poukazem na kolektivní odpovědnost vládního kolektivu, závažnost vyšetřovaného skutku zesměšnil ve spolupráci se spřátelenými médii a jeho žertovným přeháněním k jako by až čarodějnické absurditě. A teď se soustředí na pacifikaci opozice poukazem na to, že v době, kdy byli socialisti u moci, a on tak trochu s nimi taky, se to vlastně dělalo taky tak, tak jakýpak copak,“ zlobí se Rádl.

SLEDUJEME kauzu kolem nákupu letounů CASA

„Tak si myslím, že když se mu ještě povede zválcovat polovinu své vlastní strany, tak mu to možná s tou imunitou pro Vlastičku i vyjde. Proto si myslím, že je zbytečné, aby se do toho boje nějak zapojoval premiér. Ten by se, až se to bude projednávat, měl jen procházet ve sněmovně před první lavicí a občas se teatrálně chytit za hlavu, jako to například dělal kolega Kalousek, když byla svého času ve sněmovně debata o Alexandru Vondrovi,“ uzavřel Rádl.

Chystá se puč?

Velmi ostře se proti Nečasovi ohradil ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM Vojtěch Filip: „Buď premiér Nečas neví, co mluví, a pak nemůže být premiérem, nebo ví, že se chystá policejní či jinak ozbrojený puč, a pak bych od premiéra očekával činy, a ne řeči. To, že už nejsme parlamentní demokracie, je tady víc než jasné nejméně 14 dnů.“

"Je třeba poznamenat, že účelovou žádostí o vydání lze zničit život konkrétního člověka a zasáhnout do volební kampaně. Bez ohledu na to, jak stíhání nakonec dopadne. Domnívám se, že před takovou účelovostí pan premiér varoval," míní místopředseda TOP 09 Pavol Lukša. „Je třeba si přečíst interpelaci celou, a ne jen vytržený výrok jako Zaorálek. Premiér tak odpovídal na výzvu sobě, aby odstoupila celá vláda,“ doplnil místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Dezinterpretace a věta vytržená z kontextu

„Tato věta je vytržena z pětiminutového vystoupení premiéra v rámci interpelací. Takže její zkratkovitá interpretace neodpovídá realitě toho, co pan premiér ve skutečnosti popisoval,“ reagovala podobně poslankyně Jana Černochová.

Poslanec Věcí veřejných David Kádner to ale vidí jinak: „Tento výrok je velmi nešťastný a dvojnásob od premiéra České republiky.“ Podle poslankyně KSČM Marie Nedvědové Nečasův výrok degraduje práci policie. „Také nabuzuje dojem, zda pan premiér neočekává další žádosti ohledně svých ministrů,“ rýpla si komunistická poslankyně.

Policejní prezident se podivil

„To je přece jednoduché a jednoznačné. Dle v současnosti platné legislativy v ČR může na základě žádosti policie vydat poslance pouze Poslanecká sněmovna a o vině musí rozhodnout nezávislý soud,“ reagoval na premiérovo prohlášení poslanec TOP 09 Rudolf Chlad.

Nečasův výrok se mimo jiné nelíbil policejnímu prezidentovi. „Mně to připadá jako absurdní divadlo, jestliže policie je dehonestována tím, že jsou tady různé, řekněme velmi zavádějící výroky na její adresu,“ uvedl Petr Lessy. Nejen Nečas totiž použil silný výrok vůči policii - i ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 hovořil v souvislosti se snahou policie trestně stíhat Vlastu Parkanovou o "policejní zvůli".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…