Vláda schválila materiál k rozpočtu 2014 se schodkem 105 miliard

12.06.2013 22:08

Vláda na svém večerním zasedání schválila materiály k přípravě státního rozpočtu na příští rok. ČTK o tom informoval zdroj obeznámený s jednáním vlády. Schodek rozpočtu by měl být 105 miliard korun a v dalších letech dále růst. MF v materiálu rovněž navrhuje zvýšit výdaje státu kvůli podpoře ekonomického růstu. Podle plánů MF by měl schodek rozpočtu v roce 2015 vzrůst na 110 miliard korun a v roce 2016 na 115 miliard korun. Pro letošní rok je schválen deficit 100 miliard korun.

Vláda schválila materiál k rozpočtu 2014 se schodkem 105 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Původní loňské plány MF při schvalování rozpočtu na letošní rok počítaly v roce 2014 se schodkem 85 miliard korun a v roce 2015 s 50 miliardami korun. Tehdy ale úřad počítal s plošným snižováním výdajů a lepším výkonem ekonomiky. Nyní naopak chce vláda výdaje zvýšit, aby podpořila ekonomický růst. Česko je v nejdelší recesi v novodobé historii.

Výdajové rámce by se tak měly v příštím roce zvýšit o 15 miliard korun a v roce 2015 o deset miliard korun. Výdaje státu by tak měly podle návrhu MF stoupnout z již schválených 1,122 bilionu korun pro rok 2014 a z 1,146 bilionu korun pro rok 2015. "Zvýšení výdajů je směrováno do kapitol Ministerstva dopravy, Ministerstva zemědělství, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva školství, Ministerstva vnitra a Ministerstva práce a sociálních věcí," uvádí materiál.

Návrh zároveň upozorňuje, že deficit veřejných financí vláda udrží pod třemi procenty hrubého domácího produktu (HDP). Plány kabinetu počítají příští rok s deficitem 2,9 procenta HDP, v roce 2015 a 2016 s 2,8 procenta HDP. Dodržení tříprocentní hranice je nutné pro přijetí eura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…