Všechno jinak. Kubice má prý rezignovat

30.08.2012 18:50

VÍME PRVNÍ Další setrvání Jana Kubiceho v křesle ministra vnitra je pouze otázkou dní. Důvěryhodný zdroj přímo z vlády redakci ParlamentníchListů.cz řekl, že Kubice rezignuje v nebližších dnech. Premiér Nečas se prý bojí, že se Lessy po soudní bitvě nakonec vrátí na své místo.

Všechno jinak. Kubice má prý rezignovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Sám odvolaný policejní prezident Petr Lessy nedlouho po svém středečním odvolání vyjádřil přesvědčení, že k návratu má kvůli způsobu jeho propuštění výrazné šance. Podobné mínění pak má podle našich informací i předseda vlády, který se toho naopak obává, což má být i skutečným důvodem, proč Kubice na vnitru skončí.

Informaci mají ParlamentníListy.cz z důvěryhodných zdrojů z Nečasovy vlády. Kubice má z čela resortu odejít v nejbližších dnech. Oficiálním důvodem jeho rezignace má být, že komunikačně nezvládl odchod policejního prezidenta Petra Lessyho.

Nečas se prý bojí Lessyho návratu. Proto Kubice musí pryč

„Ve skutečnosti však má jít o to, že Lessy v případné právní bitvě stran svého odvolání vyhraje a vrátí se na své místo. V takovém případě chce premiér ukázat, že za to vlastně může Kubice,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z vlády.

Samotná rychlost Lessyho odvolání i okamžité jmenování Martina Červíčka na jeho místo překvapila řadu politiků, kteří nešetřili závažnými slovy.

Třeba podle místopředsedy Senátu za ČSSD Zdeňka Škromacha jde o pokus o mocenský puč ve státě. Škromachův stranický kolega a poslanec Jaroslav Foldyna označil Lessyho odvolání za důkaz, že mafie pronikla do nejvyšších míst.

Lessyho odvolání souvisí s možným pádem vlády

Anketa

Má ministr vnitra Jan Kubice vaši důvěru?

8%
92%
hlasovalo: 10161 lidí
ParlametníListy.cz navíc již ve středu přinesly tvrzení poslance Věcí veřejných Michala Babáka, že se Lessyho vláda takto rychle zbavila, protože existuje obava, že by Nečasův kabinet mohl v příštím týdnu padnout kvůli možnému neschválení zákona o zvýšení daní, čímž právě premiér podmínil existenci vlády a zároveň pohrozil rebelům v poslaneckém klubu ODS.

„Je to plánovaná akce pana Langera a paní Černochové, protože v okamžiku, kdy příští týden padne kvůli neschválení zvýšení DPH vláda, je potřeba, aby tam byl dosazen Martin Červíček,“ řekl redakci Babák ještě před tím, než ministr vnitra Jan Kubice Červíčkovo jmenování oznámil.

Jan Kubice je znám především jako dlouholetý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který vedl od jeho vzniku v roce 1995 až do roku 2008. Do úřadu ministra vnitra byl jako nestraník jmenován 21. dubna 2011 po šéfovi Věcí veřejných Radku Johnovi.

Kubice a jeho zpráva o prorůstání mafie do státní správy

Před rokem 1989 se skrze evangelické kruhy pohyboval v disidentském prostředí a patrně díky tomu měl dobré vztahy s bývalým prezidentem Václavem Havlem.

Na mediálním poli se výrazně zapsal takzvanou Kubiceho zprávou (kompletní ZDE), kterou těsně před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2006 předložil a jejíž znění uniklo na veřejnost. Tehdejším premiérem za ČSSD Jiřím Paroubkem byl kvůli tomu obviněn, že záměrně a na objednávku zmařil výsledek voleb.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…