Vyhodí Zeman bez milosti a natvrdo Nečase? Takže jak to vlastně je

05.02.2013 4:41

Kdyby nově zvolený prezident Miloš Zeman skutečně neodolal pokušení odvolat neoblíbenou Nečasovu vládu, rozpoutal by na politické scéně bouři, jejíž důsledky by byly nedozírné. Proto se většina odborníků shoduje, že do takového rizika hlava státu nepůjde. On sám to však úplně nevyloučil. „Myslím si, že to vyplývá z velmi extenzivního (širokého – pozn.red) výkladu ústavy," přiživil včera spekulace sám budoucí prezident.

Vyhodí Zeman bez milosti a natvrdo Nečase? Takže jak to vlastně je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Podle řady renomovaných právníků by však tuto bitvu Miloš Zeman u Ústavního soudu s největší pravděpodobností prohrál. I když někteří právníci tvrdí, že ústava prezidentovi odvolání premiéra umožňuje, vycházejí tak z jednoho jejího článku, který vyjmenovává pravomoci hlavy státu.

Ústavu je nutné vykládat jako celek

Podle renomovaného právníka Václava Pavlíčka, odborníka na ústavní právo, prezident premiéra ani vládu nemůže bezdůvodně odvolat. „Vycházet z výčtu prezidentských pravomocí není možné, i když je v něm uvedeno, že prezident premiéra jmenuje a odvolává, na jiném místě je ustanovení, kde se říká, za jakých okolností,“ vysvětlil. Je podle něj nutné vykládat ústavu jako celek, nejít „jen po písmenkách“.

Vláda je odpovědna sněmovně, ne prezidentovi

„Princip spočívá v tom, že vláda je podle ústavy odpovědna Poslanecké sněmovně, ne prezidentovi, což vyplývá z toho, že máme parlamentní, nikoli prezidentský nebo poloprezidentský systém,“ řekl ParlamentnímListům.cz odborník na ústavní právo Václav Pavlíček. To znamená, že vládu, která se opírá o důvěru parlamentu, nemůže prezident odvolat. „A totéž říká profesor Jan Filip z Katedry ústavního práva a politologie Masarykovy univerzity v Brně,“ odvolává se na dalšího známého odborníka na ústavní právo Pavlíček.

Hlava státu může odvolat premiéra, když přijde o podporu sněmovny

Ale existuje situace, kdy skutečně může prezident vládu odvolat: když přijde o většinovou podporu v parlamentu a odmítá podat demisi. „Kdyby vláda, která nezískala v parlamentu důvěru, o kterou požádala, nebo které Poslanecká sněmovna vyjádřila nedůvěru, poté nepodala demisi, pak ji může prezident odvolat, protože v parlamentu byla poražena,“ doplnil právník.

Prezident není absolutní monarcha

Dalším argumentem podle Václava Pavlíčka je i fakt, že ustanovení o této pravomoci prezidenta, je přepsáno z předchozí ústavy včetně ústavní listiny z roku 1920. „A nikdy nikoho nenapadlo, že by mohl prezident premiéra jen tak odvolat. To by byl prezident aboslutním monarchou, a to je naprosto mylný výklad,“ nesouhlasí s názory například ústavního právníka Jana Kudrny, že v klíčové otázce, kdy může být premiér odvolán, ústava podmínky nestanoví. Ale podobnou možnost připouští v médiích i poradce prezidenta právník Pavel Hasenkopf, který ve svých úvahách také dospěl k závěru, že prezident smí odvolat předsedu vlády.

Ústavu není možné jen tak ohýbat

Představa, že by mohl prezident libovolně, na základě vlastní úvahy a rozhodnutí, odvolat premiéra, odmítá i politolog Tomáš Lebeda. „Jednoznačně nemůže. Neumím si představit, že se najde právník, který začne ohýbat Ústavu a vyhlašovat, že prezident to může udělat. Ani česká ústavní tradice není taková, že by něco takového připouštěla,“ nechápe výklad některých právníků politolog. „V parlamentním režimu se taková možnost nepřipouští, náš ústavní pořádek to neumožňuje,“ řekl ParlamentnímListům.cz Tomáš Lebeda. Pokud by podle něj nově zvolený prezident opravdu k odvolání premiéra přikročil, bylo by to poměrně výrazné překročení pravidel ústavního pořádku České republiky, kterou by měl okamžitě řešit Ústavní soud.

V poblázněné době snaží kdekdo napadnout cokoli

Ústavní soudce Stanislav Balík se nechtěl k výkladu Ústavy vyjádřit, protože podle něj není vyloučeno, že se v budoucnu problém u Ústavního soudu objeví. „Když vidím vypjatou atmosféru, jak se kdekdo snaží napadnout cokoli, nelze to vyloučit,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz, proč nemůže říci svůj názor na prezidentské pravomoci. Záležitost se podle něj může dostat na stůl ústavním soudcům i v případě, že nově zvolený prezident premiéra takový krok neudělá. „Někdo může v této poblázněné době, kdy každý zkouší všechno, předložit podání, aby to prezident udělal,“ řekl.

Vojtěch Filip: Nebyl by to protiústavní, ale mimoústavní krok

Předseda KSČM, právník Vojtěch Filip by nepovažoval na rozdíl od předsedy vlády Petra Nečase za ústavní puč, kdyby prezident odvolal premiéra, i když by to prý nedoporučoval. „Nepovažuji to za protiústavní, ale mimoústavní krok, a ty používal Havel i Klaus,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz. Přirovnal možné odvolání premiéra k případům, kdy prezident Václav Havel pověřil po sněmovních volbách šéfa lidovců Josefa Luxe jednáním o vládě nebo kdy prezident Václav Klaus předsedu vítězné strany ODS Mirka Topolánka také nejmenoval premiérem, ale pověřil ho sestavením kabinetu, který by byl schopen v patové situaci ve sněmovně získat vládní většinu.

Miloš Zeman by měl vyvinout tlak, aby vláda požádala sněmovnu o důvěru

Vojtěch Filip by však uvítal, kdyby nově zvolený prezident Miloš Zeman vyvinul na Nečasovu vládu politický tlak, aby sama musela požádat o důvěru, protože by se podle něj ukázalo, že vládní koalice už potřebnou 101 většinu ve sněmovně nemá. „Prezident může odvolat Nečase a pak ho jmenovat znovu, aby musel žádat o důvěru sněmovnu. A když ji nezíská, může ho odvolat,“ říká předseda komunistů. Opozici se nepodařilo vládu svrhnout, při nedávném hlasování o nedůvěře nebyla schopna dát dohromady potřebných 101 hlasů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…