Vyměňte ministryni Válkovou! Za Marvanovou bojuje sdružení rázné podnikatelky

01.06.2014 9:02

Chceme, aby ministryní spravedlnosti byla Hana Marvanová. To se ozývá ze Zlínského kraje jako reakce nejen na údajné škorpení mezi touto disidentkou a její nadřízenou, ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou, ale také v reakci na advokátčino čerstvé rozhodnutí podpořit první arbitráž ve prospěch českého podniku.

Vyměňte ministryni Válkovou! Za Marvanovou bojuje sdružení rázné podnikatelky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Hana Marvanová

Dobrovolné sdružení „Zdravější Vsetín a Střední Morava“ chce zabránit tomu, aby Hana Marvanová přišla o svůj post náměstkyně na Ministerstvu spravedlnosti.

„Marvanová je disidentka pevných mravů a zásad, vynikající odbornice, která nestrpí křivení zákonů a nečinnost a výmluvy, neboť zákony a mezinárodní úmluvy mají sloužit lidem a ne jen vychytralcům a zlodějům,“ zdůvodňuje pro ParlamentníListy.cz jednatelka spolku a podnikatelka Jana Václavíková ze Vsetína, proč se nezisková organizace rozhodla zdvihnout prapor za nesesazení Marvanové z postu náměstkyně, ba naopak její povýšení.

Do řešení napjaté situace na Ministerstvu spravedlnosti se vloží i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na středu si pozval ministryni Helenu Válkovou i její náměstkyni Hanu Marvanovou, jejichž spory se v posledních dnech dostaly na veřejnost. Vyjádření bude chtít i po šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, který Válkovou do vlády nominoval. Ten se s oběma jmenovanými sejde právě dnes, aby se pokusil situaci vyřešit.

Současná náměstkyně ministryně spravedlnosti se podle členů spolku odvážně staví k nutným změnám v exekuční oblasti a k neoprávněně vysokým odměnám advokátů. „A to vyvolává u nositelů těchto výhod veliké tlaky na její odvolání. Ovšem nebýt osobností jako je ona, nemá naše justice a země šanci se ozdravit,“ míní Václavíková. Ta se s Hanou Marvanovou a dvěma právníky koncem týdne sešla, aby náměstkyni přesvědčila k popostrčení její vleklé kauzy, v níž po Ministerstvu financí žádá zahájení arbitráže s rakouským státem kvůli zmaření své investice.

Marvanová rozhýbala kauzu podnikatelky

S kauzou Jany Václavíkové se Marvanová tento týden nejen seznámila, ale byla první ministerskou úřednicí po mnoha letech, která jí slíbila, že odbor dohledu Ministerstva spravedlnosti vypracuje pro ministryni stanovisko, kterým bude ministr financí vyzván, aby pracovníci odboru ochrany mezinárodních investic začali konat kroky vůči rakouskému státu. „Konstatovala ve shodě s oficiálním stanoviskem Ministerstva financí z května 2009, že došlo k porušení mezinárodní úmluvy o ochraně investic ze strany rakouského státu, když soud v Leobenu vydal nezákonný rozsudek, jímž znemožnil užívat jedinou příjezdovou cestu k penzionu, a tím došlo ke ztrátě legitimně očekávaných výnosů z mé investice," uvedla podnikatelka.

„Její stížnosti na nečinnosti ČR jsou dle mého názoru oprávněné. Ztotožňuji se se stanoviskem, že de facto došlo k vyvlastnění majetku paní Václavíkové jako podnikatelky,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Hana Marvanová. Na Ministerstvo financí zašle začátkem týdne žádost, aby s podnikatelkou jednali o nápravě situace a zahájili postup směřující k arbitráži. Z kauzy má prý pocit, že se případem od roku 2009 vůbec nikdo – nejen na Ministerstvu financí – nezabýval. „Je to projev toho, že Česká republika se nedokáže postavit za své podnikatele a jejich investice v zahraničí, přestože na to má nástroje v podobě úmluv s různými státy o ochraně investic. Přitom ČR čelí různým arbitrážím, které jsou vyvolány naopak zahraničními investory – znamená to, že cizí státy jsou mnohem aktivnější v ochraně těch, kteří investují v ČR,“ říká Marvanová, která by považovala za spravedlivé, bude-li Jana Václavíková odškodněna.

Na podnět Marvanové by tak, pokud rakouský stát po přátelské výzvě věc nenapraví, Česká republika měla vést vůbec první arbitráž na náklady státu ve prospěch českého podnikatele. „Tímto by se konečně čeští podnikatelé stali plnoprávnými subjekty v cizině. Marvanová je první, která celou věc pochopila a hodlá dodržování mezinárodních úmluv respektovat, pomůže se jich domoci. Je to žena na svém místě. Neměla by odcházet. Chceme naopak, aby byla ministryní. Je třeba se postavit proti jejímu vyhazovu,“ shrnuje důvody pro podporu Marvanové Jana Václavíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…