Z demonstrace se stal výlet pro penzisty: Ministři jsou krysy. Do kanálů

21.04.2012 15:52

UVNITŘ VIDEO A FOTO Na protivládní demonstraci se do Prahy vydaly desetitisíce Čechů z různých koutů republiky. Mnozí z protestujících si z akce udělali příjemný výlet za klobásami či jinou krmí. Rozhořčení je ale nepřešlo. Řada z nich se ParlamentnímListům.cz svěřila s tím, že by členy vlády nejraději poslala na různá místa. Třeba do kanálu nebo na dlažbu. Po vyhození z okna.

Z demonstrace se stal výlet pro penzisty: Ministři jsou krysy. Do kanálů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze demonstrovalo proti vládě asi 90 000 nespokojených občanů

Václavské náměstí v sobotu 21.dubna odpoledne připomínalo 17. listopad 1989. Někteří z účastníků demonstrace proti stávající vládní reprezentaci se sem vrátili právě po třiadvaceti letech. Situace totiž podle nich dosáhla takové závažnosti jako právě krátce před sametovou revolucí.

Cinkal jsem a budu dál

"Cinkal jsem tu v devětaosmdesátým a cinkat budu i teď. Ta dnešní akce je teprve začátek," uvedl pro ParlamentníListy.cz jeden z účastníků akce svolané odbory a protivládními iniciativami, jejichž cíl je zastavit probíhající reformy a svrhnout vládu Petra Nečase (ODS). "Jak říkal Kryl v 80. letech. Ryjeme držkama v zemi, je to výsměch," dodala pro ParlamentníListy.cz jeho partnerka.

Protesty každý týden? Klidně

"Rozhodně musí přijít změna, tu musí rozpoutat celý národ. Pokud bude třeba, budeme na podobné akce chodit klidně co týden," uzavřel parbubický pár, který celou monstrakci sledoval z pozadí, stojíc za symbolem Václavského náměstí, sochou sv. Václava.
 

Vládu vyhoďme z okna

To 55letá Věra z Krkonoš si kvůli pražské demonstraci přivstala. Budík si nařídila už na šestou, neboť do Prahy zamířila autobusem. I přesto jí za to stálo strávit sobotní slunečné odpoledne v tísnivém davu kolem obchůdků na Václavském náměstí. "Nejradši bych celou tu vládní sebranku vyhodila z okna," ulevila si pro ParlamentníListy.cz žena z venkova.

5 tisíc a utrum

"Nemám ani na potraviny, ale to se člověk uskrovní...Co ale když nemám na elektřinu a nájem? Vyžijte si za pět tisíc," uvedla pro redakci výmluvně jedna z tisíců občanek a občanů, kteří se kvůli protestům proti vládním reformám do centra Prahy vydali i z těch nejvzdálenějších koutů České republiky.

Dufek: Zachraňme zemi

Václavské náměstí na více než hodinu ucpali demonstrující, a to včetně vchodů do metra i přilehlých ulic. Odboráři na akci vyzvali k tomu, aby lidé paralyzovali celou zem, dokud  vláda nepadne. "Nastal čas, abychom republiku zachránili sami. Potřebujeme novou ústavu, která bude sloužit občanům, a ne jen politikům a jejich kmotrům," řekl na shromáždění šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil kritizoval ČT, že uvádí, že je na Václavském náměstí jen 40 tisíc lidí. Podle něj to je 120 tisíc. "Česká televize opět lže," zlobil se šéf odborů. Podle policejních odhadů na náměstí přišlo 80 až 90 tisíc lidí.

Zavadila přišli lidé podpořit vybavení nejrůznějšími protestními symboly. Od deštníků přes odznaky s logem Stop vládě až po řehtačky nebo píšťalky. Mnoho lidí mělo ze shromáždění tak silný zážitek, že považovalo za nutné si jeho průběh nafilmovat či vyfotografovat.

Vláda se nám směje. To musí skončit

ParlamentníListy.cz odchytly v davu i skupinku důchodců, která si z účasti na demonstraci udělala příjemný sobotní výlet. "Přijeli jsme z Litoměřic, je nás kolem dvaceti. Jsme penzisté a tohle byla příjemná příležitost, jak se podívat do Prahy," uvedla pro redakci asi 80letá penzistka. Její manžel se pak svěřil s hlavními důvody, které jej do Prahy přivedly. "Vláda se nám směje, všichni si nakradli miliony, Vondra, Čunek, Bárta, ten se nám jenom směje do ksichtu," rozhořčil se muž.

Ten odhaduje, že demonstrace na Václaváku je teprve začátkem mnohem silnějších protestních akcí, které nakonec povedou skutečně ke svržení vlády Petra Nečase (ODS).

"Tohle je jen začátek. Ale národ se postaví a vláda bude utíkat kanálama. Jako krysy se tam budou plížit. To, co je teď, je neúnosné. ti nahoře se smějí těm, kteří chodí do práce. Kde to jsme?" sípal muž. Na dotaz, zda by byl svolný i k nějakým projevům občanské neposlušnosti, třeba odmítnutí placení daní,  ale reagoval záporně. "Reformy jsou potřeba, to je jasné. Ale ne takhle! Pětkrát ročně se něco mění, to je neúnosné," uvedl pro ParlamentníListy.cz Severočech.

Kromě řehtaček či píšťalek se lidé, kteří přišli či přijeli do centra Prahy, vybavili ale i desítkami nejrůznějších transparentů. Výmluvné bylo například heslo "Už jste to tu rozkradli, je čas, abyste  vypadli".

Akce na Václavském náměstí skončila krátce po druhé hodině. Mnozí z účastníků po jejím zakončení zamířili do některé z Václaváku přilehlých restaurací a hospůdek. Jiní se spokojily s klobásami či kebabem z tamějších stánků rychlého občerstvení. Jejich provozovatelé slavili. "Odhaduji, že tržby se nám oproti jiným víkendům xnásobně zvýšily," svěřil se jeden z prodejců kebabu v horní části náměstí redakci.

Turisté měli problémy

Na témže místě redakce odchytila také maďarský turistický pár. Ten byl demonstrací trochu zaskočen. "Nevíme, co se tady děje. Potřebujeme se dostat do hotelu, ale teď vůbec nemůžeme," posteskli si návštěvníci z Maďarska. Poté, co jim redakce vysvětlila důvod demonstrace, příliš nadšeni nebyli.

"Reformy jsou nutné, jde o to, jak se provádějí. Podobné problémy máme i u nás," řekli turisté ParlamentnímListům.cz.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…