Začala Světová revoluce? Ve stovkách měst protesty

12.05.2012 11:44

AKTUALIZOVÁNO Po radikální změně počasí v Česku se možná ani nechce věřit tomu, že právě sobota 12. května je dnem „Světové revoluce“. Po celém světě byly totiž naplánovány demonstrace ve stovkách měst. U nás se demonstrovalo ve 14 hodin v Praze, Brně, Ostravě a Plzni a Teplicích. Účast se však pohybovala pouze v řádu desítek lidí.

Začala Světová revoluce? Ve stovkách měst protesty
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Protest hnutí Occupy Prague

Děláme nový svět. Zrovna začínáme. Celoplanetárně. Teď a tady. To jsou věty, kterými vyzývají organizátoři ze Skutečné demokracie teď (United for Global Change - Světová revoluce Skutečné demokracie, u nás se zkratkou SDT) k tomu, aby lidé vyšli ze svých domovů do ulic a dali najevo nesouhlas s tím, kam společnost směřuje.

„Současná distribuce ekonomických zdrojů je taková, že pouze malá menšina nežije v chudobě, nebo v denní nejistotě. Budoucí generace jsou odsuzovány k tomu, aby převzaly jedovaté dědictví, protože systém za účelem prospěchu malého počtu lidí ohrožuje životní prostředí. Žádáme proto sociální spravedlnost, nepřestaneme bránit svá práva. Naši zástupci se musí řídit našimi potřebami, musí nás poslouchat. Udělejme 12. května z ulic největší tlampač na Zemi,“ pokračují organizátoři na svých webových stránkách.

A odpovídají i na to - proč? „Protože je nás 99 procent a nejsme zboží v rukou politiků a bankéřů.“

Jelikož se sympatizanti akce svolávají hlavně prostřednictvím sociálních sítí a videí na Youtube, dá se odhadnout, že přes velmi silná prohlášení, účast alespoň v Česku masová příliš nebude. Do 11. hodiny dopolední například na facebooku potvrdilo svoji účast necelých sto lidí. To, zda jde o ty, kteří přijdou do Prahy na Náměstí Republiky, a poté namíří třeba i do protestního kempu Occupy Prague na Klárově, odhadnout nejde. Možné tak je, že v několika uvedených městech bude protestovat pouhá hrstka nespokojených.

Masy lidí nečekají, chtějí ukázat jen alternativy

Přesto se prý nedá hovořit o neúspěchu. Podobná akce už totiž v Praze proběhla vloni v říjnu (a v dalších více než stovce světových metropolí), a ani tehdy nešlo o masy lidí.

"Popravdě masovou účast neočekáváme, chceme však lidem ukázat, že existuje alternativa i možnost toho, jak ukázat svoji nespokojenost. Nejen jednou za čtyři roky u voleb. Když se podíváte ve světě, tak tato iniciativa (SDT a Occupy, pozn. red.) vytáhla do ulic desetitisíce lidí. Stačí jmenovat Španělsko nebo protesty za oceánem na Wall Street. Věřím, že tam lidé nakonec událostmi pohnou a prosadí změnu," řekl ParlamentnímListům.cz svolavatel akce Jan Cemper. Ten je zároveň i jedním z organizátorů již několik dnů trvající „okupace Klárova“.

Nutno dodat, že v Česku se zatím v posledním roce a měsících hovořilo o různých demonstracích, které měly za cíl pád současné vlády. Nyní tu je však výzva k revoluci nejenom v Česku, ale i ve světě.

Jan Korál, další z organizátorů protestních akcí v sobotu po 16. hodině uvedl pro ParlamentníListy.cz to, že dnešního protestu se zúčastnilo zhruba asi 50 lidí.

"Z Náměstí Republiky jsme vyšli směrem k České národní bance na Václavské náměstí, cíl naší cesty bude na Klárově, kde většina z nás žije v protestním kempu," prozradil. V současné době se v rámci akce Occupy (občanská okupace) nachází na Klárově 15 až 18 stanů.  

Začalo to ve světě

Akce, jež se dnes uskutečnila, má přitom původ ve Španělsku, kde 15.5. 2011 vyšly statisíce lidí všech společenských vrstev, aby změnily něco, co je s jejich zemí špatně. Iniciativa se pak dále rozrostla do USA, kde vzniklo hnutí Occupy Wall Street, ze kterého vznikly další odnože Occupy po celém světě (od 28. dubna i v Česku).

Skutečná demokracie teď (SDT) je nestranické hnutí nespokojené se současnou společenskou situací. Usiluje o posun společnosti směrem k přímé demokracii. Hnutí pořádá nenásilné akce. Inspiruje se španělskými Indignados a americkým hnutím Occupy Wall Street. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…