Zavřeme ho a on zazpívá. Lid chce vidět akci, ale pozor...

11.10.2012 8:14

Zatýkání lidí podezřelých z korupce veřejnost po létech nicnedělání nadšeně vítá, protože věří, že se konečně roztočila kola spravedlnosti. Ale někteří právníci jsou z nebývalé aktivity policie a státních zástupců poněkud rozpačití, nebo uvalování vazeb na obviněné dokonce považují za účelové. Advokát Václav Vlk dokonce napsal v médiích, že ve společnosti je silná poptávka po potírání korupce a policejní orgány rády využijí příležitosti, jak prostřednictvím legálních pravomocí posílit svou moc.

Zavřeme ho a on zazpívá. Lid chce vidět akci, ale pozor...
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Advokát Václav Vlk má za to, že policejní orgány dokáží posílení své moci využít, aby „přivedli k rozumu“ kohokoliv. „Dehonestující a teatrální zatčení, návrh na vazbu pro ovlivňování svědků, nebo zajištění majetku obviněného pro náhradu škody,“ popisuje advokát Vlk základní metody vyšetřovacích orgánů. Kritizuje například zatýkání přímo v kanceláři, jako se to stalo v případě náměstka ministra práce Šišky, nebo vláčení po budově soudu v poutech. Známý advokát Milan Hulík považuje takové hodnocení práce policie za mimořádně nešťastné. „Ve způsobu zajištění na pracovišti nevidím žádnou účelovost, naopak připadá mi lepší, než někoho zatýkat večer doma v kruhu rodiny. Navíc ani já, ani doktor Vlk nevíme, na základě čeho policie zatýkala, proto se musím postavit na stranu orgánů činných v trestním řízení, i když jsem obhájce,“ řekl ParlamentnímListům.cz advokát Milan Hulík.

Decentnější zatčení než Dalíka si nedovede advokát už představit

Za exces považoval, když politice nezatýkala, protože jí to státní zástupce zatrhl. „Zabýval jsem se kauzou Mostecké uhelné, kterou vyšetřovali švýcarští policisté, a mám mnoho důkazů, že politice nekonala na základě rozhodnutí Vrchního státního zastupitelství v Praze vedeného Vlastimilem Rampulou,“ uvedl Hulík. Způsob zatčení vlivného lobbisty Marka Dalíka, který pohádkově zbohatl díky úzkým kontaktům s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem, nemůže podle Hulíka nikdo policii vytýkat. „Decentnější zatčení si nedovedu představit. Personál ani hosté si ničeho nevšimli, protože ho policie zatkla až při odchodu z restaurace na ulici, když šel k autu. Jemnější a noblesnější zatčení už snad být nemůže,“ oceňuje práci policistů advokát.

Vazby se využívá jako nátlakového prostředku

Podle Hulíka se vazba běžně využívá i jako nátlakového prostředku, bylo to už v dobách minulého režimu, i když to není důvodem k vazbě. Ale dojde-li policie k závěru, že jsou dány podmínky vazby, že hrozí buď útěk, ovlivňování svědků nebo pokračování v trestné činnosti, pak je podle něj vazba na místě. Je přesvědčen, že v případě lobbisty Marka Dalíka by byla vazba odůvodněná, protože o tom, že chce Dalík odejít do zahraničí, mluvil v médiích i jeho kamarád, bývalý premiér Mirek Topolánek. Právník potvrzuje, že nářky obviněného exhejtmana ČSSD Davida Ratha z vazby nejsou smyšlené, i podle něj jsou podmínky vazby drastické, horší než podmínky výkonu trestu. „Dokonce se domnívám, že právě proto nebyly vazební podmínky změněny,“ říká Hulík. „Tlak vazby má v sobě prvky psychického tlaku na obviněného, to si nebudeme zastírat,“ potvrzuje i další známý advokát Josef Lžičař.

Aktivita policie a státního zastupitelství je značná

„Zvýšenou aktivitu policie a státního zastupitelství registruji, je otázka, jestli budou tyto věci v únosné době  schopni řešit a jestli také obstojí před soudem,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Lžičař. „Aktivita orgánů činných v trestním řízení je skutečně značná, dochází k posílení pozice státního zastupitelství a policejních orgánů, je třeba být ve střehu,“ soudí advokát a připomíná doby, kdy byla prokuratura nejsilnější – 50. léta. „Tehdy byl prokurátor pán sporu. Jeden starý advokát mi řekl básničku, která přesně odpovídala tehdejší situaci: Vodička teče, až se rozproudí, co se zažaluje, to se odsoudí,“ popisuje doby, kdy v soudních sporech hrál prim zástupce státu – prokurátor, takovou dobu už by obhájce nechtěl zažít. „Všechny tři složky sporu musí být vyvážené - státní zástupce, advokát i soudce, aby si někdo neosoboval právo být pánem,“ vysvětlil právník. „Doufám, že soudy budou nezávislé a budou respektovat rovnost stran,“ dodal.

Spolupracující obviněný může i lhát, jeho tvrzení je třeba brát s rezervou

Advokát Josef Lžičař říká, že je kategorickým odpůrcem institutu spolupracujícího obviněného. „To může být účelově využívané, když si policie vybere nejslabší článek a uzavře s ním obchod, že když bude vypovídat o trestném činu dalších pachatelů, dostane nižší trest. Je za tím často snaha dostat se k informacím, ke kterým by se policie jinak nedostala,“ vysvětluje Lžičař policejní postupy. Člověk, který je ve vazbě, je podle něj vždy pod velkým tlakem, ve snaze zalíbit se policii může hovořit i nepravdu. „Proto bych takto získaná zjištění bral se značnou rezervou,“ konstatuje právník.

Nejde o boj s korupcí, ale o boj mezi mocenskými skupinami

Advokát Kolja Kubíček tvrdí, že vyšší aktivita policie a žalobců není v zájmu dobré věci, to je podle něj pouze zdánlivé. „Vezměme si případ pana Dalíka, jde o věc starou čtyři roky, už před dvěma lety policie věděla to, co dnes. Přesto se nestalo nic. A najednou je zadržen policií,“ podivuje se obhájce. Podle něj to vzbuzuje podezření, že jde o účelovou reakci na mocenský boj mezi některými skupinami, nikoli o boj proti korupci, jak věří veřejnost. „Nabízí se otázka, když se postupuje proti Dalíkovi, proč ne proti tomu, v jehož zájmu to bylo dělané – proti expremiérovi Topolánkovi,“ podivuje se Kubíček. Dalík může být podle jeho názoru jen obětní beránek, nátlakový prostředek, který má postrašit někoho jiného. Kubíček nevěří, že kdyby policistům vyšla snaha s uvalením vazby na Dalíka, že by se ve vazbě zhroutil a začal mluvit. „Nevím, proč by se měl hroutit, když dělal, co dělal, musel mít dost dobrý žaludek. Určitě by na Topolánka nic nevykládal,“ odmítá spekulace, že by se policisté či státní zástupci mohli přes vlivného lobbistu dostat do nejvyšších pater politiky – třeba až na expremiéra Mirka Topolánka. „Kdyby Dalík mluvil, dostal by se do mnohem větších problémů, tak bude raději zticha,“ nepochybuje Kubíček.

Kubíček: Politici jsou většinou zločinci, kteří patří do kriminálu

Obhájce Kolja Kubíček je skeptický, podle něj nežijeme ve skutečném právním státě, nic se prý neděje bez posvěcení politické reprezentace. „Policie je závislá na státním zastupitelství, státní zastupitelství je pod přímým vedením vlády. A politici nedají příkaz sami na sebe, aby je zatkli. Vládnou tu mocenské skupiny, všechno je to jen o boji mezi nimi,“ tvrdí. Exministryni obrany Vlastu Parkanovou jako slabý článek hodili přes palubu, míní známý obhájce Kubíček, který si nedělá o českých politicích žádné přehnané iluze a nebere si servítky. „Většinou je to podle mne banda extrémních zločinců, kteří by většinou patřili do kriminálu,“ prohlásil. Proto nepovažuje za žádnou škodu, když se tam někdo z nich dostane. „I když za ty, kteří z politiky odejdou, nepřijdou o nic lepší. To je otázka obecné morálky, a ta je nízká. A do politiky míří horší část společnosti.“

Vazby se někdy zneužívá i v zahraničí

V Česku se podle Kubíčka často uvalení vazby zneužívá jako nátlaku na obviněného i v případech, kdy ve skutečnosti k vazbě není žádný ze zákonných důvodů. Ve vyspělých zemích se vazba nezneužívá, i když některé poslední případy se staly i tam. Kubíček uvádí jako příklad uvalení vazby na zakladatele WikiLeaks Juliana Assange nebo na bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominique Strause-Kahna. „Oba případy také souvisely s politikou,“ řekl Kubíček ParlamentnímListům.cz

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…