Zeman se vysmál ČT kvůli konvoji USA. A občany, kteří tvrdí, že jde o okupaci, srovnal s...

26.03.2015 11:41

REPORTÁŽ Plný sál Domu kultury vítal na návštěvě v Mimoni prezidenta Miloše Zemana. Tradičně věnoval při středečním setkání s veřejností většinu času diskuzi s lidmi a došlo na americký konvoj, Ukrajinu nebo Českou televizi. „Nemohl by někdo rozpustit tu partičku, aby přestala dělat politiku a začala informovat objektivně?“ zaznělo z hlediště. Zeman také upozornil na desítky přejezdů spojeneckých armád přes republiku každý rok, včetně té americké, s tím, že nyní jde jen o hysterii. Prezidentova cesta Libereckým krajem skončí ve čtvrtek.

Zeman se vysmál ČT kvůli konvoji USA. A občany, kteří tvrdí, že jde o okupaci, srovnal s...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Zeman na setkání s občany Mimoně

Ani tentokrát neměl dlouhý proslov, nechtěl unavovat posluchače jako Fidel Castro při šestihodinových projevech, jak s oblibou opakuje. Spolu s ním byl na pódiu hejtman Libereckého kraje Martin Půta i starosta Mimoně František Kaiser. Prezident v úvodu vzpomněl na představitele místních skautů, kteří mu poděkovali, že jede v květnu do Moskvy. „Poděkovali proto, že právě skauti byli jednou z významných sil odboje proti nacistické diktatuře a právě skauti si dokáží představit, co by se stalo, kdyby zvítězilo nacistické Německo. Buď bychom nebyli, nebo bychom mluvili německy,“ zmínil v úvodu Miloš Zeman.

Zeman:  Česká televize přenáší konvoj jako Závod míru

Připomněl také smutné kroky z 80. let minulého století. „Podařilo se vám zbořit zámek, a navíc radnici, která byla rok předtím rekonstruována. Chtěl bych poděkovat současným zastupitelům Mimoně, že zacelují rány, které vznikly v době normalizace. Váží si jednak historického dědictví svého města a snaží se toto dědictví rozmnožit a doplnit místo, aby ho bourali,“ řekl prezident a nechal prostor diskuzi. Hned první dotaz se týkal přejezdu americké armády přes naše území. „Česká televize přenáší konvoj jako v minulosti přenášela Závod míru. První etapa, druhá etapa, třetí etapa a vítěz ve žlutém tričku dojíždí do cíle. Málokdo ví, že jenom amerických přesunů přes naše území bylo loni jedenáct, celkový počet přesunů spojeneckých vojsk byl sto dvacet tři,“ uvedl Zeman s tím, že to nikdo nevěděl, nikoho to nezajímalo a teď se kolem toho dělá zbytečná hysterie.

„Setkal jsem se s výrokem, že americký přesun je okupace. My  starší si pamatujeme, co je to okupace. To je sto padesát tisíc vojáků, pět set tanků a dvacet let okupačního režimu. Američané pojedou v počtu asi pět set šestnáct maníků, s tím by nedokázali okupovat ani horní dolní, natož Českou republiku. A budou tady tři dny, nepoužívejme tedy hysterické vyjádření jako dáma v klimakteriu, chovejme se rozumně a vzpomeňme na Masarykovo heslo, že rozčilení není program,“ reagoval prezident. Další z posluchačů se ptal na nákladní dopravu, která jezdí i přes Mimoň. „Většina obyvatel odmítá průtah Mimoní, na obchvat nejsou peníze, ale vy byste jako prezident mohl být nápomocný, aby nákladní doprava musela ze zákona jezdit po dálkových sítích a silnicích první třídy,“ řekl Honc, který bydlí v Mimoni od svého narození – tedy 77 let.

Kamiony mají dostat pokuty za objíždění mýtného

Miloš Zeman odvětil, že takový návrh zákona už existuje. „Protože kamiony, aby neplatily mýtné, volí objízdné trasy, které vedou přes silnice druhé a  třetí třídy. Ze zákona bude možné kamiony pokutovat podstatně vyšší částkou, než by zaplatily na mýtném,“ odvětil prezident. Došlo i na Českou televizi. Jeden z posluchačů procestoval Evropu, ale nikde se nesetkal s tím, aby se veřejnoprávní televize chovala k hlavě státu jako u nás. „Copak nejsou páky, jak tu partičku vyměnit, aby přestali dělat politiku a objektivně informovali?“ Miloš Zeman s odpovědí neváhal: „Především se domnívám, že Česká televize je ovládána jednou úzce vymezenou názorovou skupinou, která se dá zhruba ztotožnit se stranou Top 09. Jak víte, její kandidáti v prezidentských volbách neuspěli, a zatímco silné osobnosti se dokáží s porážkou smířit, ty slabé to neunesou,“ odvětil prezident. Jako jedno z možných řešení navrhl, že by koncesionáři sami určovali, kam chtějí 135 korun měsíčně poslat. Třeba by je raději věnovali na jiné účely jako domovy důchodců, hospice, sport a podobně. Prostředky by byly vynaloženy užitečněji.

Prezident: Daňové ráje už nejsou tak výhodné

Jeden z dotazů se týkal daňových rájů. „Proč proti tomu Evropská unie nic nedělá?“ ptal se muž z hlediště. Zeman odpověděl, že daňové ráje vznikly v době, kdy ještě Evropská unie neexistovala. „Evropská unie v poslední době a bohužel až v poslední době přijala některá opatření proti daňovým rájům, třeba řecká část Kypru vstoupila do Evropské unie a jednou z podmínek bylo výrazné zvýšení daní v této zemi.  Evropská komise přijala konkrétní opatření proti firmám, nejenom z České republiky, ale ze všech zemí unie, které podnikají v takzvaných daňových rájích. Ráje jsou možné jen v malých zemích. Takzvané transakční náklady, to znamená náklady na přemístění firmy do daňového ráje v poslední době výrazně rostou. Počet firem v daňových rájích začal poprvé klesat,“ sdělil prezident Zeman.

Senior Miroslav Starý připomenul hlavě státu jeho návštěvu v regionu před pěti lety. „Nejraději mám vzpomínky staré čtyřicet nebo padesát let, protože tehdy jsem byl mladý a krásný, zatímco dnes už jsem jenom krásný,“ rozesmál plný sál v Mimoni Miloš Zeman. Z řad publika zněla i chvála směrem k hlavě státu, především pak za střední cestu, jakou vede mezi dvěma tábory v případě Ukrajiny a Evropy či Spojenými státy. Prezident odvětil, že není ruský, čínský, americký nebo izraelský agent. Je agent České republiky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…