Rozčílený podnikatel: Kocourek mi kazí obchody s Ruskem. Měl to zabalit hned

10.11.2011 17:46

Do redakce ParlamentníchListů.cz se často dostávají informace a názory běžných občanů. Kvůli aféře odstupujícího ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka se rozlítil podnikatel Ladislav Kubizňák. A napsal nám. V e-mailu tvrdí, že mu Martin Kocourek kazí „kšefty“ s ruskými podnikateli. Kocourek se totiž tento čtvrtek a pátek účastní 7. zasedání česko-ruské Mezivládní komise pro hospodářskou a průmyslovou spolupráci a to dokonce jako předseda české části. „Je to ostuda, že tam Kocourek je. Jeho přítomnost může ovlivnit rozvoj rusko – českých obchodních vztahů,“ tvrdí na to podnikatel Kubizňák.

Rozčílený podnikatel: Kocourek mi kazí obchody s Ruskem. Měl to zabalit hned
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Exministr Martin Kocourek

Dozvědět se z webové stránky ministerstva průmyslu a obchodu o některých akcích, které ministerstvo zastřešuje a v těchto dnech i koná, je tak trošku nad lidské síly. Zatímco informaci o 7. zasedání česko-ruské Mezivládní komise pro hospodářskou a průmyslovou spolupráci byste tam hledali těžko, ti, co se snaží proniknout na ruský trh a k ruským podnikatelům vědí dobře, že dnes a zítra bude ministr Martin Kocourek za jedním stolem s místopředsedou Ruské federace Alexandrem Žukovem. Zatímco Kocourek je předsedou české části komise, tak Žukov je předsedou ruské části.

Psali jsme:
Demisí Kocourkova aféra nekončí, píše Steigerwald

To se však nelíbí podnikateli Ladislavu Kubizňákovi. Do redakce tedy zaslal e-mail, v němž informuje: „Politicky je to neúnosné, aby českou delegaci vedl člověk, který neumí ani krást, i s ohledem na to, jaký je očekávaný hospodářský vývoj v EU, potřebujeme přetočit obchodní toky více na Rusko. Ale ne takto. Tímto ruskou část v podstatě urážíme daným představitelem ODS a to i s ohledem na připravovanou prosincovou návštěvu prezidenta Dimitrije Medvěděva v Praze."

V telefonickém rozhovoru pak podnikatel vysypal z rukávu ještě tvrdší odsudek pro Kocourka. „Je to ostuda, že ten člověk tam ještě je. Měl to zabalit a odejít. Hned! Jdu dnes na ruské velvyslanectví a tam budou přizváni obchodníci, kteří přes tuto komisi dohadují další obchodně - investiční projekty v Ruské federaci. Čili je to podle mého názoru urážlivé, neboť ta akce je na úrovni premiéra Ruské federace. A my tam dáme člověka, který je zkorumpovaný. To je skandální!" hřímal do telefonu Kubizňák.

SLEDUJEME témata Kocourek a zbohatnutí Kocourkovy matky

„Já hájím zájmy České republiky v soukromé, tedy privátní podnikové sféře a chci se dostat s českými produkty, s českou technologií na ruský trh. Já ale chci jako podnikatel vypadat seriózně, potřebuji, aby i ministerstvo vypadalo seriózně. Ono ale s Kocourkem seriózně nevypadá," zmínil dále podnikatel.

Jenže celou dobu nechtěl prozradit, jak se jeho firma jmenuje a proč tedy tvrdí, že hájí zájmy ČR za podnikatele. „Naše firma pořádá videokonference. Nabídli jsme například ruské straně, že mezi jejich subjekty, které budou pracovat na investicích, budeme dělat videokonferenční spojení. Nebudou přece naši podnikatelé v zimě létat někam na Sibiř? Oni se prostě spojí s našim subjektem a mohou věci jak obchodní, bankovní, či konstrukční dohadovat pomocí videokonferencí," sdělil k jednomu z četných dotazů a přidal i rozhořčení, že „jeho" firma měla dělat před 14 dny videokonferenční spojení mezi zasedáním komise a mezi Ruskem.

„Naše slavné ministerstvo průmyslu a obchodu ale změnilo místo konání konference tak jsme přišli o křest," uzavřel své výtky podnikatel Kubizňák.

Je to jen o plnění jeho pracovních povinností

Jenže tiskový odbor ministerstva průmyslu a obchodu aktivity Kocourka hájí. Podle tiskového mluvčího Pavla Vlčka je v pořádku, aby na zasedání česko- ruské komise Kocourek byl.

„Pan ministr Martin Kocourek je předsedou české části Mezivládní komise a jeho pracovní povinností tak je i vzhledem k protokolární rovině jednání vést," uvedl k tomu pro ParlamentníListy.cz Vlček.

Kocourek je dle něj předsedou české strany v komisi proto, že je tam prostě a jednoduše jmenovaný, což je zcela běžně spojeno i s funkcí. „Dnes i zítra je Martin Kocourek ještě ministrem průmyslu a obchodu, který vykonává svoje povinnosti. Jakýkoliv ministr průmyslu a obchodu jakéhokoliv jména je jmenován i předsedou česko- ruské mezivládní komise a tím pádem vykonává svou funkci. Je to jen o plnění jeho pracovních povinností," dodal tiskový mluvčí.

Komunista Hojda: Ať na té komisi sedí. Mne to nevadí

Ani poslanec za KSČM a stínový mluvčí resortu dopravy, průmyslu a obchodu Pavel Hojda si ale nemyslí, že by byla účast Kocourka na rusko - české akci nějakou překážkou.

„Je pořád ministrem do té doby, než oficiálně rezignuje, takže si myslím, že je i při téhle akci nezastupitelný. Myslím, že v tomto případě se dá těžko říkat, aby na tuto akci nechodil a šel tam místo něj nějaký náměstek. Ten ale nemá mandát za vládu. Já s tímto proto problémy nemám," sdělil ParlamentnímListům.cz Hojda. Dokonce pro rezignujícího člena vlády ani nemá jedovatou slinu.

„Pan Kocourek se jako ministr choval velice solidně, a řídil i ministerstvo solidně. Ten jeho problém je samozřejmě velice vážný. Je to na odstoupení, ale on podal rezignaci a do té doby, než odejde oficiálně, tak by měl vykonávat funkci ministra, takže já k tomu skutečně připomínky nemám," dodal Hojda.

Podle podnikatele Kubizňáka je ale dnešní a zítřejší akce důležitá v tom smyslu, že bude jasné - vzhledem k recesi v EU - že Česko bude muset pod tlakem ekonomické reality měnit svoje stanoviska ve vztahu k ruskému trhu.

„Připravovaná prosincová návštěva prezidenta Dimitrije Medvěděva v Praze naznačuje mnohé, nejvíce snad i to, že ne vždy prorusky naladěná politická reprezentace ČR musí pod tlakem ekonomické reality měnit svoje stanoviska ve vztahu k ruskému trhu, neboť jme z 80 procent exportně orientování na Německo. Na druhou stranu si i Rusové umějí dobře spočítat, že k naplnění na podzim roku 2008 ruskou vládou schváleného a postupně doplňovaného  klíčového dokumentu týkající se sociálně ekonomického rozvoje země v příštích letech - „Strategie ekonomického a sociálního rozvoje do r. 2020," uvedl ve svém stanovisku nakonec Ladislav Kubizňák.

Martin Kocourek svou aféru završil včera. Rozhodl se rezignovat necelý týden po zveřejnění podivných transakcí na účtu své matky. Předcházela tomu prapodivná tisková konference, na níž se Kocourek snažil vysvětlit přesun šestnácti milionů korun jako snahu odklonit rodinné prostředky od rozvodového řízení. Pár hodin poté se během rozhovoru s premiérem Petrem Nečasem rozhodl svou funkci opustit.

Přiznat se k okradení exmanželky určitě nepomohlo

Ještě více než jeho konec ve vládě, zaujalo čtvrteční deníky nepovedené vystoupení, během něhož se snažil celou kauzu vysvětlit. „Tou tiskovkou, při níž se potil, byl nejistý a odpovídal s výrazem štvaného zvířete, se stal pro média lákavým soustem," konstatoval pak pro ParlamentníListy.cz například mediální odborník Jiří Mikeš.

Více zde:

Pozastavil se i nad Kocourkovým počínáním, protože měl šest dnů na to, aby si připravil nějakou reakci. Místo toho ale z toho vyšlo nepřesvědčivé a dost zpackané vystoupení před novináři. „Navíc se bránil hodně divně a přiznáním, že de facto okradl svou bývalou manželku. Tím si příliš nepomohl," upozornil dále v této souvislosti Mikeš.

„Ztrapnil se. Udal se. Skončil", tak ministrovo vystupování hodnotil dnešní titulek Lidových novin. Také deník Právo zdůraznil, že se Kocourek ztrapnil a doprovodil to podtitulkem „Z korupce se pokusil vymluvit podvodem na exmanželku". Navíc deník citoval vyjádření advokátky Kláry Samkové, že za podvod by ministrovi hrozilo až deset let vězení.

"Takovou příležitost si pochopitelně noviny nemohly nechat ujít. Šlo o velkou rybu, lítala tam mnohamilionová částka, takže reakce médií byla očekávaná. Ty titulky vyplývají z toho, že noviny jsou ve snaze přitáhnout čtenáře až hysterické a sklouzávající k bulvárnosti," dodal k tomu ředitel Asociace reklamních agentur Mikeš.

Koho ale premiér Petr Nečas na místo po Kocourkovi jmenuje, zatím není jasné. Mezi občanskými demokraty se ale začíná spekulovat a padají různá jména.

Související:

Je dost dobře možné, že jméno Kocourkova nástupce nemá v tuto chvíli zatím ani premiér Petr Nečas, jelikož Kocourkova demise je ještě dost čerstvá. „Premiér nějaká jména v hlavě určitě má, ale není rozhodnuto. Například nástupce Pavla Drobila také nebyl vybrán okamžitě. Čili se může jednat o otázku několika týdnů," řekl naší redakci zdroj z okolí premiéra.

K věci:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Totální krach všeho a veliké lži. Profesor dostává strach z budoucnosti

16:37 Totální krach všeho a veliké lži. Profesor dostává strach z budoucnosti

ROZHOVOR V poslední době zaznamenáváme výroky některých renomovaných odborníků, kteří varují před ne…