Falešná TOPka důchodce prý balamutí. Jen tuneluje a rozkrádá budoucnost

28.08.2012 17:47

Důchodová reforma je po církevních restitucích a zvyšování DPH asi nejdiskutovanějším politickým tématem současnosti. TOPka ji vehementně prosazuje, podle komunistů jde o rozkrádání a tunelování majetku.

 Falešná TOPka důchodce prý balamutí. Jen tuneluje a rozkrádá budoucnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Jaromír Drábek na sněmu TOP 09

TOP 09 hájí důchodovou reformu. Zejména její druhý pilíř. Peníze, které budou v rámci něho totiž uloženy na účet konkrétního důchodce, se mu totiž zúročí a nemůže o ně přijít. Mohou se prý i dědit.

Bezpečný a bezpečnější

Navíc nemůže dojít prý ani k tomu, že by lildé o majetek přišli v případě, že by penzijní fond zkrachoval. "Přestože žádný penzijní fond za sedmnáct let jejich existence nezkrachoval, budou nové fondy ještě bezpečnější. Peníze občanů se striktně oddělí od majetku fondů, na vše bude navíc dohlížet Česká národní banka," uvádí TOP 09 v "obhajobě" reformy.

Reforma, nebo tunel?

Šéf komunistů Vojtěch Filip ale nesouhlasí. "Argumenty TOP 09 jsou falešné. Není jasné, že ty fondy nebudou vytunelovány a peníze nebudou rozkradeny. Myslím, že se vykrádá budoucnost," řekl redakci.

Ani mezi dalšími komunisty TOP 09 důchodovou obhajobou příliš bodů nenasbírala. Naopak. "Argumentům TOP 09 nevěřím. Vládní důchodová reforma vyvede prostředky  ve prospěch  neveřejných bankovních institucí," řekl redakci poslanec Stanislav Grospič.

"Realizovaná sociální reforma navíc bude nutit lidi, aby prostředky použili mnohem dříve než na své zabezpečení ve stáří. Navíc není smyslem starobních důchodů být předmětem dědictví, ale zabezpečit jejich uživateli důstojný život," dodal.

Klán: Pilíř je nefunkční

Také poslanec Jan Klán je k argumentaci TOPky skeptický. "Argumentům TOP 09 nevěřím, protož druhý pilíř důchodové reformy je špatná věc," řekl redakci zákonodárce s tím, že v zemích, kde byl tento pilíř zaveden, byl zavrhnut jako nefunkční, protože se našetřené peníze ztratily na soukromé účty. "Z tohoto důvodu jsme vyhlásili bojkot tohoto pilíře. Jsem pro zachování současného důchodového systému. Kdo chce, ať se připojistí," dodal Klán.

Fondy jako cestovky. Krach

Také Josef Šenfeld z KSČM se nad reformou pozastavuje. "Co budou dědit ti, jejichž penzijní fond zkrachuje? Chybí záruky státu, aby měli jistotu, že se svých peněz dočkají. Dnešní doba žádné dobré vyhlídky nedává. Například končí cestovky jak na běžícím páse. Příslušní podnikatelé si klidně založí jiné a nic se jim nestane. Není to příklad pro majitele důchodových fondů?" ptá se poslanec.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ale kontruje. „Zásadním přínosem navrženého systému je možnost naspořené prostředky ve druhém pilíři dědit, což státní důchod nedovoluje,“ vysvětluje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Drábek to hájí

„Zatímco v průběžném pilíři, nehledě na to, kolik občan do systému za svůj život odevzdal, z něj získá zpět pouze to, co vyčerpá ve formě starobního důchodu, ve druhém pilíři peníze zůstávají,“ vysvětluje. Občan má podle něho navíc možnosti nastavit čerpání našetřených peněz z II. pilíře tak, aby zabezpečil své nejbližší. A to buď na tři roky po jeho smrti, nebo v případě náhlého úmrtí v době do dvaceti let po odchodu do důchodu.

Důchodovou reformu hájí i ministr financí.„Třetí pilíř funguje v České republice bezproblémově již sedmnáct let. Peníze ve druhém pilíři budou ale uloženy ještě bezpečněji,“ říká ministr financí Miroslav Kalousek, podle kterého budou prostředky ve fondech druhého pilíře přísně odděleny od ostatního majetku správce, tedy penzijní společnosti.

Na veškeré hospodaření s majetkem klientů navíc bude dohlížet Česká národní banka. „Bude tedy uplatněn princip, kdy je zneužití prostředků prakticky vyloučeno,“ shrnuje Kalousek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…