"Lovec politiků" potvrzuje. Na Klause se chystá obvinění z vlastizrady

05.01.2013 8:13

JINÝMA OČIMA Tým novopečeného senátora Tomia Okamury zvažuje žalobu na prezidenta Václava Klause kvůli jeho nedávno vyhlášené amnestii. ParlamentnímListům.cz to řekl jeho poradce a blízký spolupracovník Jaroslav Novák, jenž má přezdívku Lovec politiků. V souvislosti s prezidentskými volbami podezírá Ústavní soud z dost nekalých praktik.

"Lovec politiků" potvrzuje. Na Klause se chystá obvinění z vlastizrady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Novák Večerníček křtil svou novou knihu za účasti vzácných hostů

„S Tomiem Okamurou a Klárou Samkovou budeme do pondělí zvažovat, jestli nepodáme Senátu návrh na obžalování prezidenta pro vlastizradu. Ústava totiž vlastizradu definuje i jako čin závažného narušení demokratických principů fungování státu. A to se jeho amnestií stalo,“ sdělil Jaroslav Novák Večerníček, pravá ruka novopečeného senátora Tomia Okamury. Ostatně jeho tým má v současnosti plné ruce práce.

Tečka za rozkrádáním

Anketa

Souhlasíte s dílčí amnestií, kterou vyhlásil Klaus?

7%
93%
hlasovalo: 39368 lidí

„Jedna věc je amnestie k dvacátému výročí vzniku republiky. Lze omilostnit lehké typy trestních činů a dát společnosti signál, že bychom měli všichni pracovat na nápravě sebe sama i celé společnosti. Nicméně Klaus dal zcela špatný signál. Kromě bagatelních trestných činů omilostnil zpětně i trestné činy do deseti let a hlavně ekonomické trestné činy. Podvodníky a tuneláře, což je pro zemi velmi špatné,“ pokračoval pro ParlamentníListy.cz v kritice hlavy státu Novák Večerníček.

Ve své knize ODS aneb hoši, co spolu mluví zkritizoval způsob privatizace, za který je odpovědný právě Václav Klaus. Tehdy prý začalo rozkrádání země ve velkém a amnestie je za ním definitivní tečkou. „Nejenže zastavil šetření a stíhání trestných činů. Navíc tam připojil větu, že na stíhané a odsouzené osoby se bude hledět jako na netrestané. V praxi to znamená, že se ti lidé budou moci domáhat náhrady škody. Třeba bývalý soudce Berka, co dělal konkursní podvody, může po státu požadovat náhradu škody. To je děsivé a nenormální,“ doplnil.

Havlova amnestie v pořádku

Při srovnání amnestie, kterou vyhlásil Václav Havel v roce 1990 a té dnešní, stojí jednoznačně na straně prvního prezidenta demokratického Česka. „Za Havla ve vězeních nebyli tuneláři. Šlo o totální změnu režimu a rozumím tomu, že Havel řekl, tady máme startovní čáru a pojďme si dát všichni rovné šance. Rozumím i tomu, že se někdo dal za komunismu ke galerce a kradl, protože před sebou neviděl žádnou budoucnost. Ale nyní jsme zde měli snad demokracii a šanci poctivě pracovat měli všichni,“ podotkl.

Novák Večerníček dává řečnickou otázku, jak můžeme chtít po lidech, aby se chovali slušně a čestně, když prezident řekne, že je vše smazáno? „Rozuměl bych tomu, kdyby dal milost prvotrestancům a lidem v podmínkách, aby do nového údobí republiky vyšli s čistým štítem. Tato republika má za sebou nicméně dvacetiletou minulost zlodějin a ta byla amnestií vymazána,“ dodal s tím, že do Senátu nyní chodí stovky mailů proti amnestii. I proto se tým kolem senátora Tomia Okamury rozmýšlí, zda podat návrh na obžalování prezidenta z vlastizrady, aby lidem jasně sdělil, že za nimi stojí. „Senátem to sice neprojde, nedovolí si to. Ale chceme se tím zastat naštvaných lidí a sdělit, že prezident jednoznačně naboural vnímání demokracie v téhle zemi,“ řekl dál ParlamentnímListům.cz.

Protiústavní volba prezidenta

Ústavní soud minulý týden nevyhověl návrhu Tomia Okamury, aby byly odloženy prezidentské volby, ale jeho stížností se zabývat bude. „Soud rozhodl, že jediná stížnost, která je relevantní a oprávněná, je ta Okamurova. Všichni komentující politici i právníci se shodli na tom, že prováděcí předpis k prezidentským volbám je protiústavní. Když ústava praví, že má padesát tisíc voličů vyjádřit svou podporu podpisem a ty se nekontrolují, tak je celá prezidentská volba zpochybněna. Když na to rezignoval prováděcí zákon, tak by na to ale neměl rezignovat soud. Ústavní soud rozhodl dost divně. Bude se tím zabývat, ale volby budou. Přece není možné, aby byl prezident zvolen na základě neústavního zákona,“ okomentoval událost Novák Večerníček a naznačil nekalosti, které tomu předcházely.

„Za mnou i za Tomiem byli emisaři nejvážnějších prezidentských kandidátů a nabízeli bonusy za to, že nepodáme ústavní stížnost. Vše jsme odmítli. Navíc si nemyslím, že byli jen za námi dvěma, ale snažili se orodovat i u těch lidí, co o tom rozhodují. U sedmi členů Ústavního soudu se bude zanedlouho rozhodovat, jestli zůstanou ve svých funkcích. Navrhnou je politici a budoucí prezident, schvalovat je bude Senát. Mají před sebou existenční otázku, jestli chtějí zůstat ve funkcích a dál brát úžasné platy,“ prozradil. Dlouholetý Okamurův kamarád Jaroslav Novák Večerníček je mimo jiné nazýván „Lovcem politiků.“ V posledních deseti letech podal nespočet trestních oznámení, žalob anebo stížností spojených s korupcí a jinými zločiny politiků či dalších odpovědných osob z exekutivy. S jeho pomocí příslušné orgány například připravily podklady pro stíhání exposlance Petra Wolfa.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jan Rychetský

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…