Ministryně práce Marksová: Prodavačky nesmí ani na toaletu. Musíme lidem ukázat, že nesmějí ztrácet naději

10.04.2014 13:21

ROZHOVOR Obává se, že by se v tak složitém regionu, jako je Moravskoslezský kraj, mělo udělat vše pro udržení sociálního smíru. Lidé, kteří se ničím neprovinili, tam totiž náhle nemají či nebudou mít práci. Jsou z toho proto rozzlobení a po právu naštvaní na celou společnost, protože oni nic špatně neudělali. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) však v rozhovoru pro Parlamentnílisty.cz odhalila i jiná úskalí svého rezortu.

 Ministryně práce Marksová: Prodavačky nesmí ani na toaletu. Musíme lidem ukázat, že nesmějí ztrácet naději
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Paní ministryně - poukazujete mimo jiné při seznamování se všemi oblastmi Vašeho rezortu na to, že na mnoha místech chybějí lidé - úředníci. Kde je podle Vás ta situace nejdramatičtější? Chybějí nejvíce terénní sociální pracovníci, úřednice na ÚP nebo jinde?

Podle mě je situace vážná téměř všude. Vize ministra Jaromíra Drábka byla co nejvíce seškrtat státní výdaje a tím ušetřit. Ovšem z praxe je vidět, že takové uvažování je chybné. Pravice nadává na to, kolik se vyplatí sociálních dávek. Ale je to mimo jiné právě nedostatek personálu a nedostatek individuální práce s příjemci dávek, který způsobuje nárůst vydávaných peněz. Když úředník za den musí vyřídit několik desítek žádostí, tak na ně prostě dá raději razítko, než aby pečlivě zjišťoval, zda nárok na dávky skutečně vzniká.

Část lidí chybí na úřadech práce – jsou to ti, co mají provádět sociální šetření v souvislosti s vyplácením zejména dávek hmotné nouze. Další nedostatek personálu je citelně znát u terénních sociálních pracovnic a pracovníků na obcích. 

Jaká je například přímo konkrétně situace na inspektorátech práce? Je dostatek inspektorů na to, aby mohli odhalovat nešvary, které se u nás v pracovněprávních vztazích objevují? Neplánují se třeba nové postupy kontrol dodržování podmínek práce například v supemarketech?

Čím dál tím častěji se objevují situace, kdy jsou pracovní podmínky na hraně a někdy dokonce za hranou toho, co je přijatelné. V poslední době se například mluvilo o tom, že Amazon nedodržuje základní standardy práce. V ČR se to často týká právě supermarketů. Slyšela jsem o situacích, kdy si prodavačky na kase nemohly dlouhé hodiny odskočit na toaletu nebo kdy zaměstnavatel zcela ignoroval vůli odborů. Právě na kontrolu supermarketů se chceme také zaměřit.

V současné době pracuje pro Státní úřad inspekce práce 200 inspektorů a 32 právníků v rámci evropského projektu zaměřeného na efektivitu kontroly nelegálního zaměstnávání. Projekt letos končí a pro tyto lidi musíme zajistit financování ze státního rozpočtu, protože je nezbytně potřebujeme. Chceme také podporovat pozici odborů, jak to jenom půjde. Společná organizace a silné odbory jsou totiž základem pro kontrolu kvality práce.

Tento týden jste navštívila Moravskoslezský kraj a jednala s OKD. Můžete alespoň naznačit, jaké osobně vidíte cesty řešení problému, který se tam může objevit ihned poté, co nastane avízované masové propouštění zaměstnanců dolů?

Jestliže o něčem rozhoduji, považuji za svoji povinnost seznámit se s problematikou na vlastní oči. Fárala jsem do Dolu Lazy a setkala se s vedením i odbory z OKD. Za můj resort jsem připravena použít všechny nástroje, abychom propuštěným lidem co nejvíce pomohli. Pro starší horníky jsme připravili novelu zákona o důchodovém pojištění, je teď v připomínkovém řízení – ta rozšíří počty horníků, kteří mohou odejít do předčasného důchodu již v 55 letech po nejméně 15 letech odpracovaných v hlubinném dole (resp. 10, jedná-li se navíc o důl uranový). Pro mladší horníky budou k dispozici rekvalifikace, během kterých budou placení, získají nové schopnosti, praxi a budou moci po určitou dobu pracovat na jiných místech v rámci dotovaných pracovních míst. Chceme maximálně využít i evropské fondy – především evropský globalizační fond, který je speciálně určen pro zaměstnance při hromadném propouštění, jestliže jich ztratí zaměstnání nejméně 500. Jsem přesvědčená, že je povinností státu lidem v takové situaci pomoci. Jsem připravená jednat jak s horníky, tak s panem Zdenkem Bakalou.

Pokud se dostatečně problém řešit nebude, mohlo by v tomto regionu dojít k sociálním nepokojům?

Obávám se, že ano. V tak složitém regionu, jako je Moravskoslezský kraj, je potřeba udělat vše pro udržení sociálního smíru. Lidé, kteří se ničím neprovinili, náhle nemají práci. Jsou z toho rozzlobení a po právu jsou naštvaní na celou společnost, protože oni nic špatně neudělali.

My si jako sociální demokraté myslíme, že v takovéto chvíli tady musí být stát, který těmto lidem pomůže na nohy. Týká se to především investičních pobídek a tvorby nových pracovních míst, což jde za panem ministrem Janem Mládkem, ale samozřejmě i za mým resortem, jak jsem psala výše. Musíme lidem ukázat, že nesmějí ztrácet naději.

Asi nejvíc neoblíbeným ministrem práce a sociálních věcí byl Jaromír Drábek. Jenomže jak už sama poznáváte - právě toto ministerstvo je značně obsáhlé, těžké. Když nevyplatí dotace Ministerstvo zemědělství, zpoždění neohrožuje nikoho přímo na samotné existenci. Ve Vašem resortu je to ale jinak... Jako členka ČSSD jste společně s dalšími straníky politiku Drábka kritizovala. Teď, když to sama vidíte a prožíváte - máte skutečně pocit, že vše bylo tak špatné, jak se i kvůli médiím mohlo zdát? Existuje třeba nějaká oblast, která podle Vás funguje dobře?

Pan Drábek s panem Šiškou velmi poškodili, ba přímo ohrozili fungování některých naprosto zásadních činností ministerstva. Kromě toho také svým přístupem velmi poškodili důvěru občanů v tuto instituci – a to asociálními škrty zejména vůči zdravotně postiženým. Vrátit tuto důvěru považuji za jeden ze svých velkých úkolů.

Nicméně naprostá většina ministerstva a jeho organizací funguje v rámci možností dobře. Setkala jsem se po letech s celou řadou kolegů a kolegyň, které znám ze svého minulého působení a vím, že to jsou naprosto spolehliví lidé. Práce obyčejných zaměstnanců a úředníků je jediným důvodem, proč MPSV ještě funguje, a je potřeba jim za to moc poděkovat. Dále například Česká správa sociálního zabezpečení bezchybně vyplácí důchody a nemocenské pojištění. A lidé z úřadů práce byli schopni vyplatit dávky za cenu obrovského nasazení i ve chvílích, kdy naprosto selhaly informační technologie. Vím, ne každý má dobrou zkušenost se zaměstnanci úřadů práce, sociálními pracovníky či posudkovými lékaři, ale já věřím, že se jedná o výjimky, jejichž počet se bude snižovat.

Jinak máte pravdu, že se jedná o složité a velké ministerstvo. Ale kdo se bojí, nesmí do lesa – nejsem na tu práci sama, můžu se opřít o mnoho skvělých spolupracovníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…