"Prezident" lidovců k průvodu gayů: Těch barevných šašků je mi upřímně líto

30.07.2012 9:57

ROZHOVOR Bývalý poslanec KDU-ČSL Jiří Karas, který je v současnosti velvyslancem v Bělorusku, kandiduje na prezidenta republiky s tím, že chce hájit rodinu a tradiční hodnoty a národní suverenitu. Chválí prezidenta Václava Klause i jeho tajemníka Ladislava Jakla a EU je podle něj útokem na křesťanství. ČR by měla mít dobré vztahy s Ruskem.

"Prezident" lidovců k průvodu gayů: Těch barevných šašků je mi upřímně líto
Foto: Archiv JK
Popisek: Jiří Karas

Vy jste členem KDU-ČSL. Nepřipadá vám, že strana bere cokoli, co přijde z Bruselu, za slovo Boží?

Jsem dlouholetým členem KDU-ČSL, ale vzhledem ke své momentální funkci velvyslance jsem členem pasivním. Proto se tedy necítím oprávněn vyjadřovat se k politice KDU-ČSL.
 

Nepřipadá vám, že Evropská unie se svou podporou homosexuální agendy, potratů, multikulturalismu a potlačování národních států jde proti kořenům evropské křesťanské civilizace?

Říct, že "připadá", to je velice slabý výraz. Dle mého názoru jde o cílený a vědomý útok proti křesťanství.
 

Vy jste se vymezoval proti registrovanému partnerství homosexuálů. Jak se díváte na Prague Pride, festival homosexuálů, a že jejich pochod má začínat u sochy svatého Václava?

Těch, kteří se pochodu zúčastní, je mi upřímně líto. Dělat ze sebe v průvodu "barevného šaška", oslavujícího kult sexuálních menšin, není důstojná zábava, ale smutná provokace. Opravdový mučedník, svatý Václav, si tuto "čest" nezaslouží.
 

Co říkáte tomu, že akci dal záštitu pražský primátor Bohuslav Svoboda z ODS?

Považuji to za nešťastné rozhodnutí.
 

Prezidentův vicekancléř Petr Hájek označil homosexuály za deviantní spoluobčany. Souhlasíte s ním?

Já bych to řekl trochu jinak. Heterosexualita je cesta. Homosexualita je vychýlením se z ní.
 

Jsou podle vás homosexuálové v Česku diskriminováni? Co říkáte používání pojmu "homofobie"?

Homosexuálové v Česku nejsou diskriminováni, ale právě naopak. Jsou nesmyslně zvýhodňováni a zviditelňováni na základě své sexuální orientace. Homofobie je novodobý výraz, vytvořený dnešní liberální společností. V podstatě to má znamenat nenávist vůči homosexuálům. A to je odsouzeníhodné. Pokud ale toto slovo používáme, hovoříme-li o střízlivě smýšlejících občanech, pak diskriminujeme je.


 

Ve svém prohlášení ke své kandidatuře jste uvedl, že "budoucností naší země je křesťanství, ne islám". Obáváte se masové imigrace a politiky multikulturalismu? Může v budoucnu českou společnost ohrozit střet kultur a etnické napětí?

Křesťanství je nejlepší možnou formou civilizace, dokonce i pro ateisty. Střet kultur nás samozřejmě ohrozit může. To se v dnešní době týká celého světa. Imigrace-emigrace vždy patřila a patří k přirozenému chodu dějin lidstva. Pokud se imigrant naučí jazyk své nové země, rozumí jejím dějinám a plně respektuje její kulturu, pak to může mít obohacující přínos pro obě strany.
 

Jak se díváte na romskou otázku? Jsou Romové diskriminováni, nebo spíš jejich většina žije na úkor většiny společnosti?

Neházejme všechny Romy do jednoho pytle. Řada jich našla své důležité místo v naší společnosti. Jako celek v žádném případě nejsou diskriminováni.
 

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl se pozitivně vyjádřil o vaší kandidatuře. Co si o něm myslíte? Byl byste ho ochoten podpořit, kdybyste sám v prezidentském klání neuspěl? Či naopak, pokud by neuspěl on, byl byste vděčný za jeho podporu?

Názory pana Ladislava Jakla jsou mi nesmírně blízké. Jeho pozitivního vyjádření k mé případné kandidatuře si velice vážím. Pokud sám neuspěji, velice rád ho v prezidentském klání plně podpořím.
 

Nový prezident přijde po desetiletém působení Václava Klause na Hradě. Jak byste Klause zhodnotil jako prezidenta? Byl po dobu svého dosavadního působení dobrým prezidentem?

Ano, Václav Klaus byl a je dobrým prezidentem.
 

Máte za svůj vzor nějakého politika, ať už v České republice, či v zahraničí?

Mým vzorem je někdejší rakouský ministr zahraničních věcí Alois Mock. Byl to dobrý křesťan a čestný politik.


 

Jako prezident byste měl významné slovo v zahraniční politice. Jaký by byl váš kurs? Chránil byste českou suverenitu? Podporoval byste například užší spolupráci se slovanskými národy?

První a poslední svatou povinností prezidenta je hájit českou suverenitu. Nezbytností je respektovat naši polohu na mapě Evropy. Všichni Slované jsou našimi přirozenými, i když v minulosti ne vždy spolehlivými spojenci.
 

Jak se díváte na Německo? Není to nyní tak, že EU řídí Francie a Německo?

Osobně se domnívám, že EU se více a více stává lodí zcela neřiditelnou.
 

Jaký je váš pohled na Rusko? Měla by s ním mít Česká republika dobré vztahy?

S Ruskem mít dobré vztahy je naprostou nutností. Ne vždy lze souhlasit s Vladimírem Putinem, ale nelze mu upřít, že má konkrétní představu o budoucím vývoji Ruska. Především si uvědomuje, že národ bez víry je živou mrtvolou.
 

Měla by se Česká republika podle vás více orientovat na trhy zemí mimo Evropu, které mají vysoký ekonomický růst na rozdíl od eurozóny?

Evropa je naším přirozeným trhem. Je ale nutné současně věnovat pozornost zemím bývalého Sovětského svazu a Jižní Ameriky. Právě v těchto oblastech výrobky dříve označené "Made in Czechoslovakia" a dnes "Made in the Czech Republic" budí důvěru a stále mají dobrý zvuk.
 

Jste pro přijetí eura? Mělo by být o této věci referendum?

Přijetí eura je zatím v nedohlednu. Uvažovat o referendu by bylo tedy zatím předčasné.


 

Jste známý odpůrce potratů. Jakým způsobem by se mělo zamezit interrupcím? Jednorázovým zákonem, nebo postupným snižováním doby, do kdy je možné podstoupit interrupci? Či více osvěty ve veřejnosti a pro mládež?

Je nutná státem řízená osvětová kampaň, ukazující zejména mladým lidem zrůdnost potratů a jak bolestivou jizvu potraty vryjí do srdcí žen, které je podstoupí. Poté za podpory většiny občanů interrupce zcela zakázat.
 

Jak hodnotíte vládu Petra Nečase?

Hodnocení vlády Petra Nečase nyní by bylo předčasné.
 

Jste zastáncem nízkých daní?

V každém případě jsem proti zvyšování daní. Nízké daně jsou přirozenou motivací k hospodářskému růstu.
 

Hovořil jste též o podpoře rodin a středního stavu. Měly by být rodiny s dětmi vůči těm, kteří děti nemají, zvýhodněny například nižšími daněmi či nižší platbou sociálního pojištění?

EU se zajímá o vše možné, jen se necítí být znepokojená hrůzným demografickým vývojem v Evropě. Způsobů, jak účinně zvýhodnit rodiny s více dětmi, může být více. To však není v kompetenci prezidenta. Rolí prezidenta je morálně podporovat přirozené chování člověka a hájit zásadu, že investice do rodin, viděna z horizontu 20-25 let, je vysoce výhodná a zisková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…