Soudruh John je pracovitý a svědomitý. Listujeme ve spisu šéfa VV

17.01.2012 12:09

Radek John a spolupracovník StB? Prý zcela smyšlená fikce. StB Johna nikdy ke spolupráci totiž nechtěla, přestože byl před lety v jejím hledáčku. Jenže nakonec ze všeho sešlo. Údajně kvůli tomu, že u něj nebyl předpoklad, že by seriózně přistupoval k otázkám, v nichž se jej StB snažila uplatnit jako spolupracovníka. "Navíc prý hrozilo, že by zneužíval kontaktů s pracovníky Bezpečnosti.“ Takhle totiž odmítnutí Johna jako spolupracovníka popsal v únoru 1989 operativní pracovník StB Břetislav Šubrt. Ostatně jeho vyjádření je uvedeno ve spise, který John podle svých slov již poosmé zveřejnil na webových stránkách Věcí veřejných.

 Soudruh John je pracovitý a svědomitý. Listujeme ve spisu šéfa VV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Návrat před rok 1989 je pro někoho již staré a úsměvné období plné rozporuplných témat. Ne tak pro Radka Johna. Ten opětovně vytáhl na světlo světa svůj spis vedený na něj u StB. Údajně aby dokázal, že se nezkompromitoval spoluprací s "estébáky". Nikdy.

„Z různých stran se opět vynořují všemožné spekulace o mé minulosti. Spekulace, které hovoří o tom, že můj svazek se prý ztratil. Je to směšné. Spis vedený na mne bez mého vědomí se naštěstí neztratil, ani nebyl zničen, což je ostatně známé už od počátku devadesátých let,“ tvrdí k opětovnému zveřejnění svého spisu  John v článku zveřejněném na webu VV včera a také v roce 2009, tedy necelý rok před sněmovními volbami.

Proč ale toto téma nyní John znovu vytahuje? Jednoduše proto, že jej zase někdo pomlouvá. Tvrdí prý, že snad John spis sám ztopil. „Už to ani neřeším, neboť to opakovaně někdo na mne vytahuje. Já ale vždy říkám: ´Tak to znovu vyndejte.´ Před volbami to byla špinavá kampaň ČSSD a oni se mi za to po volbách omluvili, že to přehnali. Nyní to ale opět někdo vytahuje. Rukopis nové kampaně je však stejný jako před volbami. Dokonce jeden hasnoucí politik z nejmenované strany, která proti mne vedla lživou kampaň, se před pár dny zesměšnil komentářem, že prý se můj spis ztratil, a je tedy zvědav, co budu publikovat,“ vysvětlil  k tomu pro ParlamentníListy.cz sám John.

ZDE najdete celý spis Radka Johna

John: Mne ta kampaň ale baví

„Je to ale pomlouvačná kampaň. Je to špinavá propaganda. Ta je buď bílá, šedá, či černá. Bílá je pravda, šedá je pravda smíchaná s nepravdou a černá je čistá nepravda. Tohle je tedy černá kampaň,“ zmínil dále exministr vnitra.

Anketa

Vadí vám Johnova StB minulost?

82%
18%
hlasovalo: 666 lidí
"To, že se spis ztratil, je tak průkazná lež, že mne to i baví. Ale když se podíváte do toho spisu, tak zjistíte, že oni (StB) se mnou vůbec nejednali. Jen na mne sbírali informace a na základě nich zjistili, že se mnou to prostě nepůjde. Takže proto mne ani neoslovili,“ odvětil John na otázku, zda ten dotyčný, co opět proti Johnovi „jede“, třeba tvrdí, že spis se ztratil proto, aby se nikdy nezjistilo, že John s StB skutečně čile spolupracoval.

„Ne, to si nemyslím, že to tak je. Z toho spisu je ale patrné, že ti z StB zjistili, že podporuji antisocialistické síly a že se tedy pro ně nehodím. Tam je hlášení agenta o tom, že jsem v televizi odmítnul vystoupit proti demonstrantům k Palachovu týdnu a když se podíváte do toho spisu, tak tam to je všechno vypsané, jaký jsem antisocialistický živel,“ uzavřel John a zdůraznil, že ten spis dokonce zveřejnil už po osmé od voleb.

„Poprvé mi kolegové z Věcí veřejných říkali: ´No ty máš životopis jak na prezidenta, no to je úžasné´,“ dodal John pro náš web s pousmáním, že ale na prezidenta kandidovat nehodlá.

Na Radka Johna byl spis u StB založen 25. 8. 1987 se  zdůvodněním: „Navrhuji založit spis KTS pod krycím jménem RAJON do problematiky mládeže, ve kterém budou soustřeďovány prověrkové materiály k čsl. státnímu občanu John Radek … s cílem posoudit možnost případného využití do problematiky kontrarozvědné ochrany mládeže, zejména do vztahu k prostředí osob požívajících toxické látky.“

Podle spisu výše zmíněné řádky podepsal operativní pracovník kpt. Švec. „Pak mne kádroval jejich agent a jeho hlášení jsou k popukání,“ poukázal k tomu John na webové stránce Věcí veřejných.

A co je podle Johna k „popukání“?  „Předkládám návrh na archivaci spisu KTS vedeným pod krycím jménem RAJON, v němž byly soustřeďovány prověrkové materiály k osobě čsl. státního příslušníka John Radek … neboť oproti minulosti zcela změnil způsob chování vůči veřejnosti, a zejména mladým lidem, stal se uzavřeným až samotářským. Dle charakteristiky jeho osoby z nejbližšího okruhu známých se nejvíce obává možné inzultace a pronásledování ze strany prostředí, které popisuje ve svých literárních dílech. Rovněž jeho současné postoje v období přestavby politického a hospodářského mechanismu jsou orientovány proti státním orgánům a orgánům státní moci a není nikterak nakloněn opatřením, která jsou proti asociálním a deklasovaným živlům, včetně tzv. nezávislých iniciativ, uplatňována. Z tohoto důvodu není předpoklad, že by jmenovaný seriozně přistupoval k otázkám z oblasti prevence uplatňované zejména v prostředí mládeže a nezneužíval kontaktů s pracovníky Bezpečnosti. Proto, jak výše uvedeno, navrhuji spis KTS uložit do archivu MV na dobu 5 let,“ napsal podle dokumentů v únoru 1989 operativní pracovník Břetislav Šubrt.

K „popukání“ pak je i pracovní hodnocení na Johna, které si „estébáci“ vyžádali v roce 1981 z redakce Mladého světa.

„Soudruh John je velmi pracovitý a svědomitý. Pro své dobré povahové vlastnosti a široký rozhled se stal oblíbeným členem kolektivu redakce. Je přístupný kritice a soustavně dbá o své další sebevzdělání. Jeho zdravotní stav je dobrý,“ napsali na Johna před třiceti lety pánové Vozobule s Michálkem. Pod hodnocením jsou podepsaní jen příjmením a navíc bez udání pracovního či hodnostního zařazení.

Andrýsová: Minulost prosím už ne

Je ale dobré se nyní vracet ke starým záznamům Státní bezpečnosti? Podle poslankyně VV a někdejší stranické místopředsedkyně Lenky Andrýsová ne.

„Lidé od nás politiků spíše čekají konkrétní kroky a nevím, jestli takový návrat k historii tady k tomu je aktuální. Lidé se nás ptají, jak budeme konkrétně řešit věci, které se jich bezprostředně týkají, například nyní řešíme exekutory. Čekají od nás tedy nikoliv vysvětlování minulosti, ale reakce na aktuální problémy,“ zmínila na to pro ParlamentníListy.cz Andrýsová.

I ona ale přisvědčila, že se v průběhu volební kampaně na Věci veřejné obraceli lidé s dotazy, jaký je vztah Radka Johna k StB.

„Protože Radek John již tehdy skutečně zmiňoval, že se proti němu kampaň vede dlouhodobě, tak proto tehdy sepsal prohlášení, které bylo zveřejněné i na blogu webu aktuálně.cz. Já ale nevím, jestli se rozjíždí proti němu nějaká nová vlna, nová diskreditační kampaň,“ dodala Andrýsová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…