Abyste si nemysleli: Co skutečně může Bradáčová udělat se starými zlodějnami

02.08.2012 6:49

Dobro zvítězilo nad zlem a teď už půjde vyšetřování politicky citlivých případů jako po másle. Tak přijala veřejnost jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze. Zatímco advokát Václav Láska čeká, že se začnou otvírat kauzy, které policisté z obav ani neotvírali, nová šéfka před přehnanými očekáváními varuje a v úspěch u starých kauz příliš nevěří.

Abyste si nemysleli: Co skutečně může Bradáčová udělat se starými zlodějnami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

„Teď se začnou otvírat kauzy, kde policisté nezahájili vyšetřování, protože se báli, že budou zameteny pod koberec. Čekali, až dojde ke změně na vrchním státním zastupitelství v Praze,“ říká pro ParlamentníListy.cz advokát Václav Láska, bývalý vyšetřovatel hospodářské kriminality, v souvislosti se jmenováním Lenky Bradáčové.

Sama nová šéfka krotí přehnaná očekávání spojovaná s jejím nástupem do funkce. „Musíme si to říct úplně realisticky. Nechci, aby vrchní státní zastupitelství bylo nějak přeceňováno. Tady je jediný odbor, který zpracovává živé kauzy, a to je odbor závažné hospodářské trestné činnosti,“ uvedla Lenka Bradáčová pro deník Právo s tím, že příliš nevěří v úspěch u starých kauz. Doufala tak veřejnost v nápravu nadarmo?

Obama svět také nespasil, natož Bradáčová

„Určitě nějaké pokusy udělat inventuru starých kauz tam budou, protože s paní Bradáčovou jsou spojena nadměrná očekávání. Ale i ona je pouze člověk. Vzpomeňte si na Baracka Obamu, když nastupoval do funkce, tak si také mnozí mysleli, že spasí svět, ale jedinec svět nikdy nespasí,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, že od nové vrchní žalobkyně se čeká více, než bude schopna splnit.

„Jak znám Lenku Bradáčovou, tak doufám, že se velmi zaktivizuje práce na vrchním státním zastupitelství, a tím pádem na krajských a okresních státních zastupitelstvích v její podřízenosti. Proto předpokládám, že budou samozřejmě přezkoumány podivně odložené či zastavené kauzy,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz o dost optimističtěji senátor Miroslav Antl, který působil šestnáct let na krajském státním zastupitelství v Hradci Králové.

Rozhýbat strnulé prostředí nebude jednoduché

„Od paní Lenky Bradáčové ale nelze očekávat to, že ona sama by aktivně mohla do všech těchto kauz vstupovat. Bude však záležet na ní, koho si vybere, jakým lidem dá důvěru, ale skutečně věřím, že těch odkrytých a stíhaných kauz bude podstatně více. Ostatně i proto snad byla vrchní státní zástupkyní jmenovaná,“ podotýká Miroslav Antl.

Také Marie Benešová, která na vrchním státním zastupitelství v Praze v minulosti pracovala, přikládá důležitost tomu, jakými lidmi se Lenka Bradáčová obklopí. „Musí mít dobrý tým. Ale je otázka, jak se jí ho povede poskládat, jakou tam vytvoří partu. Protože tam jsou takové zvláštní poměry. Je tam hodně lidí důchodového nebo těsně předdůchodového věku, takže ti mají rádi klid a je tam takové strnulé prostředí. Je otázkou, jestli se podaří ho rozhýbat,“ míní bývalá nejvyšší státní zástupkyně s tím, že novou šéfku nečeká nic jednoduchého.

Vadí hlavně odložené a nikdy nezahájené kauzy

„Vrchní státní zastupitelství se v rámci dohledu může podívat na kauzy, které zpracovávalo krajské nebo městské státní zastupitelství v Praze. Pokud byly případy odloženy, tak tam není žádná procesní překážka – kromě promlčení samozřejmě – pro to, aby se třeba ihned zahájilo trestní stíhání,“ říká pro ParlamentníListy.cz Miroslav Antl.

Naopak tam, kde byly případy zastavené, by přicházela v úvahu pouze stížnost pro porušení zákona, což je složitější. „My ale spíš namítáme, že bylo spoustu nedůvodně odložených vyšetřování, anebo že některé kauzy nebyly vůbec zahájeny. A tam nikomu ze státních zástupců nepřekáží nic v tom, aby prostě přezkoumal důvody a tam, kde shledá důvody, tak dal pokyn k zahájení trestního stíhání,“ vysvětluje bývalý státní zástupce Miroslav Antl.

Blíže realitě je spíše skepse nové šéfky

„Čekám teď větší aktivitu i proto, že skutečně za bývalého vedení, tedy slečny Renaty Vesecké, tam byly jasně politické tlaky na to nevyšetřovat, odkládat a podobně. A pokud tyto tlaky už nebudou, tak by se skutečně měla zaktivizovat činnost státních zástupců a přibýt počet stíhaných a odkrytí starých kauz. Za tím, že někteří politici či ústavní činitelé nechtěli Lenku Bradáčovou do čela vrchního státního zastupitelství, stálo i to, že se bojí této její aktivity, že bude přezkoumávat staré odložené případy a že dá pokyn k zahájení trestního stíhání,“ myslí si Miroslav Antl.

Marie Benešová ale připomíná, že Lenka Bradáčová přišla do čela úřadu už s tím, že vrchní státní zastupitelství skončí. „Jak tam bude lidi motivovat, když budou mít existenční starosti, kam pak odejdou. Určitě si myslím, že její rozhovor pro Právo je dost střízlivý. Takže bych se spíš klonila k tomu, co uvedla paní Bradáčová, než k panu Láskovi, který s její bytostí spojuje nadměrné představy,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Marie Benešová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…