Advokátní komora si posvítí na Samkovou

25.01.2012 12:34

Právnička Klára Samková se chopila případu pětice Romů, kteří v herně v Novém Boru zaútočili mačetami. Jedna z obětí si z potyčky odnesla těžké zranění hlavy a soud případ klasifikoval jako pokus o vraždu. Samková si teď chce k šetření přizvat i výpomoc a právě to zarazilo Českou advokátní komoru (ČAK), která se chce postupy právničky důkladněji zabývat.

Advokátní komora si posvítí na Samkovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

"Protože obhajoba pěti obviněných (z nichž dva jsou na útěku) je tak náročný úkol, že se jej nelze zhostit pouze v jednom člověku nebo ve standardní spolupráci se zaměstnanci a spolupracujícími advokáty kanceláře, oslovila jsem studenty právnické fakulty a požádala je o pomoc při vedení a obhajobě tohoto případu," řekla Samková serveru Romea.cz a právě tato pasáž ČAK zarazila.

Není totiž možné, aby v trestním řízení získávali informace ze spisu nebo aby Samkovou v obhajobě zastupovali studenti. Tajemník ČAK proto už dal podnět kontrolní radě, aby prověřila, zda jsou vyjádření Samkové autentická. "Kontrolní rada prověří, zda advokát nepostupuje v rozporu se zákonem o advokacii a s jinými právními a stavovskými předpisy,“ uvedla pro deník Právo mluvčí ČAK Iva Chaloupková. V případě pochybení bude s advokátkou následně vedeno kárné řízení.

Samková se chce pokusit zmírnit klasifikaci trestného činu. Podle ní totiž o pokus o vraždu v potyčce nešlo. "Má přesvědčit (klasifikace pokusu o vraždu v tomto případě - pozn. redakce) českou veřejnost o tom, že justice má romskou otázku, pevně v rukách, a útočníci mají dostat exemplární tresty bez ohledu na to, co se stalo ve skutečnosti,“ řekla o vědi advokátka Romee.cz.

Starostovi Nového Boru Jaromírovi Dvořákovi se ale advokátčiny výroky silně nelíbí. Obává se, že mohou rozvířit už tak dost napjatou atmosféru v jeho městě. "Pokud se nebudou dělat z pachatelů oběti, tak ve městě bude klid,“ řekl Právu. "Jestli někdo v hospodě v neděli v poledne někoho napadne mačetou, musí za to nést zodpovědnost."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…