Agent StB Minařík odešel od soudu s nižším trestem

24.01.2012 15:14

Olomoucký vrchní soud v úterý snížil bývalému agentovi StB Pavlu Minaříkovi trest za pojistný podvod z pěti na čtyři roky. Vyhověl tak odvolání obžalovaného. Minařík podle obžaloby v roce 1996 fingoval na Ukrajině dopravní nehodu, při níž shořel náklad optických vláken. Od pojišťovny pak chtěl na pojistném téměř 41 milionů korun.

Agent StB Minařík odešel od soudu s nižším trestem
Foto: archiv
Popisek: Pavel Minařík u soudu

Minaříkovi, který plánoval atentát na Rádio Svobodná Evropa v Mnichově, hrozilo původně za podvod pět až deset let. "Už Nejvyšší soud poukázal na délku řízení a jsou tak splněny podmínky pro uložení trestu pod spodní hranicí. Proto jsme trest zmírnili z pěti na čtyři roky. Obžalovaný jej vykoná ve věznici s ostrahou," řekl předseda senátu Petr Angyalossy.

Příliš dlouhé řízení

"Desetileté řízení je rozhodně neúměrné řízení. Obžalovaný díky své minulosti takto trpí dvakrát. Od roku 1991 do 2007 se vleklo jeho řízení za jeho činnost ve Svobodné Evropě, než byla věc pravomocně zastavena. Souběžně se vleklo toto řízení," uvedl obhájce Jiří Teryngl. Minařík nechtěl rozsudek komentovat. "Musel bych říci něco velice nepříjemného a nepěkného. Samozřejmě si podám dovolání," řekl obžalovaný po vynesení rozsudku.

Minařík se po roce 1989 pustil do obchodů se dvěma přáteli, bývalými kolegy ze sovětské tajné služby KGB. Před 16 lety měla jeho firma Mink dodat ukrajinské firmě Invest Commercional Consulting přes 900 tisíc metrů skleněných optických vláken. Při podpisu pojistné smlouvy s Kooperativou Minařík podle obžaloby uvedl, že cena zboží je 41 milionů korun. Ve skutečnosti se ale cena vláken pohybovala kolem dvou milionů korun. Když skončila vlákna v plamenech, dostal bývalý agent od pojišťovny 6,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…