Americký novinář mluví o Rathovi i o tom, kdo může za průšvihy s dotacemi

04.06.2012 13:18

Problémy s čerpáním eurodotací a údajné falšování auditních zpráv není prý jasná vina ministerstva financí. Za obcházením přidělování peněz z eurofondů stojí prý sama Evropská unie. A její laxní pracovníci.

Americký novinář mluví o Rathovi i o tom, kdo může za průšvihy s dotacemi
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Podle amerického novináře Erika Besta může sice za český průšvih s eurodotacemi a údajným falšováním nejrůznějších auditů i liknavost českých úředníků, hlavní vinu ale nese někdo jiný. Evropská unie. 

EU. Ta za to může

"Chyba je také na straně Evropské unie. Léta nebyla schopná kontrolovat výdaje a fondy, najednou začíná něco dělat. Laxnost evropských úředníků korupci přímo podporuje, a to nejen v České republice," okomentoval stav pro ParlamentníListy.cz Best. Podle něho sahají problémy s přidělováním a čerpáním eurodotací už hluboko do minulosti. A hlavně - nejsou jen českým specifikem.

"Korupce je mezinárodní. Mezinárodní organizace propírají Čechy, ale je to problém i mnoha dalších států. Všechny země ví, že mají problémy, není to jen otázka České republiky," upozornil novinář a glosátor s tím, že je snadné vybrat si jednu oběť, a na tu ukazovat. S jakým cílem? Zakrýt problémy, které jsou mnohem větší.

Podobný příměr lze podle něho použít i v případu středočeského exhejtmana Davida Ratha obviněného z korupce. 

Spravedlnost je slepá?

"Kdybychom měli spravedlnost, už dávno bude sedět řada lidí, ne jenom jeden člověk. Ten to teď odnese i za spoustu dalších," řekl novinář ParlamentnímListům.cz s tím, že Ratha lze považovat za jakéhosi obětního beránka.

"Zřejmě dostane kolem deseti let natvrdo, není to spravedlivé. Zákony v Česku nejsou uplatňovány tak, jak by měly být," dodal pro redakci. Na dotaz, zda by tak v souvislosti s chybami v auditech, z nichž ČR obviňuje třeba Evropský účetní dvůr, měl podle přání ČSSD rezignovat šéf financí, Miroslav Kalousek (TOP 09), tak odpověděl vyhýbavě.

"Situace je nepřehledná, nemám dostatek informací k tomu, abych mohl říci závěr. Kalousek říká, že to, že se úředníci Evropské unie zajímají o jeho resort, je důkaz toho, že právě jeho ministerstvo nemá s operačními programy problém," uvedl novinář.

Pryč s Haškem?

Podle něho není jasné, zda selhání Davida Ratha zasáhlo či zasahuje i jiné hejtmany. V souvislosti s možností rezignace třeba šéfa Asociace krajů a jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) tak zůstává opatrný. 

Na sněmovní vystoupení exhejtmana Ratha se ale těší. "Bude to určitě veřejné, panuje veřejná poptávka. Máme se na co těšit," uvedl k úternímu vystoupení obviněného Ratha na půdě dolní komory parlamentu.

S nadsázkou Best dodává, že můžeme být svědky až nečekaného vyústění jeho vystoupení. "Mám obavy z toho, že přijdou policisté a zatknou místo Ratha nějakého neznámého člověka," uzavřel se smíchem vizi úterní sněmovní estrády.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…