Amnestie: Bradáčová a další postrachy zločinu zkoumají, koho už nestihnou zavřít

02.01.2013 6:54

Nečekaně vyhlášená amnestie, se kterou v samém závěru svého úřadování přišel prezident Václav Klaus, přinesla kromě svobody pro již odsouzené zločince také klid všem obviněným a obžalovaným, jejichž kauzy se táhly déle než osm let. Policisté a státní zástupci teď začínají zkoumat, kdo všechno se z milosti prezidenta vyhne rozsudku.

Amnestie: Bradáčová a další postrachy zločinu zkoumají, koho už nestihnou zavřít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

„Zítra si nechám předložit data. Nemohu však vyloučit, že se amnestie některých závažných kauz dotkne,“ řekla pro Právo pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová. A například ostravský soudce Igor Krajdl rovnou jmenuje kauzy, které skončí bez trestu. „Do úvahy připadají všechny kauzy ostravských kampeliček, které doposud nebyly pravomocně skončené,“ upozorňuje. Právě složité případy hospodářských machinací jsou obvykle vyšetřovány nejdéle, proto se právě v této oblasti dá čekat nejvíce zastavených řízení.

Některé z těchto kauz přitom byly po mnohaleté práci vyšetřovatelů a státních zástupců těsně před koncem. „Mohla by to být celá Union banka, kde měl být verdikt vyhlášen 22. ledna, ale trestní stíhání bylo zahájeno už v roce 2004,“ připomíná soudce Krajdl.

Škody začnou hned od středy sčítat i velitelé elitních vyšetřovacích orgánů. Šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta je celkem v klidu. „Nastudované to budu mít asi až zítra. Ale myslím, že takovou kauzu, která by se od sdělení obvinění táhla přes osm let, tam nemáme ani jednu,“ myslí si.

Zato šéf protikorupčních vyšetřovatelů Tomáš Martinec již tuší, že v některých případech přijde práce jeho podřízených vniveč. „Některé činy budeme muset společně se státním zastupitelstvím vyhodnotit, případně zastavit trestní stíhání,“ připouští.

Brání se i proti nařčení, že nadměrná délka řízení a z toho vyplývající amnestie je způsobena i pomalou prací vyšetřovatelů. „Taková délka může být dána i složitostí těch kauz, takže nám to žádné potěšení nepřináší,“ namítá.

Samotnou amnestii nechtěli Šlachta ani Martinec komentovat. Podle obou se jedná o právo prezidenta republiky, které je třeba respektovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…