Armáda modernizuje vrtulníky pro spolupráci se speciálními silami

13.10.2013 18:00

Armáda modernizuje ruské vrtulníky Mi-171Š pro lepší spolupráci s jednotkami speciálních sil. Jejich členy budou helikoptéry moci dopravovat na dlouhé vzdálenosti, především v noci za využití brýlí pro vidění ve tmě. Informuje o tom server Armádní noviny. Podle něj velkou část modernizace platí Američané, kteří byli spokojeni s nasazením strojů v rámci mise ISAF v Afghánistánu.

Armáda modernizuje vrtulníky pro spolupráci se speciálními silami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Součástí předvedení byl totiž i zkušební let

Do konce roku mají být vylepšeny první tři vrtulníky Mi-171Š, uvádí server. Helikoptéry dostanou nové vybavení pro noční lety. Ve speciálním kulovém pouzdru na přídi stroje bude infračervená kamera pro vidění ve tmě a další dvě kamery. Ve výbavě bude i laserový dálkoměr. "Ovládaní terminálu může převzít každý z pilotů nebo palubní technik. Obraz z kamery se pak promítá na dvojici velkých displejů na palubní desce kokpitu," uvádějí Armádní noviny.

Vrtulníky dostanou též nové pancéřování z polyethylenu a keramiky, které nahradí původní ocelový pancíř. Díky němu si stroje zachovají původní hmotnost i přes montáž nového vybavení. "Americká strana také dodala sady dalšího pancéřování, jak pro kokpit, tak pro kabinu," dodává server.

Další novinkou ve výbavě strojů je nový meteorologický radar a rozšířené komunikační vybavení nákladové kabiny, které má napomoci lepší komunikaci pilotů se členy zvláštních jednotek.

Tři vrtulníky a čtyři helikoptéry

Vrtulníky modernizuje státní podnik LOM Praha, který vlastní certifikát ruského výrobce strojů. Podle serveru budou do konce roku modernizovány tři vrtulníky, poté by měla být uzavřena smlouva na vylepšení dalších čtyř helikoptér Mi-171Š.

Stroje se osvědčily při nasazení v alianční misi v Afghánistánu. Hodí se do tamního klimaticky náročného prostředí. V rámci NATO stojí Češi v čele iniciativy, která prosazuje nasazování helikoptér ruské výroby. V armádě se v poslední době objevily úvahy, že by stroje mohly být nasazeny také v některé z afrických misí. OSN požádala o poskytnutí dopravních strojů pro súdánský Dárfúr.

Mi-171 svou konstrukcí vychází ze strojů Mi-8/17, které patří k nejrozšířenějším vrtulníkům na světě. Létá zhruba od poloviny 90. let. V rámci deblokace ruského dluhu vůči ČR získala Armáda České republiky od roku 2005 šestnáct těchto strojů. Modernizováno bylo zatím osm z nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…