Až sedmina lidí nechodí k lékaři kvůli penězům

05.05.2013 22:51

Podle serveru Týden.cz si plných 14 procent lidí nemohlo dovolit zajít k lékaři, protože nemělo dostatek peněz, ze kterých by zdravotnický úkon zaplatilo. Týká se to především žen, osob se základním vzděláním, staršího věku a s nižšími příjmy. Jejich počet přitom roste.

Až sedmina lidí nechodí k lékaři kvůli penězům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Uvádí to Český statistický úřad v dubnovém čísle časopisu Statistika & My. Vychází přitom z výběrového šetření Životní podmínky za rok 2011. Novější data zatím nebyla zpracována.

Nejvíce se šetří na zubařích

Nedostatek finančních prostředků na ošetření se podle statistiků týká například zubařů. Tento poznatek nabývá na závažnosti především v souvislosti s plánem zpoplatnit i běžné amalgámové plomby, který se několikrát pokusilo prosadit ministerstvo zdravotnictví. Vynětím plomb z úhrad by podle něj systému ušetřil ročně 1,5 miliardy, které by se mohly dát na péči o lidi s rakovinou či některým vzácným onemocněním.

Pojišťovny by podle tohoto plánu hradily zákrok pouze některým skupinám obyvatelstva. "Děti a mladiství do 18 let a senioři nad 65 let, stejně jako lidé v hmotné nouzi, těhotné ženy a pacienti trpící vybranou chorobou ústní dutiny budou z opatření vyjmuti," konstatoval v této souvislosti před časem náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Důvodů, proč lidé nechodí v případě zdravotních problémů k lékaři, je ovšem více. "Například třetina respondentů nenavštívila specialistu, protože čekala, až se jejich problémy samy zlepší. Tento důvod pak častěji uváděli muži než ženy a jeho zastoupení v čase stále rostlo. Druhým nejčastějším důvodem byla nemožnost uvolnit se z práce či z péče o jinou osobu," konstatuje v časopise autorka článku Eliška Zykmundová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…