Až si budou přebírat Sudety, ať je tam vymlátí. Drsný humor "fandů" knížete

23.01.2013 19:12

Kampaně obou prezidentských kandidátů vrcholí. Není ani překvapením, že spolu s nimi se začínají objevovat i jisté formy antikampaní. Pomineme-li ty zcela otevřené – prostřednictvím médií, v kterých podle očekávání vyplouvají na povrch různé detaily ze života kandidátů na Hrad, stranou nelze nechat ani sociální sítě.

Až si budou přebírat Sudety, ať je tam vymlátí. Drsný humor "fandů" knížete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman

Zatímco u Miloše Zemana (SPOZ) se stránky jdoucí proti němu příliš nevyskytují, u druhého kandidáta na Hrad Karla Schwarzenberga (TOP 09) je výběr poměrně pestrý. Zve prý například všechny své fandy na panáka. Jeho jméno je uvedené i u stránky, která vybízí k návratu Sudet Němcům.

Chcete si dát panáka a zadarmo? Nic vám v tom nebrání.  Potřebujete si dát jen na svůj profil na facebooku speciální pozvání, ve kterém všichni, „kdo volí Karla“, mohou přijít ve středu do pražského PM music klubu. K panákovi zdarma jim pak dopomůže jen to, pokud tuto informaci budou sdílet. Ten, kdo bude aktivní a pozve více než 50 přátel k této akci, dostane dokonce drinky dva. Podle všeho se zdá, že je akce mířena hlavně na studenty, protože na profilu lze najít jasné provolání: Studenti volí Karla!

Na profilu zmiňované akce se dá přečíst i to, že půjde o moderovanou akci s nejlepším „dýdžejem“ KaribiTHC. Návštěvníci se prý setkají také se skandováním, soutěžemi i promítáním. Účast proto potvrdilo do středečního dopoledne přes 300 lidí, přímo se nevyjádřilo zda přijdou či nikoli přes 400 lidí. Pozváno bylo však více než 19 tisíc lidí. Volební tým Karla Schwarzenberga se však od akce distancuje. „Ne, opravdu to není akce, kterou bychom pořádali, v monitoringu se nám samozřejmě objevila, ale jde mimo nás,“ reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz zástupce tiskového mluvčího volebního týmu Schwarzenberga Ondřej Vichnar. Popřel i to, že by akci, která zahrnuje minimálně pronájem baru a nabízené panáky, tým platil.

Ano, podporujeme zrušení Benešových dekretů (?)

Z poněkud drsnějšího soudku je pak stránka na facebooku, která oznamuje v rámci podpory knížete a předsedy TOP 09, že: Podporuji snahu Karla Schwarzenberga o zrušení Benešových dekretů. Ta sice výrazně početnou podporu zatím nemá. Pročtení v příspěvcích je však více než zajímavé.

„Po mnoha letech zlehčování problému, dezinformací a mediální hysterie, se zdá, že spolu s novým prezidentem Karlem Schwarzenbergem přijde na řadu náprava jedné velké evropské křivdy. Jeho snahu o revizi tzv. Benešových dekretů podporujeme! Chceme žít s čistým svědomím!“ uvádí se například. K tomu pak jeden z diskutujících, vystupující jako Karel Buňata z Klatov dodává komentář: „A až si budou Sudety přebírat, klidně ať tam ty lidi vymlátěj, jako to udělali oni jim v pětačtyřicátým.“

Tím však namátkový výčet kampaní na sociálních sítí směrem ke „knížeti“ nekončí. Na to, co napsal výše uvedený diskutující, navazuje další stránka nazvaná: Benešovy dekrety jsou výsměch spravedlnosti - vraťme Sudety Němcům. I ona sice přilákala jen pár desítek lidí, nicméně lze tam najít také zajímavé perly typu: „Je na čase se omluvit našim sousedům a lídrům evropské unie za to, co náš bývalý prezident Beneš napáchal za zrůdnosti a vrátit jim území, které jim náleží + samozřejmě finančně odškodnit pozůstalé.“

Nevytahujte toto téma, nechte historii spát, píše diskutující

V tomto případě se pod statusem objevilo více než šedesát komentářů a ne každý z lidí, co se do diskuse zapojili, vyjadřoval podporu těm, co tuto stránku založili.

„Tohle téma bych zrovna nevytahovala, pokud nechcete Schwarzenberga poškodit, já osobně jsem pro, aby byli odškodněni ti nestranní Němci, kteří nebyli s Němci (myšleno zřejmě s fašisty), ti, kteří s nimi nespolupracovali. Myslím, že tak nějak to i Schwarzenberg myslel. Na to, aby se posoudilo, kdo byl a kdo nebyl s Němci, máme snad plné archívy,“ reagovala na facebooku Věra Opletalová. A jiná diskutující, vystupující jako Jaňulí Heřmanová, ji doplnila: „Já si myslím, že nemá vůbec žádný smysl vracet se víc než 60 let zpátky... co se stalo, stalo se...“

Otázkou zůstává, do jaké míry jsou podobné stránky zakládány na podporu či naopak poškození kandidátů, do jaké míry jde o provokaci a i do jaké míry zakladatelé stránek myslí to, co prezentují, vážně. Například petice na stránce jednej.cz celkem detailně odkazuje na desatero důvodů, na jejichž základě by Češi neměli volit Karla Schwarzenberga. Odvolává se na vlastenectví a na to, že pokud je někdo občanem České republiky, neměl by mu být její další osud lhostejný.

„My podobné aktivity monitorujeme, víme o nich, ale nemůžeme, pokud dodržují pravidla, jež jsou na facebooku určená, a to tak většinou je, proti nim nic dělat. Věříme, že tak jak se objevují podobné stránky v posledních 14 dnech, tvářící se, že spontánně, tak ty stránky po víkendu v následujících dnech budou zase mizet,“ řekl Ondřej Vichnar.

A co si o tom myslí mediální analytik Karel Hvížďala? „No, podobné kroky, ať už je jejich záměr jakýkoli, měly by počítat s tím, že cílová skupina příznivců obou kandidátů je dostatečně inteligentní a odhalí, pokud jde o nějaký trik. Jestliže by za tím stál čistě teoreticky někdo z protistrany, vzniká riziko, že se to může obrátit proti němu – tedy proti kandidátovi, kterému tím někdo chce pomoci. Problémem podobných akcí je ten, že na ně většinou naletí lidé, kterým sociologové říkají nečtoucí čtenáři. Tedy tací, kteří netouží po faktech – čtou jen titulky, nesbírají informace anebo je sbírají pouze někde v hospodách, jsou ovládáni ryze bulvárem a headliny (výkřiky, upoutávky) v televizi,“ shrnul pro ParlamentníListy.cz Hvížďala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…