Babiš předpověděl ČSSD temné zítřky. A znalec jeho slova potvrdil

30.10.2013 18:58

Několik dnů napjatého očekávání, jak se postaví k jednání o vládě a případné koalici hnutí ANO, je u konce. Alespoň v tom směru, že ve středu v podvečer odhalil Andrej Babiš nejbližší kroky, které podnikne. Zdůraznil však, že to není on, kdo je momentálně na tahu.

Babiš předpověděl ČSSD temné zítřky. A znalec jeho slova potvrdil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

„Poslanecký klub úspěšného politického hnutí miliardáře Andreje Babiše ANO bude mít celkem 47 členů. Povede ho jako předseda lídr olomoucké kandidátky Jaroslav Faltýnek,“ oznámil dnes Babiš novinářům. Odmítl spekulovat o tom, o jaké posty by jejich hnutí usilovalo.

Asi nejvíce však každého zajímá to, s kým bude Andrej Babiš vyjednávat o případné koalici. Přiznal, že ještě ve středu večer se sejde s Tomiem Okamurou z hnutí Úsvit přímé demokracie, zítra pak s předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem. „A jelikož jsem řekl, že budu jednat výhradně s předsedy, je zřejmé, že s vítěznou sociální demokracií budu jednat prostřednictvím jejího předsedy – tedy Bohuslava Sobotky,“ řekl dále lídr strany ANO.

Z usnesení zasedání prvního poslaneckého klubu pak prozradil mimo jiné to, že při veřejném vystoupení jejich poslanci nepřekročí projevem delší časový limit, než jsou tři minuty.

Každému jde v politice jen o funkce - a co lidi?

Podle Babiše je současný stav politiky velmi smutný, což dokazuje i aktuální vývoj v sociální demokracii. „Všude se rvou jen o funkce, a to je žalostné, protože lidi na to doplácejí,“ konstatoval Babiš. Opět si neodpustil krátké rýpnutí do Miroslava Kalouska s tím, že by se měl podívat na to, kam politici, kteří byli ve funkcích 23 let, naši zemi dovedli. „Protože to je jejich vina,“ poznamenal miliardář, podnikatel a nyní nově zvolený poslanec.

ParlamentníListy.cz se proto v souvislosti s jeho vyjádřením zajímaly o to, zda se skutečně dá paušalizovat to, že do politiky přichází většina lidí jen kvůli funkcím či případných vlastním zájmům.

V Česku je mladá demokracie, asi budeme muset počkat, míní politolog

„Jsme mladá demokracie, a tak nám tu stále ještě chybí vyspělá politická kultura, jak ji známe v dalších zemích, zejména západního typu. Přesto se domnívám, že jsou podobná vyjádření velkým zjednodušením. Ano, někteří lidé šli do politiky v průběhu let proto, že zjistili, že se tam dá poměrně snadno zbohatnout, ale jistě tam jsou, i byli, tací, kteří odmítali různé kmotry, pokusy o úplatky, šli si prostě za svým, protože si byli vědomi toho, že tam nastoupili, vedle nějakých svých ambicí, hlavně také ve veřejném zájmu,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe.

Podle něj i současný stav v ČSSD může být nakonec pro dobro věci.

„Může s sebou přinést očistný efekt, dokonce, zvítězí-li Sobotka, který v tomto případě reprezentuje osobu, která nelhala a bylo jí ublíženo, může přitáhnout i mladé lidi, kteří mají v sobě více zakořeněné hledání spravedlnosti. To by sociální demokracii mohlo pomoci, poněvadž stále s nedostatkem mladých lidí – ať už ve straně, tak hlavně mezi příznivci a voliči, musela bojovat. Situaci, ke které došlo, já nazývám stranickou politikou. Může té straně přinést ale v konečném efektu i další pozitiva. Například ta, že v ní dojde ke katarzi - vyčištění, a to jí může pomoci,“ zmínil dále politolog Pehe.

Jak ještě dodal, stav věcí, ke kterým došlo u sociálních demokratů krátce po volbách, může vést ale k tomu, že budou sympatie voličů do konečného očištění klesat. „Může se tedy stát, že ČSSD skončí v příštích volbách s podobným výsledkem jako nyní ODS. Je ovšem možné, že je obrovská šance se od toho dna odrazit, zvláště u těchto už u nás zakotvených politických stran,“ odhaduje Pehe.

I Babiš upozornil na podobnost ODS a ČSSD

Jak se zdá, názory Jiřího Pehe se v jisté rovině shodují s těmi Babišovými. Ten se totiž ve středu má sejít s Bohuslavem Sobotkou a od této večerní schůzky s ním očekává, že mu jako předseda ČSSD vysvětlí, co se nyní u nich ve straně děje. (Sociální demokracií zmítají spory mezi Sobotkou a prvním místopředsedou Michalem Haškem, pozn.red.).

„Člověk se nestačí divit. ČSSD je na nejlepší cestě skončit jako ODS v příštích volbách. Jsem úplně v šoku, co ČSSD předvádí,“ okomentoval totiž spory v ČSSD Babiš.

To, s kým případně půjde ANO do koalice, tak zatím zůstává otevřené. "Na tahu je sociální demokracie jako vítěz voleb," zopakoval totiž ještě ve středu lídr ANO. 

Zástupci ANO ve středu také zopakovali to, co říkali ještě před volbami -  tedy, že by raději zůstali v opozici a podpořili takovou vládu, do jejíhož programu by se jim podařilo prosadit programové priority ANO. Mezi ně patří například nezvyšování daní.

Kromě šéfa klubu dnes poslanci zvolili i místopředsedy. Stali se jimi Radek Vondráček a Helena Válková. Poslanci přijali etický kodex, podle kterého například nebudou zaměstnávat své příbuzné a budou se chovat morálně.

Hnutí chce podle Babiše také znovu vyjet do regionů a potkávat se s lidmi. Podobně, jako to udělali před volbami. Turné začne kolem 11. listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…