Babiš se obává rebelií. Pro budoucí poslance ANO chystá morální desatero

13.10.2013 8:27

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš si uvědomuje názorovou různorodost svých kandidátů. Aby předešel budoucím hádkám a nešvarům, chystá pro své případné budoucí poslance prohlášení, aby dodržovali pravidla. Ponese název Desatero moderních závazků poslance. Informaci přinesl server iDnes.cz.

Babiš se obává rebelií. Pro budoucí poslance ANO chystá morální desatero
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Zmíněné Desatero bude obsahovat obecné závazky typu nelhat, nekrást či nezneužívat imunitu, ale také například slib, že poslanci budou hlasovat a pracovat v souladu s programem hnutí ANO a ne s konkurenčními politickými stranami.

Podobný etický kodex zavedli i členové Věcí veřejných, kterým však před krachem strany vůbec nepomohl. A ani kandidáti z ANO mu nepřisuzují schopnost uchránit hnutí před rebeliemi. „Pokud si někdo jde do politiky přivydělat nebo se zviditelnit, tak můžete podepisovat deset patnáct papírů a nemá to žádný význam," přiznává Ivan Pilný, jednička na kandidátce ANO v Královéhradeckém kraji.

Sám Babiš si uvědomuje, že udržet jednotu svých poslanců nemusí být jednoduché. Očekává prý tlaky od zavedených stran včetně korupčních nabídek. "Perspektivně to vidím jako největší problém," přiznal voličům v Brně.

Bývalý senátor a kandidát ANO Jiří Zlatuška také přiznává, že kandidátky se musely kvůli předčasným volbám tvořit leckdy narychlo, protože původní strategie kampaně počítala s volbami v řádném termínu. O to míň teď může kdokoli z nás dát za všechny ruku do ohně. ODS má za sebou několik štěpení, ČSSD má štěpení před sebou. TOP 09 vznikla ze štěpení lidovců, Zemanovci ze sociálních demokratů. Štěpení už tak nějak k té naší politice patří. Může se to stát i nám, důležitější by pak bylo, abychom se dokázali s případným pokusem o puč vyrovnat,“ míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…