Babiš si postěžoval: V ČT vládne cenzura. Navíc ho vláčejí kvůli StB

15.11.2013 22:10

REPORTÁŽ Kritika médií za „agentománii“ a vyjednávání o vládě. I taková byla témata poslední moravské diskuse v Ostravě při příležitosti aktuálního povolebního turné Andreje Babiše.

Babiš si postěžoval: V ČT vládne cenzura. Navíc ho vláčejí kvůli StB
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš při besedě s občany v ostravském Domu kultury

Po odpoledním mítinku v Porubě se šéf hnutí ANO společně s poslanci za Moravskoslezský kraj přesunul do Domu kultury města Ostravy. Také v tomhle krajském městě čekaly na příchozí v sále na každém sedadle anketní lístky a propisky s logem ANO, prostřednictvím kterých mohli lidé hodnotit vystoupení jednotlivých řečníků na besedě. Ty pak poslouží hnutí k tomu, aby mohlo vyhodnotit názory občanů.

Na úvod se dostal ke slovu poslanec Josef Hájek. „Myslím, že už představování bylo před volbami dost. Teď Vás asi zajímá, co můžete od nás očekávat. Teď si připravujeme naše poslanecké kanceláře tady v našem kraji. Já chci mít kancelář v Orlové. Předpokládáme všichni, že je otevřeme počátkem prosince. Každý z nás bude mít k dispozici asistenta, takže se vám budeme snažit vyjít maximálně vstříc,“ uvedl na úvod poslanec Hájek.

Jakým záležitostem se chce věnovat, pak řekl poslanec Igor Nyk. „Mým úkolem je pomoci českému zdravotnictví. Je chaotické a ve své podstatě je v hluboké krizi,“ představil se čerstvý poslanec Nykl. Jana Lorencová pak poděkovala všem za podporu hnutí ANO. „Vítám vás tady všechny. Já vzhledem ke zkušenostem se chci ve sněmovně zabývat skoro vším. Je tolik věcí, co je potřeba změnit a spektrum je velmi široké. Zřejmě se soustředím na oblast daňových zákonů a kontrolní mechanismy,“ uvedla Lorencová.

V ČT prý vládne cenzura. Babiš se opřel do médií

Teprve pak se dostal ke slovu Andrej Babiš. „Jezdím po Moravě od pondělí. Začal jsem v Brně, pak jsme byli v Olomouci a ve Zlíně. Ostatní parlamentní strany teď už o vás nejeví zájem,“ upozornil Babiš, který zároveň zopakoval i to, že má zájem o názory lidí, chce s veřejností diskutovat a bude v tom pokračovat i po skončení aktuálního turné.

„My jsme stále předmětem posměchu hlavně novinářů a komentátorů. To vychází z 23 let vybudovaného korupčního systému, jehož součástí jsou i některá média. Například Česká televize, kde vládne cenzura, někteří redaktoři byli vyštváni. Dlouhodobě to řídí politici, protože mají pocit, že jim patří, i když by měla Česká televize patřit občanům. Matrix je tady dokonalý. Stále jedou tu aféru agenta StB, Česká televize za mnou přijela až z Prahy, aby se mnou točili. Já jsem se provinil tím, že mě před 35 lety vyšetřovala, proč nevozím fosfáty ze Sýrie. Před 35 lety jsem byl vyšetřován a je to vlastně horší než vražda. Dokonce i pan prezident řekl, že jde o předvolební podraz. Myslím si, že je to zmanipulované a zkorumpované,“ doplnil Babiš.

Zároveň upozornil i na to, že ČSSD dělala z lidí blbce, protože tvrdila, že jsou jednotní. Přiblížil veřejnosti i způsob, jak se snaží politiku dělat. Chce se opírat o řadu renomovaných odborníků. I s jejich pomocí chce předkládat zákony, které ANO slíbilo. Kritizoval i to, že média nezajímá, odkud jsou politické strany financované.

Občané chtějí více kanceláří ANO

Pak už se rozběhla diskuse. „Chtěl bych se zeptat, zda byste nepřehodnotili přerozdělení kanceláří. Kdyby jeden z poslanců přišel za námi alespoň jeden den v týdnu, byli bychom rádi. Silný mandát, který jste dostali, vás jistě vtahuje do vládního angažmá. Zajímá mě, jestli byste se vzdali mandátu poslance, kdybyste se stali ministry. Pak mě zajímá, o které resorty byste měli zájem,“ ptal se občan z Karviné. „Navrhoval bych kompromis. Možná budeme mít kancelář dva roky v Orlové, dva roky v Karviné,“ reagoval Hájek. „Za sebe bych byl buď ministr, nebo poslanec. Budiž nám Hašek výstrahou. Nelze sedět na několika židlích,“ doplnil.

Pak předal mikrofon Babišovi. „My jsme o resortech nejednali, zatím jsem to neřešili,“ uvedl Babiš. Diskuse se pak stočila k registračním pokladnám a podnikání v oblasti potravinářství. „Podnikání v potravinách je nevděčný byznys, my to dotujeme už dlouho. Pekaři budou mít teď nejhorší rok od revoluce,“ reagoval Babiš, který také připomenul nerovné podmínky, jež mají podnikatelé v Čechách vůči okolním státům v Evropě.

Prosadit by ANO mohlo i referenda

Další z diskutujících se pak obrátil na šéfa ANO s žádostí, aby přitlačil ČSSD ke schválení všelidového referenda. „Vždycky jsem tu pseudodemokracii kritizoval. My jsme chtěli vždy přímou volbu starostů. Referendum bez hranic to ale možné úplně není. Na zásadní věci by ale mělo být - a určitě to podpoříme. Budeme o tom s ČSSD vyjednávat,“ reagoval Babiš. Dál se pak řeč stočila také na zdravotnictví, které se podle některých občanů prý privatizuje ve velkém.

V povolebním turné ANO pokračuje dál. Teď zamíří už do Čech. Další setkání šéfa hnutí a jeho poslanců s občany se uskuteční v Českých Budějovicích, v  Jihlavě, Hradci Králové nebo v Pardubicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…