Bárta chce přístup do evidence z exekucí zdarma. Vláda bude proti

01.12.2012 16:18

Vláda asi nebude souhlasit s návrhem Víta Bárty (VV), aby údaje z centrální evidence exekucí byly přístupné bezplatně. Předběžné stanovisko pro středeční jednání kabinetu pokládá za nepřiměřený požadavek na exekutorskou komoru to, aby hradila náklady na vedení a provoz evidence jen sama.

Bárta chce přístup do evidence z exekucí zdarma. Vláda bude proti
Foto: tan
Popisek: Vít Bárta v nedělní Partii na Primě

Cílem novely je podle Bárty zlepšit dostupnost informací, za něž zájemci nyní zaplatí 60 korun. Argumentuje tím, že právní úkony lidí v exekuci jsou neplatné. Navíc Bárta poukazuje na to, že údaje z podobných systémů - například insolvenčního rejstříku, obchodního rejstříku a z katastru nemovitostí jsou na internetu přístupné zdarma.

Poslancova novela dále uvádí, že naléhavý právní zájem by nastal podle předlohy automaticky, pokud by nejméně stovka lidí žalovala stejný subjekt. Bárta zmiňuje preventivní žaloby na určení neplatnosti smlouvy s takzvanými podvodnými firmami. Tyto firmy prý sice deklarují nabídku zboží nebo služeb, vydělávají ale také na ustanoveních smlouvy, která jsou pro kupující nápadně nevýhodná.

Kabinet ale zřejmě uvede, že naléhavý právní zájem nezpůsobuje v soudní praxi žádné zásadní problémy. Bártova úprava by prý neměla na právní jistotu žádné kladné dopady. Ministři také poukážou na to, že je poslancova novela občanského soudního řádu po formální stránce údajně zmatečná.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…