Bendl: Rath byl zlý člověk. Vydrancoval rozpočet našeho kraje

31.05.2012 14:38

ROZHOVOR Podle ministra zemědělství a šéfa středočeské ODS Petra Bendla je středočeská ČSSD spoluzodpovědná za kauzu Rath a za vše, co David Rath v kraji dělal, protože její zástupci společně s komunisty pro jeho návrhy hlasovali, ačkoli byli upozorňováni na jejich problematičnost. Rath podle něho vydrancoval rozpočet Středočeského kraje.

Bendl: Rath byl zlý člověk. Vydrancoval rozpočet našeho kraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

Jak hodnotíte to, jak se ke kauze Rath postavila ČSSD?

Myslím si, že z té věci jsou dost nešťastní a je evidentní, že se od toho snaží na té regionální úrovni distancovat ve stylu jako že to oni ne, to všechno David Rath. Ale fakta jsou neúprosná. Sociální demokraté a komunisté pro jeho návrhy hlasovali a odsouhlasovali je a to jim nikdo neodpáře, a to i přesto, že jsme se snažili řadu věcí na jednání krajského zastupitelstva, případně výborů či komisí, rozebírat a upozorňovat je na to. Přesto sociální demokraté a komunisté Rathův systém podporovali.

Měla by tedy podle vás rada kraje rezignovat?

Jsem přesvědčen, že za normálních okolností by po takovém skandálu měly proběhnout krajské volby, ale krajské volby jsou už v říjnu, takže teď by to byl nesmysl. Podle mého hlubokého přesvědčení by ale měla rezignovat a odejít celá rada kraje. Všichni pro ty Rathovy návrhy hlasovali.

Jaké byly podle vás největší prohřešky Ratha při správě Středočeského kraje, když pomineme tu samotnou kauzu?

Za jeho největší prohřešek považuji způsob, jakým vydrancoval rozpočet Středočeského kraje. Když nastupoval, tak po nás převzal rozpočet zdravý, s přebytkem, s volnými prostředky na úrovni 800 milionů korun, ale dnes je na tom rozpočet, tak jak na tom je. Všichni vědí, že Rath a sociální demokraté podporovali neefektivní projekty a s penězi nakládali naprosto neuváženě.

Jako jeho druhou zásadní chybu vidím, že nenaslouchal starostům. V podstatě nekomunikoval s komunální úrovní. Uzavíral se diskusi se starosty a nepodporoval rozvojové programy. Tím, že chtěl postavit obrovskou fotovoltaickou elektrárnu v rozvojové zóně, v podstatě odstavil akciovou společnost, kterou Středočeský kraj společně se starosty před tím založil (společnost Středočeská rozvojová – Mladá), kdy jsme chtěli, aby se starostové a zastupitelstva spolu s námi podíleli na tom, jak rozvojovat to území. To jsou obrovské chyby, které se dnes budou složitě napravovat a když, tak budou stát další a další peníze. Rathova nekomunikace s veřejností, obyčejnými lidmi a se starosty byla cestou do pekla.

V současnosti se projednává novela zákona o rozpočtovém určení daní. Poslanec ODS Jan Florián navrhl, aby se nebralo velkým městům, ale aby se snížily finanční příspěvky pro kraje a ty aby šly obcím s tím, že starostové rozumí lépe místním problémům a že není dobré, aby museli žebrat na kraji o dotace. V současnosti nemají dostatek prostředků na investice a musí leštit kliky na kraji, aby dostali dotace, a když je starosta z jiné strany, může být za to trestán. I řada starostů ODS si stěžovala, že Rath jim blokoval podepsání dotací. Co si myslíte o návrhu, že by část krajských peněz měla jít do rozpočtů obcí?

Je pravda, že chování komunistů a sociálních demokratů ve vedení Středočeského kraje každého překvapilo. Nikdo si nedovedl představit, že budou krátit výdaje na sociální věci, na školství, opravy a rekonstrukce silnic. Nikdo nečekal, že budou podporovat věci, které primárně nejsou v kompetenci kraje: že budou navyšovat dotace a že budou dělat velké megalomanské projekty. Někdo pak uvažuje, že když mají tolik peněz a takhle je vyhazují a vybavují si drahé kanceláře a tak dále, tak pojďme jim je sebrat a dáme je obcím a městům.

Potíž je v tom, že krajské školy, tedy školy střední a učiliště, ústavy sociální péče a dopravní infrastruktura, jsou oblasti, které finance potřebují. Ale socialistické vedení kraje jim sebralo rezervní fondy, investovalo minimum do škol a sociálních služeb a téměř na polovinu zkrátilo investice do dopravní infrastruktury. Čili ty prostředky tam jsou potřeba, jenom komunisté se sociálními demokraty ukázali, že jejich priority jsou jinde než v těchto třech oblastech. Proto si myslím, že než brát peníze krajům, tak by se mělo otočit zpátky kormidlo k financování středního školství, dopravní infrastruktury a domovů důchodců a k sociálním službám.

Myslíte si, že aféra Rath pomůže ODS? Nebo se naopak voliči budou radikalizovat a přejdou ke KSČM?

Já si myslím, že to obecně spíše přispěje k otrávenosti lidí z politiky. Proto já z té kauzy radost nemám, přestože Davida Ratha jsem vždy považoval a nadále považuji za zlého člověka. Radost z toho mít nemůžu, protože je zastaveno čerpání evropských peněz, jsou zastaveny projekty, které nemají s korupcí nic společného, jsou zastaveny investice, které kraj potřebuje. Toto nemůže být dobrá zpráva ani pro opozičního politika na krajské úrovni. My teď musíme dělat maximum pro to, abychom všechny pochybnosti, které v kraji jsou, a všechny chyby, které tam jsou, spravili a umožnili co nejrychleji všem, co předkládají projekty, aby na prostředky dosáhli, protože kraj investice potřebuje.

Bude ODS zmiňovat aféru Rath ve své kampani do krajských voleb?

Já mám pocit, že ta aféra se prezentuje sama. ODS se musí pokusit navázat, jestli to ještě bude možné, na to, co v tom kraji fungovalo a pokusit se najít finanční prostředky na nové projekty, a ne příliš populisticky surfovat na tom, co komunisté a sociální demokraté v kraji předvedli. To, co tam vyvedli, nevidí jenom slepý.

Teď se dostaneme více na celostátní úroveň. V poslední době ODS kývla na zvyšování daní. Nemůže jí to poškodit u skalních voličů? Preference strany nejsou moc vysoké.

Česká vláda má extrémní problém v tom, že krize přišla ve větší míře, než kdokoli předpokládal. Ty dopady jsou poměrně veliké. Množství lidí dostávajících se do důchodového věku stoupá, tlaky na státní rozpočet jsou obrovské. My nemůžeme hledat jen prorůstová opatření pro nastartování ekonomiky, ale také musíme hledat způsob, jak ušetřit a snížit náklady na chod státu. Já můžu říct jenom za sebe, že rezort zemědělství od roku 2009 snížil provozní náklady z 12,5 miliardy na 9,5 miliardy. Snažíme se, aby stát za svůj chod neutratil tolik. Je to bolestivé, není to populární.

Co se týká daní, tak jsem četl prohlášení předsedy sociální demokracie, že ČSSD je připravena zvednout složenou daňovou kvótu o tři až čtyři procenta. Lék sociálních demokratů není jít nahoru o 0,6 či 0,4 procenta, kde se to snaží držet tato vláda, ale o tři až čtyři procenta. To znamená mnohem vyšší daňovou zátěž. Já si myslím, že jedna věc jsou obecné proklamace a druhá věc je, když se musí řešit konkrétní věc, a já jsem přesvědčen, že vláda realizuje umění možného. Vládne se také v koalici, ve které to není vždy jednoduché.

Vláda hledá způsoby, aby se odpovědnost a váha nákladů nepřenesla pouze na jednu část země, či na jednu část společnosti, ale snažíme se to rozložit. Nikdo s lepším řešením nepřišel. Když někdo říká, že to dělá vláda špatně, ať předloží lepší návrh. Jediný návrh od někoho, kdo je představitelem relevantního politického subjektu, zazněl, že zvýší složenou daňovou kvótu o tři až čtyři procenta.

A pokud jde o církevní restituce, jste pro v principu, nebo to považujete spíše za ústupek koaličnímu partnerovi?

ODS se nikdy netajila tím, že chce odluku církví od státu, že chce, aby byly organizacemi nezávislými na státu a na státním financování. Je to dlouhodobý dluh. Říkaly to téměř všechny vlády, ale nikdo nebyl schopen k tomu dojít. Rozumím tomu, že řada lidí bude populisticky říkat, že je to drahé a tak dále, ale já jsem přesvědčen, že by měl stát do budoucna církve přestat financovat a že by se měl s nimi jednou provždy vypořádat. To, co je na stole, byť jsem u jednání nebyl, je složitě dohodnutý kompromis. Pro mě je klíčové, aby se nešlo před 25. únor 1948. Tato dohoda je podle mě poslední šance, jak schválit odluku církví od státu, pro kterou si myslím, že většina Poslanecké sněmovny bude.

Teď se dostaneme k ODS. Je to sice ještě relativně daleko, ale po krajských volbách proběhne kongres ODS. Ale přesto funkční období současného vedení pomalu dobíhá. Nemyslíte si, že místopředsedové strany nejsou příliš vidět a že by bylo dobré to reflektovat?

Já jsem přesvědčen, že téma vedení ODS bude aktuální opravdu až po krajských volbách. Teď máme před sebou volby, ve kterých se musíme snažit uspět. Výsledek krajských voleb bude součástí hodnocení vedení ODS. Teď bychom se všichni měli zaměřit na krajské volby a na stranické volby vůbec nemyslet, protože v tuto chvíli nejsou vůbec důležité.

Přesto, vy sám zvažujete, že byste kandidoval do vedení ODS na místopředsedu? Středočeský kraj teď nemá zastoupení v grémiu.

Cílem Petra Bendla krom práce, kterou se snaží dělat na ministerstvu zemědělství, je pomoci ODS v krajských volbách nejenom ve středních Čechách, ale obecně v celé republice. Ale opravdu na stranické volby vůbec nemyslím a tímhle se vůbec netrápím.

Vidíte v ODS nějaké osobnosti, které by si zasloužily, aby se dostaly více do popředí, které by měly dostat větší šanci?

Musí si sami říct o místo na slunci. Ale zcela určitě mezi starosty a primátory je řada zajímavých osobností. U nás ve středních Čechách třeba Radek Nwelati, Dan Jiránek. Jak se ti lidé chopí své budoucnosti, je ale jenom na nich.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…