Blažek vyděsil odborníky: On snad spadl z Měsíce doprostřed neznámé krajiny

08.07.2012 16:35

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Z vystoupení nového ministra spravedlnosti Pavla Blažka v ČT mají politologové velmi trpký pocit. Přišlo jim třeba divné, že sotvaže Blažek usednul za ministerský stůl, již hovoří o medializaci kolem státních zástupců.

Blažek vyděsil odborníky: On snad spadl z Měsíce doprostřed neznámé krajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

„Když se o jejich kárných proviněních bude mlčet, tak to bude vyvolávat pochybnosti, že se v zákulisích umožňuje zametení některých věcí pod koberec,“ míní politoložka Vladimíra Dvořáková. „Vypadá to, jakoby Blažek spadl z Měsíce doprostřed neznámé krajiny,“ nebere si servítky politolog Zdeněk Zbořil.

Bleskové odvolání Pospíšila

Superrychlé odvolání Jiří Pospíšila (ODS) z funkce ministra spravedlnosti a jeho rychlé nahrazení místopředsedou ODS Pavlem Blažkem. Již to vyvolalo během posledních dní na mediální scéně pochybnosti, z jakého důvodu tak premiér Petr Nečas (ODS) učinil. ParlamentníListy.cz pak informovaly o tom, že hlavní příčinou mohl být návrh a záměr Pospíšila na jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní.

K tomu se sice ministr Pavel Blažek v nedělních Otázkách Václava Moravce (OVM) moc nevyjadřoval, ale přesto k fungování státních zastupitelství a dokonce i k fungování věznic, které jsou přeplněné na 112 procent, něco konkrétně poznamenal. Ale právě jeho slova pohoršila politology. Ti nad některými úvahami Blažka dokonce vrtí hlavami.

Pavel Blažek totiž v pořadu OVM kromě jiného podotkl, že jeho předchůdce Jiří Pospíšil moc některé věci medializoval. „Nemám nic proti tomu, aby veřejnost věděla, kdo má být kde státním zástupcem, ale třeba u kárných řízení proti státnímu zástupci, tak s tím se nemá chodit do médií. To aby pak ten konkrétní žalobce chodil kanálama… V případě problémů státních zástupců Rampuly a Grygárka, tak to také není nutné medializovat,“ řekl v České televizi Blažek s tím, že nechápe ani „hysterii kolem obsazování funkcí jednotlivých státních zástupců“. Podle něj to vždy vyvolává mediální vlny. Nepřímo se tak dotknul kauzy Lenky Bradáčové, jenž měla být Pospíšilem dosazena coby šéfka na Vrchní státní zastupitelství v Praze.

V zákulisích se dál umožní zametení pod koberec

„Já si nemyslím, že to od Blažka byla přímo chyba takto o tom hovořit, ale je to určitý styl politiky, který v dnešní době probíhá. Tady se některé chyby a rozhodnutí zdůvodňují tím, že se staly proto, neboť se dostaly na veřejnost. Ale není dobré to takto chápat,“ poznamenala k tomu pro ParlamentníListy.cz politoložka Vladimíra Dvořáková.

„Kárná řízení, která se dostávají do tisku – to jsou věci, které veřejnost má vědět. Mne se nemusí líbit, jak o tom konkrétní média spekulují, ale naopak bych viděla jako dobré, že v těchto věcech je zveřejňováno nějaké stanovisko, aby se minimalizovaly spekulace. To, že se o tom bude mlčet, tak to v demokraciích jen vyvolává pochybnosti o tom, že se v zákulisích umožňuje zametení některých věcí pod koberec. Strach z toho, že to média mohou zneužít, tomu se dá zabránit jedinou věcí a to tím, že patřičné orgány to budou zveřejňovat. Tohle mně přišlo jako velmi silný negativní krok od nového ministra vedoucí k tomu, aby se některé věci nedávaly ven,“ řekla dále Dvořáková.

Blažek ji pak zklamal ve chvíli, když hovořil o tom, že již nyní z Brna si minimálně pět lidí žhaví pero, či internet, aby přispěchalo s jeho dehonestací.

„V Brně žije 400 tisíc lidí  a žije tam také pět lidí, kteří chtějí vždy dokázat, že na to ten dotyčný nemá a tak hned sednou na internet a píší proti němu. Já si ale těchto lidí hluboce nevážím. Třeba i pan ministr Fiala si v tomto také užil své,“ pronesl totiž před televizní kamerou Blažek.

Pět lidí bude hned psát? To bylo hrozné....

Co na to Dvořáková? „No tak přímo toto mi přišlo poměrně hrozné. Člověk, který vstupuje do vlády, tak musí počítat s tím, že tam budou vnitřní a hlavně politické tlaky. Pokud ho to rozhodí, tak by snad ani tu funkci neměl brát. Tam mohou být vnitřní a frakční boje uvnitř ODS, nebo vlivové skupiny, které chtějí něco ovlivnit, ale tohle bez konkrétních jmen vyvolává obrovskou nedůvěru vůči němu, tedy Blažkovi jako osobnosti. Jsem politik, člen vlády, tak o tom budu hovořit konkrétně, nebo vůbec ne,“ řekla k tomu rezolutně Dvořáková.

To, že ale Blažek sám sebe hned v úvodu pořadu shodil a naznačil, že se mu také hned nemusí dařit, neboť to prý u něj tak vždycky je, tak to samo o sobě politoložka nebere jako velké pochybení, podobně ani Zbořil to nevnímá negativně. Prý jde o jakousi žádost od Blažka „dejte mi sto dní hájení“. Dvořákové ale vstávají vlasy na hlavě z jiných slov nového ministra.

Dělal si srandu z pojmu integrita

„V těch minulých vystoupeních byl pro mne obrovský šok, když si dělal legraci z pojmu ´integrita´. Třeba když říkal, že u Bradáčové tu integritu bude zkoumat, bude zjišťovat jakou tu integritu má. Tohle bych od ministra spravedlnosti nečekala. Dnes hodinu divně hovořil i o hodnotách,“ zmínila k tomu pro ParlamentníListy.cz. Také se jí prý nelíbilo ani to, když Blažek v úterý hovořil o tom, že jsou mu státní zástupci podřízení. Přímo z toho měla prý pocit, že to nemá nový ministr mediálně dobře zvládnuté.

Dvořáková však zdůraznila, že hlavní důvod k odvolání Pospíšila byl podle ní ukryt v návrhu zákona o státních zastupitelstvích. „To je důležitější možná více, než samotná Bradáčová, neboť ten zákon měl nastavit a omezit vliv politiky na státní zastupitelství. To je klíčová věc, neboť tam šlo o vymezení určité autonomie a omezení možnosti, aby politici ovlivňovali vrchní státní zástupce,“ dodala Dvořáková a připomněla třeba známý případ senátora Jiřího Čunka. „Tady byl nátlak, aby se ten případ nedostal k soudům a stáhlo se to předem. A právě ten návrh zákona, jak byl předložen, byl poměrně dobře vyvážen, ale byl tady velký politický nezájem, aby v této podobě prošel,“ doplnila.

Zdeňka Zbořila pak zarazily ve vystoupení Blažka v televizi ještě jiné věci. „Pospíšilovi tady nepřímo vytknul, že se opožďoval se zavedením náramků. No to je přece marginálie a to je nedůstojné takové debaty a navíc prvního jeho vystoupení na veřejnosti. Překvapila mne jeho nepřipravenost,“ zmínil pak politolog k tomu, že Blažkovi vadí, že soudy neukládají více trestů domácího vězení.

"Nezbývá nám než trpělivě vysvětlovat, že i toto je trest," poznamenal k tomu v ČT ministr. Domácí vězení by pak podle něj přineslo další úspory a proto chce v příštích měsících vypsat zakázku na dodávku náramků pro domácí vězení. Její hodnota by mohla být kolem 25 milionů korun.

Já snad o tom vím víc, než on

„Já jsem na rozdíl od pana ministra několikrát přednášel jak na Justiční akademii, tak pracovníkům Vězeňské služby a troufal bych si říci, že o tom vězeňství pomalu vím víc, než on. Vím ale, že přeplněnost věznic velký problém je a že se proto kdysi hovořilo i o amnestii. To ale byly jen politické řeči. Argument Petra Nečase, že se neuměl Pospíšil obejít bez jedné miliardy, tak tady ho, myslím, Blažek nijak nepodpořil. Neřekl nic, co by bylo relevantní,“ poznamenal Zbořil.

To, že by rád Blažek coby ministr snížil počet typů věznic ze čtyř na dva a tím prý ušetří desítky milionů korun, pak podle Zbořila také není úplně nová myšlenka.

„Mne celkově překvapil jeho projev bez znalosti věci. On ani neví, o co se v tom resortu jedná a nemá ani osobní přátele mezi lidmi od Ústavního soudu, Nejvyššího soudu, mezi soudci, ani snad mezi advokáty. O tom resortu zřejmě neví nic a z jeho slov se mi zdá, že jenom plní politické zadání. Je také vidět, že nehovoří jako resortní odborný ministr, ale jako vysoký představitel ODS a že předkládá nikoliv odborná řešení problému, ale politická řešení,“ poznamenal Zbořil.

Kde se ten Pepík učil česky?

Prý i ten „jeho tón řeči" je zarážející. „I ten tón jak mluví, jak se vyjadřuje…Já to nechci hlouběji hodnotit, ale ani to nevypadá na to, že by vystudoval onu vysokou školu, kterou uvádí.  Přece ho tam museli naučit česky. A bez toho ´pepínského tónu´,“ odvětil pak Zbořil na dotaz ParlamentníchListů.cz mířící k celkovému ohodnocení Blažka jako nového ministra v OVM.

„Ale je třeba brát v úvahu, že byl v mimořádně těžké pozici, neboť to jeho rychlé jmenování mu nedalo žádnou možnost, aby se připravil i na tento rozhovor, to je třeba mu tolerovat. Vždyť měl na to jen dva dny. Mne ale překvapil politický projev bez znalosti věci,“ oznámkoval pak opětovně Zbořil Blažka. Také se mu prý hrubě nelíbí, že jako nový ministr dal najevo, že nepracuje o svátcích, což by jako ministr měl, tedy i 24 hodin denně.

Zbořil rozebral i onu "medializaci" kolem státních zástupců. „On neřekl přímo, že by se vše, co se tam děje, mělo odehrávat pod pokličkou, ale jakoby to řekl. Vypadalo to, že spadl z Měsíce doprostřed neznámé krajiny. Copak nezná třeba kauzu Čunek, jak se přehazovali státní zástupci? Kdyby se to nemedializovalo, tak se to veřejnost ani nedozvěděla. A veřejnost by nakonec ani nevěděla o těch tahanicích mezi Rampulou a Grygárkem,“ dodal Zbořil.

Nakonec ještě politolog přidal na konto Blažka velmi ostrou větu: „Mne se zdá, že se brzy bude pochybovat o jeho kompetentnosti. Za to si ale bude moci sám. On si ale o to přímo říká. Je produktem ODS, to je na něm nejvýraznější rys a o ty ostatní věci se dosud nestaral. Ovšem něco jiného je být poslancem, něco jiného místopředsedou strany a něco jiného ministrem.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…