Blízký člověk Zemana o fanoušcích knížete: Zažil jsem heydrichiádu, ale tohle...

01.03.2013 9:12

O prezidentské oslavě pro Miloše Zemana v Jazzové sekci média již řadu informací přinesla. ParlamentnímListům.cz se ale podařilo získat další podrobnosti o neveřejných jednáních, která na akci proběhla. Podrobnosti redakci prozradil zakladatel Jazzové sekce Karel Srp. Zmínil ale i šok z chování některých umělců během prezidentských voleb.

Blízký člověk Zemana o fanoušcích knížete: Zažil jsem heydrichiádu, ale tohle...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Řada jmen známých osobností i samotný průběh večera, na kterém Miloš Zeman s přáteli slavil své vítězství, se už v médiích objevily. ParlamentníListy.cz přináší další podrobnosti.

„Během večera proběhla uzavřená schůzka s výborem občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana, za účasti hostů Zdeňka Mahlera a Čestmíra Císaře. Tam Miloš Zeman poděkoval vedení sdružení, protože zde vznikl první impuls ke zrodu Strany práv občanů – zemanovci, která následně Miloše Zemana nominovala na prezidenta. Nebýt sdružení, nevznikla by ani strana a ani toto finále,“ řekl redakci Karel Srp.

Zeman chce budovat tým expertů

Zvolený prezident podle jeho slov řekl, že bude i nadále s tímto sdružením spolupracovat, protože uvažuje o týmu expertů a právě z řad tohoto sdružení si experty bude vybírat či zvát ke konzultacím.

„Miloš Zeman chodí do Jazzové sekce téměř dvacet let a my jsme dokonce byli 17. listopadu 1989 na Národní třídě v tom kotli. Takže i tady máme s Milošem společné zážitky, nemluvě o tom, že byl na seznamu státu nebezpečných osob tehdejšího režimu,“ vzpomíná zakladatel Jazzové sekce.

Organizace oslavy prý probíhala úplně stejně, jako když přišel kdykoli jindy. „Výběr hostů vůbec nebyl nějakým kádrováním, bylo nám úplně jedno, za kterou stranu kdo je. Šlo o to, že je ten který člověk kamarád, jenž sdílí myšlenky, chování a celkovou atmosféru kolem Miloše Zemana. Koho ti lidé volili, nás ani v nejmenším nezajímalo,“ zmiňuje Srp.

Intelektuální elita 20. století

„Zájem byl obrovský, hosty vybírala jen Jazzová sekce bez jakéhokoliv doporučení SPOZ nebo pana prezidenta. Kdokoli byl činný během posledních deseti let a byl z Prahy, na oslavě nechyběl. Jednalo se ale vlastně o vzpomínkovou akci, protože je tomu právě deset let, kdy se v roce 2003 Miloš Zeman díky zradě prezidentem nestal,“ připomíná v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz.

Pro Karla Srpa bylo velkým lidským zážitkem, že se Miloš na pódiu setkal s Čestmírem Císařem, který v roce 1968 kandidoval na prezidenta ČSSR. „Tento obrovský politický oblouk od Čestmíra Císaře k Miloši Zemanovi je pro mě silným historickým a citovým zážitkem. Byl tam také doktor Pavlíček, a jak jsem již říkal, Zdeněk Mahler. Tedy lidé, kteří tvoří intelektuální elitu dvacátého století,“ je přesvědčen.

Nejúspěšnější vládou byla ta Zemanova

„Zvolení Miloše Zemana prezidentem není žádným nečekaným skokem. Byl předsedou nejúspěšnější vlády, kdy došlo k vzestupu hrubého domácího produktu, byla nejnižší nezaměstnanost, nebyla inflace, neplatily se léky. Byla to doba, která je už bohužel minulostí. Co se týká funkčního postavení a života, on je na to zvyklý. Navíc je stále skromný a chtěl, abychom mu dále tykali,“ prozradil Karel Srp.

Ten se cítí hodně znepokojen chováním některých umělců a extrémních podporovatelů Zemanova protikandidáta Karla Schwarzenberga a jejich ostrými výpady.

Zažil jsem i heydrichiádu, ale tohle…

„Znám život od heydrichiády, znám padesátá léta, štvanice na kulaky, na prozápadně orientované a tak dále. Ale to, co jsem zažil teď, tolik vulgarity a násilných aktivit, to jsem za celou éru od těch čtyřicátých let nezažil. Bojím se, že se tímto směrem část veřejnosti vydá a dojde ke zcela nesmyslným násilným akcím,“ obává se Srp.

Sám pak uvádí, že se s podobou rétorikou setkal i on osobně. „Včera mi někdo na Facebooku napsal, jak se Miloš Zeman v Jazzové sekci 'vožral' a že má 's*ačky v hlavě' a ten člověk se i podepsal! Podotýkám, že pan prezident tam za celou dobu vypil necelou dvojku vína. Opravdu se bojím, že dojde k velmi nebezpečným třenicím,“ říká pro server ParlamentníchListů.cz Karel Srp.

Kdyby novináři neměli Šloufa, museli by si ho vymyslet

„Docela bylo ale zajímavé, že během oslavy se mě za celý večer nikdo nezeptal, proč nebyl pozván pan Šlouf. Až včera mi někdo volal z MF Dnes a představil se jako investigativní novinář a ptal se na to. Řekl jsem mu, že by ho spíš mělo zajímat, že v této zemi je 600 tisíc nezaměstnaných a stoupá sebevražednost ze sociálních motivů. Ale ne, je zajímá Šlouf. Kdyby novináři neměli Šloufa, museli by si ho vymyslet,“ nechápe přístup většiny médií.

Zakladatel Jazzové sekce má s Miroslavem Šloufem podle svých slov velmi dobrou dávnou zkušenost. „Známe se od doby, co mě propustili z vězení. Zcela náhodou jsem se s ním setkal, když byl předsedou Národního výboru na Praze 7. Tehdy jsem tam k němu přišel a on jako předseda Národního výboru mi řekl, že mě zná z Hlasu Ameriky a nabídl se, co pro mě může udělat. Nicméně za poslední dva roky jsem se s ním viděl jednou a krátce a nijak s ním už nespolupracuji,“ vysvětluje.

„Musím také říct, že charakter Miloše Zemana znám dobře a vím, že si od nikoho nedá poroučet a nikým sebou nenechá manipulovat. Je svůj a to období, kdy byl v politice, to dělal dobře, a proto věřím, že to bude dělat dobře i na Hradě,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Karel Srp.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…